Helyi büszkeségeink bemutatása

Tájházak hete

205

A Tájházak hete elnevezésű rendezvénysorozat jóvoltából minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várják a látogatókat a Hargita megyei tájházak, falumúzeumok. Korábban évente megszervezték a tájházak napját, ám idén egy héten keresztül mindennap látogathatók a falvak hagyományait őrző tájházak, falumúzeumok.

Kozmás múltját őrző épület. Több érdeklődőt érnek el, mint korábban Fotók: László F. Csaba

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kézműves-foglalkozásokkal, gasztronómiai bemutatókkal tarkított rendezvénysorozata vasárnap kezdődött Bögözben és Énlakán, tegnap pedig az alcsíki falvakban folytatódott szervezett kirándulással. Csíkkozmásra lapunk is ellátogatott.
Salló Szilárd, a rendezvénysorozat főszervezője kérdésünkre elmondta: idén azért bővítették a rendezvényt egyhetes sorozattá, mert a pápalátogatás és pünkösdi búcsú közötti időszakban sokkal több zarándok látogat el Hargita megyébe, és célszerűnek látták, hogy bővítsék a megye kulturális programkínálatát. Céljuk volt továbbá, hogy magát a megyét is vonzóbbá tegyék az ide látogatók számára.

Változatos kínálat
A hét folyamán valamennyi tájház nyitva tart, ugyanakkor közülük naponta kettő-három más eseményeknek is otthont ad. A bögözi és énlakai nyitást követően tegnap Csíkkozmáson, Kászonimpéren, Kászonaltízen és Kászonújfaluban folytatódott a rendezvénysorozat.
A tájházak programkínálata helyszínenként eltérő: kiál­lításmegnyitó, gasztronómiai bemutató, különféle kézműves-foglalkozások egyaránt szerepelnek a programkínálatban. Kérdésünkre Salló Szilárd elmondta: a tegnapi kiránduláson mintegy negyvenen vettek részt, a legtöbben egyszerű érdeklődők, nem pedig néprajzkutatók vagy -oktatók. A kirándulás során egyébként nem kizárólag a tájházakat keresték fel, hanem például Kászonaltízen a Bornemissza-kápolnába is ellátogattak.
– Igyekeztünk olyan helyszíneket is meglátogatni, amelyek műemlékvédelmi szempontból is fontosak. A Bornemissza-kápolna számomra azért is volt érdekes, mert Szent László freskótöredékeket is láthattunk – tette hozzá az esemény főszervezője.

A csíkkozmásiak büszkék hagyatékukra
A kirándulók nyomába eredve a Hargita Népe is ellátogatott a tegnapi túra elő célállomására, Csíkkozmásra. Akárcsak a kirándulóknak, stábunknak is Sövér Tímea Mária mutatta be a csíkkozmási falumúzeumot. Elmondta: annak ellenére, hogy az ingatlan nem számít tipikus székely parasztháznak – amiatt, hogy a településen a polgárosodás már a 19. század második felében erőteljes volt –, a ház mégis értékes, mert a legrégebbi a településen.
A falumúzeumban látható kiállítás anyagát egyébkény az 1970-es, 80-as években kezdték gyűjteni az iskolában. Például sok háztartási eszköz is fellelhető a gyűjteményben, kávéfőzőtől a fakanálig, de persze van itt szövőszék és még régi sakktábla is.
Készséggel válaszolt a kérdéseinkre Szilveszter Ida, Csíkkozmás könyvtárosa is. Elmondta: a Tájházak hete az alcsíki község számára is attól különleges, hogy a pápalátogatás miatt rengeteg látogató érkezett a településre, a rendezvénysorozat egyhetesre bővítése pedig lehetővé teszi, hogy a vendégek könnyebben meglátogathassák a csíkkozmási falumúzeumot. Hozzáfűzte: a község lakói egyébként büszkék, hogy ilyen sok tárgy fennmaradt a régi időkből, maga a ház is a legrégebbi a faluban. Az 1882-ben épült ház egyébként Kovács Dénes, a csíkszeredai múzeum alapítójának a tulajdona volt. A család ma élő egyetlen tagja, a Koppenhágában élő Kovács Ferenc adományozta a falunak az ingatlant, hogy az útókornak tudjanak majd valamit megmutatni Kozmás régiségeiből. A csíkkozmási falumúzeum – akárcsak az összes többi tájház – egész héten reggel 8-tól délután 4 óráig látogató, mindössze előre be kell jelentkezni telefonon.
A programban a további tájházak vesznek részt: Lövéte, Gyi­mes­bükk, Gyergyóremete, Csík­me­na­ság, Máréfalva, Ok­lánd, Ká­pol­nás­falu, Székelyszent­lé­lek, Gyi­mes­kö­zép­lok, Ho­mo­ród­szent­már­ton, Csíkszentmiklós, Tor­dát­fal­va.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek