2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Házicsokiból tejszelet

Kakaós tejszelet, kakaós ízesítésű tábla elnevezés jelent meg a közelmúltban az egyik közkedvelt Hargita megyei házicsokigyár termékein. Rákérdeztünk, hogy mi az oka, és kiderült, hamarosan eltűnnek az üzletekből a házicsokik és tejszeletet kell majd vásárolnia annak, aki ezt az édességet kívánja.

Még kapható a házicsoki megnevezésű termék. Uniós névcsere Fotó: Balázs Árpád
Még kapható a házicsoki megnevezésű termék. Uniós névcsere (Fotó: Balázs Árpád)

Sajnos, muszáj volt megváltoztatni a termékeink nevét és csomagolását – világosított fel a gyergyóremetei Laczkó Ibolya vállalkozó. – Az uniós normáknak kell megfelelnünk. Ha nem tartalmaz megfelelő százalékban kakaót, nem szerepelhet rajta a csokoládé megnevezés. Ennek mi sem örültünk, de ez a szabály.
Amint Laczkó Ibolya elmondta, a megnevezés körüli hercehurca számukra körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Magyarországon forgalomba hozott Góbé házicsoki miatt büntette meg az élelmiszerbiztonsági hatóság. Már akkor elhatározták, hogy alkalmazkodnak az uniós előírásokhoz, ami a megnevezést illeti, de időigényes volt az új csomagolóanyagok megtervezése, elkészítése.
– Neveztük kakaós ízesítésű táblának is, de végül a tejszelet megnevezés mellett döntöttünk, mondta Laczkó Ibolya. – Mindegyiken egységes lesz a megnevezés, de az összetétele és minősége változatlan marad, vagyis a csomagolás továbbra is házicsokit tartalmaz. Hiába volt levédve az END-IBO márkanév s a megnevezés, a szabványokhoz igazodnunk kell, de aki bízik bennünk, megveszi, ha házicsokit, ha tejszeletet ír rajta.
Az uniós előírások harmonizálták és egységessé tették a kakaó- és csokoládétermékek árumegnevezéseit. Ennek értelmében a Magyar Élelmiszerkönyv és a hasonló romániai előírások szerint is a csokoládé „olyan termék, amely kakaótermékekből és cukrokból készül, (…) legalább 35% összes kakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó szárazanyag.” Az előírások aprólékosan kitérnek a tejcsokoládéra, a háztartási tejcsokoládéra és számos egyéb kakaós termékre, a kakaóvaj mennyiségére és szabvány szerinti megnevezésre is. Akadt olyan erdélyi származású, Magyarországon élő vállalkozó, aki az új szabvány megjelenése után inkább emelte az általa készített házicsoki kakaótartalmát és megőrizte a csokoládé megnevezést, de a székelyföldi termelők inkább a házicsoki összetételéhez és nem a nevéhez ragaszkodnak.
– Muszáj lesz nevet és csomagolást cserélnünk – vélekedett a madéfalvi Szabó Béla vállalkozó. – Mi is egyeztettünk, és nevet fogunk változtatni, s valószínűleg már október 1-jétől az új csomagolással lépünk piacra. Szabó Béla elmondta, hogy az új csomagoláson a diós-kakaós tejszelet összetevőin kívül (cukor, margarin, tejpor, kakaó, dióbél, liszt, olaj) az allergén anyagokat is feltüntetik – ezek amúgy most is szerepelnek egy, a csomagolásra ráhúzott öntapadóson –, és a nutriciós táblázat is rajta lesz, amely január 1-jétől szintén kötelező lenne.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,337RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb