kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Helyi cégeknél gyakorlatoznak: Kiskunfélegyházi diákok Gyergyószentmiklóson

Hasznos tapasztalatok                                                                                                                 Fotó: Magyari Levente

Harminc kiskunfélegyházi szakközépiskolás tanuló gyakorlatozik Gyergyószentmiklóson. A fiatalok helyi cégeknél tevékenykednek három hétig, s a környék látnivalóival is megismerkednek.

A KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskola és Kollégium harminc diákja érkezett Gyer­gyó­szentmiklósra, hogy háromhetes szakmai gyakorlaton vegyenek részt. A kiskunfélegyházi intézmény pályázatok által igyekszik külföldi gyakorlatokat szervezni diákjai számára, a gyergyói lehetőség az Erasmus+ programnak, valamint az iskola egyik gyergyószentmiklósi származású munkatársának köszönhetően alakult ki. A program már évekkel ezelőtt elindult, s évről évre több diák érkezik gyakorlatozni. A magyarországi intézmény az Arbor Vállalkozók Szövetségében lelt partnerre, a tanulók tizenkét helyi vállalkozásnál végezhetik szakmai gyakorlatukat. Asztalosok, kőművesek, hegesztők, szociális gondozók, bolti eladók és szobafestők is vannak a diákok között – mondta el sajtótájékoztatón Magyari Levente, a program gyergyószentmiklósi születésű, Kiskunfélegyházán dolgozó koordinátora. Megjegyezte, a fiatalok sok tapasztalatra tesznek szert a három hét alatt, s munkájukról naplót vezetnek. Az asztalosok például nemcsak a famegmunkálással ismerkedhetnek, hanem a fa kidöntésétől a feldolgozásig minden részlettel találkozhatnak.
Bajkó Tibor, az Arbor elnöke hangsúlyozta, a szakmai együttműködés mellett nagy jelentősége van a kialakuló kapcsolatoknak is. A kiskunfélegyházi szakközépiskola aligazgatója, Csabai Csaba Pál is a gyakorlat hasznát emelte ki, s hozzátette, évek múltán lesz majd ennek hozadéka, hiszen a fiatalok sok mindent hasznosíthatnak majd az itt tanultakból. A munka mellett arra is szakítanak időt, hogy a diákok megismerjék Gyergyószentmiklós környékének látnivalóit, a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács tagjainak közreműködésével. Kirándulásokon vehetnek részt, például a Gyilkos-tónál, de egyéb programokba is bekapcsolódhatnak és saját bevallásuk szerint nagyon jól érzik magukat itt. A tervek szerint az együttműködés folytatódik a következő években is és újabb diákok jöhetnek majd szakmai gyakorlatra.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb