2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

Hegyi kerékpárút, hőkamerás drón

Több mint nyolcvanezer lejt különített el Hargita Megye Tanácsa legutóbbi költségvetés-módosításakor a Hegyimentő Szolgálat számára. A támogatásból hegyi kerékpárutat építenek ki Hargitafürdő és a Madarasi-Hargita között, hőkamerával ellátott drónt vásárolnak, illetve a Békás-szorosban a nagyközönség számára építenének ki biztonságos sziklamászó utat.

menedek(1)

[dropcap]H[/dropcap]egyi kerékpárúttal kötnék össze a Madarasi-Hargitát Hargita­für­dő­vel – tájékoztatott a tervekről Fekete Örs, a hegyimentő szolgálat vezetője. Kifejtette, az útszakaszt már most is sokan használják, éppen ezért szeretnék kiépíteni és biztonságosabbá tenni. Hozzátette, nem séta kerékpárút lesz, ha elkészülnek vele, akkor is profi felszerelést és tudást igényel majd a megtétele, hiszen elég nehéz terepről van szó, de mindenképp biztonságosabb körülmények között.
A Békás-szorosban viszont épp a nagyközönség számára építenének ki egy sziklafalat a Kis-Cohárdon. Ugyan a területen vannak már sziklamászó utak, de azt tapasztalják, hogy a turisták, akik sziklát szeretnének mászni, gyakran kerülnek bajba, ezért speciális biztonsági elemekkel könnyítenék meg a sziklamászást, megelőzve a baleseteket. Jelenleg a nemzeti parkkal egyeztetnek a kiépítendő útvonalról – jegyezte meg.
A támogatásból továbbá tervezik egy drón és egy rászerelhető hőkamera vásárlását. Fekete Örs elmondta, eddigi munkájuk során gyakran kaptak riasztást balesethez sziklás területről, vagy zsombolybarlangból, ilyenkor nagy segítségükre lenne a drón, mivel erőforrásokat tudnának megspórolni azáltal, hogy nem teljes csapattal és kutyákkal kellene kivonulniuk, hanem a drón segítségével deríthetnék fel a terepet. Tovább növelné a hatékonyságukat, ha a drónt hőkamerával is ellátnák. Hiszen amikor eltűnt személyt keresnek, a hőkamerás felvételek segítségével könnyedén kizárhatnák azokat a szinte bejárhatatlan területeket, ahol nem látnak mozgást. Hozzátette, egy mentés során többször is elmentek egy sérült mellett, aki agyvérzést követően az úttól alig ötméternyire feküdt, de nem látták a bozót miatt, végül a kutyás mentőcsapat találta meg. Az ilyen esetekben a drónra szerelt hőkamera nagy segítségükre lesz, és gyorsabban megtalálják a bajbajutottakat.

Háromszéki Eszter

Kapcsolódó cikkek:

14,347RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb