Helyben dolgoznák fel a helyit – Gyümölcsfeldolgozót építenek Rugonfalván

117

Nem hagyják kárba veszni a helyben termett almát, körtét, szilvát, barackot, cseresznyét, meggyet, ezért helyi gyümölcsfeldolgozót építenek a rugonfalvi gyümölcstermelők. Az építkezéshez már tavasszal hozzáfognak és felszerelés vásárlására is pályázik a Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesületnél a Rugonfalvi Gyümölcstermelők Egyesülete.

Csemeteültetés Rugonfalván. Meginnák a levét Fotó: Kiss Gábor

A Siménfalva községhez tartozó, leginkább a halastaváról ismert Rugonfalván nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek: apáról fiúra öröklődik a csínja, így ma több mint ezer hagyományos és újfajta gyümölcsfa hoz termést a kertekben. A faluban nagyon sokaknak van gyümölcsöse, de mind közül a legnagyobb az a 200 hektáros, 800 fát számláló, amelynek a helyi református egyházközség a gazdája. A rugonfalvi tóval szembeni telken lévő kert jelképes is: tavaly áprilisban a reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére és emlékezetére 500 szilvafacsemetét ültettek el kalákában az udvarhelyszéki egyházmegyéből összesereglett fiatalok. Az egyház nemcsak szép példával jár elöl, de a helyi gyümölcsök helybeli feldolgozásának tervét, a gyümölcsfeldolgozó építését is felkarolta, és lehetőségeihez mérten támogatja.
– Már néhány éve felmerült, nem új keletű az a terv, hogy a helyi gyümölcsöket helyben dolgozzuk fel és értékesítsük – közölte lapunkkal Barabás Csaba, a helyi református egyházközség lelkipásztora, akinek szívügye, hogy a közösség már idén megkóstolhassa a feldolgozóban készült friss rugonfalvi gyümölcslevet. Mint mondta: egyelőre azon dolgoznak az egyesület tagjaival közösen, hogy a református egyház által erre a célra felajánlott területen megépítsék a feldolgozócsarnokot, aztán mihamarabb felszereljék, beüzemeljék azt a komplex, gyümölcslé préselésére alkalmas gépsort, amit a Magyarországi Földművelésügyi Minisztérium, s azon belül dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter segítségével vásárolhatott meg a Rugonfalvi Gyümölcstermelők Egyesülete.
– Az elképzelés az, hogy a telken még idén tavasszal elkezdődjék az építkezés. Az épület tervei készen vannak, a szükséges engedélyek beszerzése most van folyamatban. Sajnos az ehhez szükséges pénzt nem tudjuk megpályázni, önerőből kell előteremtenünk, de bizakodók vagyunk, mert vannak még a tarsolyunkban megbízható ígéretek az ilyen célú anyagi támogatásra. A feldolgozó berendezésének bővítését már most tervezzük, amint megtörténik a kiírás, az egyesület pályázatot nyújt be a Hargita Megyei Vidékfejlesztési Egyesületnél arra, hogy a már meglévő gyümölcslégyártó gépsort más, gyümölcs feldolgozására alkalmas gépekkel bővíthessük. Reméljük, hogy meg is kapjuk erre a pénzbeli támogatást – bizakodott a tiszteletes.
A Rugonfalvi Gyümölcstermelők Egyesülete a gyümölcsfeldolgozó gépparkjának bővítésére a beruházás összértékének 49 százalékának megfelelő, azaz 47 ezer lej vissza nem térítendő támogatásra nyújt be pályázatot a vidékfejlesztési egyesülethez.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 8-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.