Hegyeket, völgyeket táncoltak át

144

Két napon át, több száz meghívottal ünnepli megalakulásának két évtizedes évfordulóját a székelyudvarhelyi Kékiringó Néptánccsoport. Alapítója, vezetője, koreográfusa, mindenese, Both Aranka venyigésként, táncházasként a felnőttmozgalomból érkezve pedagógusként hívta életre az együttest, amely – ahogy nőttek, kirepültek a tagok – mára maga is felnőttmozgalommá vált. A tánccsoporttal együtt nőtt fel Aranka lánya, Eszter, aki majd egyszer a stafétát is átveszi édesanyjától.

Both Aranka, Eszter és a Kékiringó néhány tagja. Legutóbb Bécsben jártak Fotó: Facebook

Szervezési feladatok, pályázati elszámolások között kerítünk sort egy gyors beszélgetésre Both Arankával, aki mindjárt az elején elmondja, hogy 250 meghívót küldtek el szerte a világba, sokakat telefonon, élő szóban hívtak meg a nagy születésnapi ünnepségre, így biztosan telt ház lesz a kétnapos ünnep mindegyik helyszínén.

Első nap: múltidézés
Az egykori és jelenlegi kékirin­gósok meg szüleik számára már megszokott, hogy minden decemberben, a karácsonyi ünnep előtt egyfajta „színpadi számvetéssel” jelentkezik a néptánccsoport, amikor az érdeklődők, támogatók elé tárják, hogy mit tanultak, miről is szólt a véget érő esztendő. Az idei ennél különlegesebb, hiszen éppen 20 évvel ezelőtt alapította meg az együttest a fiatal, néptáncok, népi kultúránk irány elkötelezett tanítónő a Kékiringó Néptánccsoportot, amely azóta is független, egy intézményhez sem tartozó, pályázatokból, támogatásokból élő együttes.
Ma 19 órakor a Székelyföldi Filharmónia termébe múltidézésre gyűlnek össze azok, akik itthon vannak, és azok, akik a jeles eseményre haza tudtak jönni. Both Aranka elmondása szerint filmekkel, meséléssel elevenítik fel a néptánccsoport történetét, közben mezőségit táncol az első három generációból verbuvált néhány pár, és – mivel a Kékiringónak mindig a folyamatosság volt az egyik nagy erőssége – megmutatják az aprók táncházának, a kisiskolások táncai­nak hangulatát is. A múltidézésre elhívtak minden oktatót, minden zenészt, aki az elmúlt két évtizedben velük dolgozott, és itt lesz a püspökladányi néptánccsoport is, akik az első határon túli kapcsolatot jelentették a Kékiringónak. Az esemény után mindenki hivatalos a Művelődési Háznál megrendezett táncházba – tudtuk meg Both Arankától.

Második nap: a néptánc mint hagyaték
A holnaputáni program helyszíne már a Művelődési Ház. Az előcsarnokban, 18 órakor Kincses Kámán székelyszent­er­zsébeti lelkész, maga is a néphagyományok elkötelezett híve nyitja meg a fotókból, tárgyakból összeállított kiállítást. „Élő családfát” is állítanak majd, a táncosok hozzátartozóit arra kérték, hogy származási helyük népviseletét öltsék magukra ebből az alkalomból. Rögtön utána a nagyszínpadon kezdődik el az Anyáról leányra című gálaműsor. Az ünnepi műsor plakátján is látható fotó – amelyen a még apró székely ruhás Both Eszter néz fel mosolyogva az ugyancsak népviseletbe öltözött édesanyjára, Arankára – mindent elárul. A néptánccsoport együtt növekedett, együtt ért, együtt fejlődött a csoportvezető kislányával, aki ma már harmadéves a budapesti Táncművészeti Egyetemen, és az évek során valószínűleg nagyon kevés olyan kékiringós esemény volt, ahol ne lett volna jelen, ne táncolt volna. Az biztos, hogy az udvarhelyi néptánccsoport azon ritka együttesek közé tartozik, amelyet egy nő hívott életre és vezet azóta is. Ezt a feladatot kapja majd hagyatékként Eszter Aranka szerint, hiszen a kislány szinte „belenőtt” a néptáncba. A kétnapos ünnepet táncház zárja.
A 20 év alatt ezernél is többen megfordultak a Kékiringó Néptánccsoportban. Aranka elmondása szerint 500-600 személy tartósan is tagja volt, vagy még tagja az együttesnek, a születésnapi ünnepségen pedig több mint 150-en állnak színpadra. Örömet, bánatot, büszkeséget, kudarcokat, hegyeket, völgyeket adott az elmúlt két évtized Both Arankának, azaz a „mindent” jelentette. Nőként egyedül érvényesülni nem mindig könnyű, de az alapító megnyugtat: folytatás következik, stafétaátadás még nincs kilátásban, bár az jó, hogy lesz, aki továbbvigye a Kékiringó szellemét és lendületét.
A kétnapos évfordulós ünnepséget a megyei tanács, Szé­kely­udvarhely Polgármesteri Hivatala és a Communitas Alapítvány támogatásával ülik meg a néptáncosok, az eseményeken Forró István és a Kedves Zenekar húzza a talpalávalót.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek