szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Házhoz jön a fogadóóra

Az RMDSZ székelyudvarhelyi szer­vezete felpörgeti a választókkal való kommunikációt: lakossági konzultációt indít, találkozókat szervez, időszakos kiadványt je­lentet meg. A polgárokat a politikai döntések előkészítésébe is bevonnák, és közös jövőkép kialakításához kérik a segítségüket.

Problémafelmérésbe vág az RMDSZ. Kíváncsiak a valóságra Fotó: Csedő Attila

Az RMDSZ egyik rövid távú célja, hogy megismerje a városlakók gondolatait a Székelyudvarhelyt érintő aktuális és általános kérdésekben, hiszen úgy gondolják, a város számára csakis erre alapozva lehet reális jövőképet kialakítani – ezt mondta Derzsi László, a városi szervezet elnöke tegnap reggel a szenátori irodában tartott sajtótájékoztatón.

Kérdőívvel kopogtatnak
Derzsi szerint a jelenlegi városvezetés lépései, intézkedései kaotikusak, nem konzultálnak idejében a lakókkal, példaként az épp aktuális ügyet, az Urbana Rt. Városgazdálkodási vállalat és a távfűtés helyzetét hozta fel. A szövetség viszont vallja, hogy csak a közép- és hosszú távú tervezés visz előre, és már ezen a szinten be kell vonni a városlakókat, mert ha részt vesznek a jövőkép alakításában, akkor inkább magukénak érzik azt.
Azért, hogy megismerjék a valós igényeket, elvárásokat, szeptember 30-tól kezdődően önkéntesek kopogtatnak be a város mintegy 13 000 háztartásába, és egy kérdőív kitöltéséhez kérik a lakók segítségét. Többek között arra kíváncsiak, hogy milyennek látják az aktuális városvezetés intézkedéseit (pozitívumokat, negatívumokat is várnak), továbbá melyek számukra a legfontosabb problémák. A városi RMDSZ saját elképzeléseit, projektjeit is felsorolja, és a lakosokat arra kérik, mérlegeljék ezeket, hogy közülük mit, mennyire tartanak fontosnak. Nyílt kérdést is tartalmaz a kérdőív, mindenki elmondhatja sérelmeit, ötleteit, elképzeléseit a város jelene és jövője kapcsán.

Év végére kiderül
Mindeközben ún. rétegtalálkozókat is tartanak vállalkozókkal, a civil szférával, az egyházakkal, ugyanazzal a céllal: megismerni igényeiket, elképzeléseiket.
Derzsi elmondása szerint két hónapot szánnak a konzultációra, és várhatóan még az idén összesítik az eredményeket, amit a lakosság elé is tárnak.
Egyébként a héten jön ki a nyomdából az Udvarhelyi tükör elnevezésű időszakos kiadvány második száma, amely a helyi, megyei és országos ügyekkel, vitás kérdésekkel is foglalkozik. A 8000 példányban megrendelt lapot szétszórják a postaládákba.
A városi konzultáció kérdéssorát szeptember 30-tól online is kitölthetik az udvarhelyiek. Az ezzel kapcsolatos információkat a helyi szervezet Facebook-oldalán teszik majd közzé.

Nyitottságot várnak
– Ilyen jellegű konzultációra még nem volt példa – mutatott rá Antal Lóránt szenátor. – Nagy szükség van a lakosok véleményének megismerésére, hiszen valójában a politikum döntéseit minden esetben széles körű konzultáció kellene megelőzze. A városi RMDSZ reális képet kap majd a problémákról, amiket kezelni kell – tette hozzá a politikus.
A városi konzultációt támogatja az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, a megyei önkormányzat alelnöke, Bíró Barna Botond is, aki meg is jegyezte: egyébként is nagyon jó az együttműködés a különböző szintek (helyi csapat, megye, Bukarest és Brüsszel) között.
– Függetlenül attól, hogy ki vezeti a várost, a lakosság szempontjából fontos ügyekre oda kell figyelni. Nem spórolható meg az emberekkel való kommunikáció, ezért minden lehetséges formában meg kell teremteni a kapcsolattartás, az állandó visszacsatolások lehetőségét – mondta. – Házhoz jön a fogadóóra, itt az alkalom, hogy a lakosság hallassa a hangját, kérjük is a nyitott hozzáállásukat – tette hozzá Bíró Barna Botond.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb