HEINEKEN – a közösség szolgálatában

154

Az a gyár, mely 40 éve a Ciuc® és a Harghita® söröket gyártja, ismét összehozza Csíkszereda lakóit. Idén pedig a folyamatban lévő, a „HEINEKEN a közösségekért” nevű program ötödik kiírása a cég befektetéseinek értékét több mint 480.000 lejre emeli.

Azt mondják, ha a közel 38 000 lakosú Csíkszeredában laksz, szinte biztosan ismersz valakit, aki a Heineken sörgyárban dolgozott, köze volt a gyár valamely termékéhez vagy közösségi tevékenységéhez.
Akár ittál már a 40 éves múlttal rendelkező gyár söréből, akár voltál már a gyár egyik Nyílt Napján, vagy részt vettél valamelyik, a helyi közösséget szolgáló befektetési programban, tudnod kell, hogy a Ciuc® és a Harghita® sörök hátterében nem csupán egy sörgyár áll, hanem olyan emberek is, akik tevékeny módon a csíki közösséget támogatják.
Csupán 2011-ben mintegy 47 500 csíki lakost érintett a „HEINEKEN a közösségekért” nevű program.

A turisztikai látványosságokat bemutató városi térképek, a csíkszentmiklósi ifjúsági központ, 360 fokos panorámaképek segítségével bemutatott Csíkszereda, az első, a fogyatékkal élők társadalmi beilleszkedését elősegítő városi park – csupán néhány abból a 7 díjnyertes projektből, amelyet a Ciuc® és a Harghita® sörök termelője az utóbbi négy évben lehetővé tett Csíkszeredában a „HEINEKEN a közösségekért” című projekt keretén belül, a CSR Nest Egyesülettel közösen.

A múlt hónapban a gyár immár az ötödik kiírással ismét versenyt hirdetett a helyi civilszervezetek számára. E szervezeteknek egy vagy több olyan konkrét akciót kellett javasolniuk a helyi prioritások közül, melyeket a HEINEKEN Románia határozott meg, a helyi önkormányzatokkal, a civilszervezetekkel és a médiával közösen. Olyan projekteket várnak, amelyek a gyerekek és fiatalok személyi és szociális/szakmai készségeit és jártasságait fejlesztik, vagy amelyek helyi szinten megoldásokat kínálnak a környezeti problémákra. Várnak továbbá oktatási, művelődési és/vagy művészeti, a helyi közösséget érintő projekteket is. Két nyertes projekt egyenként 40 000 lej támogatást fog kapni.

A 2015-ös kiírás lezárásával a csíkszeredai közösség számára a HEINEKEN Románia befektetése, a HEINEKEN a közösségekért programon keresztül nyújtott támogatása eléri a 486 ezer lejt. Partnere, a CSR Nest segítségével, a Csíki sörgyár a nyertes helyi civilszervezeteknek pénzügyi segítséget és támogatást nyújt a projektek teljes időtartama alatt.

A HEINEKEN Romania társadalmi felelősségvállalási programja Csíkszeredában és Konstancán született, innen jutott el Marosvásárhelyre és Craiovára, azokba a városokba, ahol a HEINEKEN Románia gyárai működnek. Így mostanig országosan több mint 1,3 millió lejt ruháztak be az eddigi 25 projektbe, amelyekbe több mint 1000 önkéntest vontak be és összesen mintegy 330 ezren vettek részt bennük az elmúlt négy évben közvetlen vagy közvetett módon.
Csíkszeredában a HEINE­KEN a közösségekért nevű program mintegy 47 500 közvetlen vagy közvetett haszonélvezője mellé felsorakoznak még az Alcohelp-program támogatottjai is, amely az alkoholproblémákkal küzdőket segíti információkkal, tanácsadással és kezeléssel. 2012 óta az Alcohelp Karaván minden évben eljutott a városba és környékére. Sőt a csíkszeredai Sürgősségi Kórházban Alcoinfo központ is nyílt. A központ naponta 4 órán át ingyenes tanácsadást nyújt a túlzott alkoholfogyasztással küzdőknek és családjaiknak.

Több mint 40 éves partnerségi kapcsolat a helyi közösség és a csíkszeredai sörgyár között

A csíkszeredai sörgyárban dolgozók büszkék arra, hogy több mint 40 éve olyan sört készítenek, amelyet nemcsak a környék lakói, de szerte az országban is értékelnek. További okot ad a büszkeségre, hogy sok éve már a csíkszeredai sörgyár a helyi szimbólumokat képviseli. Több mint 10 éve, a Ciuc® sör a helyi hokicsapat mellett áll nemcsak a belföldi, hanem külföldi mérkőzéseik idején is.

Pillanatnyilag csupán a csíkszeredai és marosvásárhelyi gyárban a Székelyföld több mint 400 lakója dolgozik, és a cégcsoport tevékenysége több mint 1000 közvetett munkahelyet teremt a környéken. Sőt, a csíkszeredai sörgyár azzal is támogatja a helyi beszállítókat, hogy tőlük vásárolja fel a sör gyártásához szükséges nyersanyagot és más alapanyagokat, a sör helyi terjesztését helybeli cégekkel közösen oldják meg. (x)

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.