Helyi fejlesztésre is jut

44

A hónap elején, pontosabban február 9-én Bukarestben tartózkodott az Európai Beruházási Bank (BEI) elnöke, Werner Hoyer, aki Klaus Johannis államelnökkel és Dacian Cioloş kormányfővel tárgyalt romániai beruházások támogatásáról. Az érdekesség kedvéért megjegyeznénk, hogy január végén hasonló célzatú látogatást tett Bukarestben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (BERD) küldöttsége is, élén Suma Chakrabarti elnökkel. Minden jel arra mutat, hogy a beruházási bank elnökének a látogatása célirányos volt, hisz másnap, azaz február 10-én azzal kapcsolatosan is a kormány asztalára került egy okirat…

A BEI 2015-ben a megkötött egyezmények alapján 228 millió euró értékű kölcsönt folyósított, az utóbbi 25 esztendő során pedig több mint 10,6 millió eurót a szállítási, a távközlési, az energetikai és a környezetvédelmi szektorokban eszközölt nagy futamidejű beruházásokra. Amúgy az utóbbi öt esztendő során, azaz 2011–2015 között a Romániának nyújtott hitelek összértéke 2,6 milliárd euró volt. Erről a bankról azt is tudni kell, hogy Románia esetében mintegy 6 milliárd euró értékű infrastrukturális projekteket lenne hajlandó finanszírozni igen kedvező kamatlábbal, egy százalék alattival. Továbbá a BEI műszaki segítséget is nyújt a tekintetben, hogy országunk a strukturális alapokból jelentősebb pénzösszegekhez juthasson, s ebbe a keretbe helyezhető az is, hogy a BEI támogatásával 230 projekt finalizálására került sor.
Idetartozik az is, hogy a múlt esztendő decemberében a bank igazgatótanácsa jóváhagyta a 2016–2018-as időszakra vonatkozó műveleti tervet, s annak értelmében az idei esztendőben a bank mintegy 60 milliárd euró értékű kölcsönt fog folyósítani. (Értelemszerűen nem a Romániának folyósítandó kölcsönökről van szó, hanem az összességében folyósítandó hitelekről.)
Február 9-i találkozóján Dacian Cioloș kormányfő többek között azt hangsúlyozta, hogy a kormány és a BEI között az elmúlt esztendő végén aláírt megegyezés értelmében országunk műszaki asszisztenciában fog részesülni számos európai alapból finanszírozott programokra vonatkozóan, valamint a közbeszerzési tevékenység jobbítása végett. Utalt arra is, hogy előkészítés alatt van két társfinanszírozási hitelszerződés, amelyek együttes értéke 1,3 milliárd eurót tesz ki. A másnapi kormányülésen a kormány elfogadta azt a memorandumot, amely értelmében a közpénzügyi miniszter felhatalmazást kapott a Románia és az Európai Beruházási Bank közti egymilliárd euró értékű finanszírozási szerződés megkötésére.

Egymilliárd euróról tárgyaltak
Ebből a kölcsönből finanszírozzák részben az állami költségvetésnek a Helyi Fejlesztési Országos Programhoz (PNDL) való hozzájárulását. A szóban forgó pénzösszeget mindenekelőtt a víz, a szennyvíz, a kanalizálási projektek kivitelezésének a felgyorsítására fordítanák, lévén, hogy országunk e tekintetben kötelezettségeket vállalt az Unióhoz való csatlakozási egyezménye révén. Nevezetesen az ivóvíz minőségére és a lakosságnak ahhoz való hozzáférésével kapcsolatos kötelezettségekről van szó. A szerződéskötési tárgyalásoknak van pénzügyi (a hitelrészletek száma, a futamidők, a finanszírozási terv stb.) és műszaki (a régiófejlesztési és közigazgatási minisztérium feladatkörei a különböző engedélyekkel, valamint a projektek gyakorlatba ültetésével kapcsolatosan) vetülete is. A tárgyalásokra vonatkozó jelentést jóvá kell hagynia majd a kormánynak is. Egyébként a soron következő tárgyalásokkal kapcsolatosan még a Ponta-kormány hagyott jóvá egy memorandumot 2015 szeptemberében. Emlékeztetnénk arra is, hogy a helyi fejlesztési program finanszírozását több mint 80 százalékos arányban az állami költségvetésből finanszírozzák, a többit pedig a helyi költségvetésekből. Amennyiben a költségvetési kiutalások úgymond kiegészülnek bankkölcsönökkel, akkor természetes, hogy nagyobb pénzösszeg is rendelkezésre fog állni, azaz több helyi fejlesztésű projekt finalizálható az idén.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.