Helyben javítják idén az érettségi dolgozatokat

Online is lehet majd fellebbezni

133

Az idei érettségi vizsga június 22-én rajtol, román nyelv és irodalomból. Az erre vonatkozó tervet rendeletben fogadta el a tanügy-minisztérium. Vizsgára alkalmas helynek minősül minden olyan iskola, ahol minimum 30 diák iratkozik be az érettségire. Az eredmények kihirdetése után online formában is fellebbezhetnek az érintettek.

Érettségi leegyszerűsítve                                                                                                           Fotó: László F. Csaba

Az épületeket kamerákkal kell ellátni, valamint szükséges biztosítani a minimális 2 méter távolságot. Ezúttal nem lesznek szóbeli vizsgák, hanem az eddig szerzett jegyeket ismertetik el és egységesítik, akárcsak a számítástechnika esetében.
– Erre vonatkozóan lesz konkrét szabályzat is, amely követhető, ellenőrizhető. Az írásbelik az előző évekhez hasonlóan zajlanak, de kis átszervezésre ezen a téren is szükség van, hogy betarthatók legyenek az egészségügyi előírások – mondta Miklós Csaba, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség érettségiért felelős alelnöke. Mint kifejtette: a legtöbb diák a saját iskolájában írja meg a dolgozatokat, ha legkevesebb harmincan jelentkeznek. Más esetekben a legközelebbi iskolához küldik majd a tanulókat.
– A legfontosabb most is az, hogy megőrizzük a biztonságot. Arra törekszünk, hogy minél kisebb tömeg gyűljön össze az épületekben a vizsgaidőszak idején – mondta Miklós Csaba. Már megjelentek azok az előírások, fontos információk, amelyek az érettségire való beiratkozásra vonatkoznak. Emellett folyamatban van a beosztások elkészítése, ezeket az iratkozás befejezése után véglegesítik és közzéteszik.
– Ez a dokumentum könnyíti meg a végzős diákok számára az eligazodást ebben a furcsa helyzetben. Igyekszünk minél egyszerűbbé tenni számukra a tennivalókat. Fontos tudni azt is, hogy az idén megyén belül lesznek értékelve a dolgozatok, vagyis helyben alakítunk majd ki javítóközpontokat – hangsúlyozta az alelnök. Hozzátette, hogy az érettségi eredmények közzététele után online formában is lehetőség lesz a fellebbezésre.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.