Helikopter-légikikötő épül

Nyolcmillió lejből fejlesztik a megyei kórházat

1 640

Éjjel is üzemelni képes helikopter-leszállópályát építenek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szomszédságában. Hargita Megye Tanácsának testülete hétfői, rendkívüli tanácsülésén elfogadta a tervezett beruházás műszaki dokumentációját és költségvetését. A légikikötő része annak a 8 millió lejes uniós finanszírozású projektnek, amelyből a kórház felszereltségét korszerűsítik.

Rendkívüli ülésen rendkívül fontos döntés. A műtöblokk viszont tovább várat magára Fotó: László F. Csaba

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta: az egészségügyi intézmény mellett helikopter leszállópályát és sürgősségi betegellátó egységet is építenek, ugyanis az önkormányzat korábbi elképzeléséről – amely arról szólt, hogy a kórház melletti teniszpályát alakítják át helikopter leszállópályává – időközben kiderült, hogy nem megvalósítható. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke elmondta: a kórházat korszerűsítő teljes beruházás érétke 8 millió lej, Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgató-helyettese pedig részletezte: 25×25 méteres leszállópályát építenek, amelynek a világítását is megoldják, hogy nappal és éjszaka is lehessen üzemeltetni. Mint kifejtette: a projekt a belső bekötőút megépítését is tartalmazza, amely biztosítja a közlekedést a kórház és a leszállópálya között. Ugyanakkor számos eszközt is vásárolnak az új sürgősségi egység felszereléséhez. 48 hónap, azaz négy év alatt kell mindenek elkészülnie. A beruházás több mint 8 millió lejes költségéből 6,7 millió lejt finanszíroz az Európai Unió.
Borboly Csaba ugyanakkor a Hargita Népe kérdésére elmondta: nem minden beruházás halad úgy, ahogy azt a megyét vezető testület szeretné. Mint részletezte: 2010 óta kínlódik az önkormányzat azzal, hogy a kórház műtőblokkját, illetve a teljes épületszárnyat rendberakják, a munkálatoknak jelenleg mintegy 15 százaléka van hátra. Az elöljáró emlékeztetett: azért húzódott el ennyire a beruházás befejezése, mert az önkormányzat új közbeszerzési eljárást kényszerült kiírni, ugyanis az eredeti tervező és kivitelező cég beszüntette a tevékenységét.
– A közbeszerzés sokadik meghirdetésére nagy nehezen került egy bukaresti cég, amelynek a mai napig nem sikerült a beruházás folyatásához szükséges valamennyi engedélyt beszereznie – ecsetelte az elöljáró. Hozzáfűzte: ezért a megyei önkormányzat sem tudja véglegesíteni a beruházás dokumentációját, ezzel magyarázható, hogy levették napirendről. – A Hargita megyei sürgősségi kórházban olyan műtéteket hajtanak végre, amelyekre többnyire csak a nagy egyetemi központokban van mód. Ezért rendkívüli szükség van arra a kilenc műtő helyiségre – mondta az elöljáró.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.