Házi feladat a PSD-nek

A tüntetésekkel kapcsolatban azoknak kell megoldást keresniük és találniuk, akik előidézték azokat, vagyis a Szociáldemokrata Pártnak – nyilatkozta Klaus Johannis államelnök.

A gondok abból származtak, hogy a kormány megpróbált az igazságüggyel kapcsolatos törvényeken változtatni. Ezt az eljárást egyértelműen támogatta a PSD, tehát természetes, hogy a PSD-nek kell megoldásokat találnia – fejtette ki az államfő a Cotroceni-palotában. Véleménye szerint azért folytatódnak a tüntetések, mert az emberek elégedetlenek, „elvesztették a kormányba vetett bizalmukat, a PSD-be vetett bizalmukat, és ezt nagyon világosan kimondják a téren, akinek van füle, az hallja meg”.
A Cotroceni-palotánál szervezett tüntetésekkel kapcsolatban az államelnök annyit mondott, hogy az embereknek jogában áll tüntetni.
„Minden bizonnyal az államelnöki jogkörön belül maradtam, közvetítőnek lenni azonban nem csak annyit jelent, hogy emberekkel beszélgetek és elfogadok minden véleményt. Mediátornak lenni azt is jelenti, hogy amikor valaki rossz lépést tesz, arra is felhívom a figyelmét” – mutatott rá az államfő.
Johannis feladatot is adott a PSD–ALDE kormánykoalíciónak, kijelentve, hogy „nagyon komoly ajánlatot” vár az igazságügyi miniszter személyére vonatkozóan. Az igazságügyi miniszteri tisztséget jelenleg ideiglenes jelleggel Ana Birchall európai ügyekért felelős miniszter tölti be, miután Florin Iordache múlt héten lemondott.
Ennél kritikusabb hangnemben bírálta viszont a 2017-es állami költségvetést, amely szerinte „problémás és kockázatos”.
„Úgy tartottam korrektnek, hogy megismerjem a kormány álláspontját, mielőtt döntést hoznék a törvény kihirdetéséről vagy a parlamenthez való visszaküldéséről. Az első benyomásom a költségvetésről, hogy problémás és kockázatos. Véleményem szerint túlbecsült bevételeket vetít elő, másrészt a tervezett kiadások is nagyon magasak. Reális veszélye van annak, hogy túllépjük a 3%-os hiányküszöböt. (…) Aggódom” – jelezte az államfő a Sorin Grindeanu kormányfővel és Viorel Ştefan pénzügyminiszterrel folytatott tegnapi megbeszélést követően.

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb