Helybelieknek és külföldieknek egyaránt fontos

XXII. Gyimesi Tánctábor

505

Ezen a héten zajlik a XXII. Gyime­si Tánctábor, amely a népi kultúrára és az örömzenélés művészetére fekteti a hangsúlyt. Az idei rendezvényre tizenkét országból érkeztek a táborozni vágyók, és az előző évekhez képest sokkal több helybeli gyermek vesz részt az eseményen.

Hagyományok éltetése a Gyimesekben. Közös tánc Fotó: Ambrus Róbert

Javában zajlik a Tiszta Forrás Alapítvány, a Gyimes­kö­zéploki Önkormányzat és a Csángó Ifjak Középloki Közössége által szervezett XXII. Gyimesi Tánctábor, amely július 28-án, vasárnap ér véget. Addig azonban még számos programba kapcsolódhatnak be a jelenlévők, akik az előző évekhez hasonlóan, gyimesi és felcsíki táncokat tanulhatnak, népdalokat ismerhetnek meg, illetve különböző hangszereken is játszhatnak oktatók irányításával.
Habár a rendezvény nem gyerektábor, az előző évekhez képest idén sokkal több helybeli óvodás és iskolás vesz részt a tevékenységekben. Ezzel kapcsolatban Antal Rozália szervező elmondta: fontosnak tartja, hogy a fiatal generáció is ellátogasson a gyimesi tánctáborba, hiszen belőlük nevelődik ki a jövő nemzedéke, és nem árt, ha muzsikusokká, zene iránt érdeklődő felnőttekké válnak.
Egyébként sokgyermekes családok is aktív tagjai a programnak, mivel amíg a szülőket, felnőtteket oktatják, a gyermekek számára külön tevékenység zajlik. A tábor jellegzetessége az esti serketánc, hiszen rendszerint vacsora után a kicsikkel foglalkoznak, akiket közösen, jó hangulatban oktatnak a tanárok, muzsikusok. Újdonságnak számít, hogy ma 18 óra 30 perckor, a gyimes­középloki plébániatemplomban a táborlakóknak misézik az újonnan kinevezett plébános, Málnási Demeter. Szalay Zoltán szervezőtől megtudtuk, hogy tíz európai uniós és két tengerentúli ország képviselteti magát a táborban, ahová jellemzően visszatér a jelenlévők mintegy egyötöde.
– Mindazoknak, akik a Kárpát-medencében magyarnak születtek, rezonál a lelke az ősi, hagyományos kultúrával. Vannak, akik meghallják a lélek szavát és válaszolnak is rá, és mi azon dolgozunk, hogy minél többen tegyenek így. Manapság azt mondják, hogy értékválságban szenved a magyar társadalom, hiszen rengeteg kétes értékű, idegen divat érinti az emberek lelkét, de az ősi hagyományban megvan az az erő, amely kivezetheti a magyarságot az útvesztőből – fejtette ki Szalay Zoltán, hozzáfűzve, hogy a tábor is ezt a küldetést vállalta, és igyekszik teljesíteni.
Holnap 20 órakor gálaműsorra várják az érdeklődőket, akiket a Madarasi Hagyományőrző Csoport, a Hidegségi Hagyományőrzők, a Gyimesvölgye férfikórus, és a tábor hangszeres tanítványai szórakoztatnak majd.
A tábort az RMDSZ, a Com­munitas Alapítvány, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Bethlen Gábor Alap, Gyimesközéplok Önkormányzata, a Csillag Kft., a Gyimesközéploki Hagyományőrző Néptánccsoport, a Henix Kft., a Majláth Gusztáv Károly és a Hidegségi Általános Iskola, valamint a Gyimesközéploki Fafeldolgozó üzem támogatja.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.