Házkutatások egyik oldalon, elnézés a másikon

Szakított az RMDSZ a kormánykoalícióval az úzvölgyi tétlenkedés miatt

843

Házkutatást tartottak Bákó megyei rendőrök négy Hargita megyei helyszínen, négy férfit – köztük Csíkszentmárton alpolgármesterét is – kihallgatták, majd elengedték. Rendőrségi túlkapást kiált az RMDSZ, amelynek elnöke, Kelemen Hunor bejelentette: okafogyottnak tekintik a kormánykoalícióval való együttműködési protokollumot a helyzet rendezéséig.

Magyar hősök sírjait gyalázták meg. Betonba öntött történelemhamisítás Fotó: Kovács Hont Imre

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek a törvénytelen úzvölgyi temetőfoglalás ügyében. Bár az illegális építkezés miatt senki ellen nem indult bírósági eljárás, a Moinești-i Bíróság által kibocsátott öt házkutatási parancs értelmében azonban – a moldvai város ügyészeinek irányítása alatt – előállítottak és kihallgattak tegnap négy Hargita megyei férfit. Az egy héttel korábbi szemeteszsákos akció gyanúsítottjait, valamint a nacionalista retorikával EP-képviselői helyért kampányoló George Simion állítólagos bántalmazásának gyanúsítottjait állították elő.

Nem volt őrizetbe vétel
Hargita megyei politikusok és polgármesterek jelenlétében tiltakozó videót tett közzé tegnap Tánczos Barna szenátor a Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség székháza előtt. A szenátor rendőrségi túlkapásról beszél, és a polgármesterek szolidaritásáról biztosítja László Antalt, Csíkszentmárton alpolgármesterét, akinek családi házában és a polgármesteri hivatalbeli irodájában is házkutatást végeztek.
Hargita megyében négy helyszínen, Bákó megyében pedig egy helyszínen kutattak a rendőrök, végül négy Hargita megyei férfit állítottak elő, életkoruk 45 és 58 év közötti. Cătălina Crețu, a Bákó Megyei Rendőr-felügyelőség szóvivője a Hargita Népének kifejtette: mind a négy személyt kihallgatták, majd elengedték, tehát egyiküket sem vették őrizetbe. Iniciálékat, lakhelyre vonatkozó adatot ugyanakkor nem közölt, tudomásunk szerint Szentmárton mellett Kászon községben végeztek házkutatást. Két bűnüldözési dosszié alapján jártak el, a gyanú testi sértés, lopás, valamint rongálás. Értesüléseink szerint előbbi a provokáló George Simion EP-képviselőjelölt állítólagos bántalmazását, valamint telefonjának elvételét takarja, utóbbi a román betonkeresztek szemeteszsákkal való bevonását.

Besokallt az RMDSZ
Kelemen Hunor szövetségi elnök tegnap bejelentette: „Nem támogatjuk a kormányt és a kormánykoalíció egyetlen kezdeményezését sem. A magunk részéről az együttműködési protokollumot a helyzet rendezéséig okafogyottnak tekintjük.”
Kelemen szerint a kormánykoalíció felelőssége, hogy nem tett határozott lépéseket a helyzet elmérgesedésének megakadályozására, továbbá az is az ő felelősségük, hogy megállítsák a magyarokat hátrányosan kezelő kettős mérce alkalmazását. „A kormánytól továbbra is azt várjuk, hogy állítsa helyre az eredeti állapotokat az úzvölgyi katonatemetőben és indítson eljárást hivatalból a dormánfalvi polgármester és mindazok ellen, akik feszültségeket keltettek” – fogalmaz állásfoglalásában Kelemen Hunor.

Temetőlezárás, tiltakozás?

Hargita Megye Tanácsának tegnapi soron kívüli tanácsülésén egyik fő téma az úzvölgyi haditemető ügye volt. Tánczos Barna szenátor kezdeményezte, hogy holnap déli 12 órakor tiltakozás formájában nyomatékosítsuk üzenetünket. Borboly Csaba megyeelnök továbbá elmondta: Szentmártonban a helyi tanács a temető 30 napos lezárását vette fontolóra. Sem a tiltakozásra, sem a bezárásra vonatkozóan nem kaptunk válaszokat lapzártánkig.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek