Hegyvidéki túrázás járvány idején

Javaslatokat fogalmaztak meg a hegyimentők

114

A kijárási tilalom részleges feloldása és a kellemes májusi időjárás elegendő okot adnak arra, hogy a hosszú bezártság után megcsodáljuk a természet szépségeit, túrázzunk, sétáljunk a hegyekben. Amikor elhagyjuk az otthonunkat és kirándulni indulunk, a hegymászás alapszabályai mellett a járványügyi óvintézke­déseket is be kell tartanunk. Ehhez fogalmaztak meg javaslato­kat a Salvamont Hegyimentő Szolgálat munkatársai.

Fotó: salvamonte

Kezdetben rövidebb útvonalakat, ismert helyeket válasszunk a kiránduláshoz, hiszen a viszonylag hosszú bezártság, a sportolás és edzés szempontjából inaktív időszak után erőnlétünk és összpontosítási képességünk gyengébb, de a hegy változatlanul veszélyes és nagyobb a baleset esélye – ilyen és ehhez hasonló ajánlásokat fogalmaz meg a Salvamont azok számára, akik a korlátozások után túrázni indulnának.
A hegyimentő szolgálat javaslatai több megyei egység honlapján vagy közösségi oldalán is megtalálhatók: a kétnyelvű leírásban azokat a legfontosabb óvintézkedéseket ismertetik, amelyeket a járványhelyzetben be kell tartanunk a biztonságos túrázás érdekében.
A járványra való tekintettel logikusnak tűnhet, hogy egyedül induljunk el, a hegyimentők azonban ezt nem javasolják: betartva a biztonsági távolságot egymástól, többedmagunkkal induljunk útnak, de semmiképp sem nagy csoportokban.
Mielőtt elindulunk, a túrázásunk helyszínét és várható időtartamát közöljük családtagjainkkal, barátainkkal, töltsük le okostelefonunkra a Salvamont-Vodafone alkalmazást, és a pót tápegységet se felejtsük otthon. Fokozottan figyeljünk a vadálla­tokra, hiszen elszoktak az emberi jelenléttől, nem tudhatjuk, hogyan fognak viselkedni. Ne kempingezzünk, kerüljük a sátorban, menedékházban való alvást – tanácsolják a hegyimentők.
A Salvamont munkatársai a járványügyi előírások betartását a természetjárás idején is fontosnak tartják: a kézfertőtlenítőt, a maszkot ne felejtsük ki a csomagunkból, és lázasan ne induljunk útnak.
Elekes Huba, a Gyergyószent­miklósi Hegyimentő Szolgálat vezetője elmondta: azért is fontos, hogy sokkal figyelmesebben és felelősebben túrázzunk, mert baleset esetén a mentés bonyolultabb és nőhet a beavatkozási idő, mert be kell tartani a járványügyi szabályokat mind a mentés, mind a szállítás ideje alatt.
Az elmúlt két hónapban a gyergyói hegyimentők a turistautak járhatóvá tételével foglalatoskodtak, a széldöntések nyomaitól szabadították meg a turistaösvényeket. Emellett minden szükséges, járvánnyal kapcsolatos előkészületet megtettek, védőfelszereléseket és kézfertőtlenítőket szereztek be.
– Az elmúlt hetekben nem kellett turistákat menteni, csak néhányszor hívtak az erdőben dolgozó munkások baleseteihez. De úgy gondolom, a következő időszak mozgalmas lesz, hiszen az emberek a természetben biztonságban érzik magukat, nem gondolják, hogy itt megfertőződhetnek. El lehet járni helyesen is, de ha elözönlik a természetet a turisták, itt is megnő a fertőzésveszély – figyelmeztetett Elekes Huba.
Baleset esetén az egységes segélyhívószámot, a 112-t is hívhatjuk; az Országos Hegyimentő Közszolgálat Irányító Központjának telefonszámát hívva (0372–126668 vagy 0SALVAMONT) bármilyen, a túrázásunkhoz szükséges információt megkaphatunk, hasonlóképpen használhatjuk okoseszközön a Salvamont-Vodafone alkalmazást ezen információk eléréséhez.

Boncina-Székely Szidónia

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.