Hazatéréséhez kért segítséget az ukrán pilóta

47

Az Ukrajnába való visszatérése procedúrájának megindítását kérte az ukrán igazságügyi minisztériumtól az Oroszországban 22 év szabadságvesztésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő – közölte tegnap Facebook-oldalán az ukrán tárca.

Ukrainian army pilot Nadezhda Savchenko holds a sign inside a defendants' cage as she attends a hearing at the Basmanny district court in Moscow

Pavlo Petrenko tárcavezető mindent megtesz a nemzetközi egyezmények keretein belül, hogy Szavcsenko hazatérhessen – közölte a minisztérium. Nagyija Szavcsenkót (képünkön) március végén ítélte 22 évi szabadságvesztésre a dél-oroszországi Donyeck városi bírósága. A kelet-ukrajnai konfliktusban fedélzeti lövészként részt vevő Szavcsenkót az orosz főügyészség azzal vádolta meg, hogy bűnös egy Luhanszk megyei tüzérségi támadásban megölt két orosz tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálában, mert az újságírók tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet.
A 34 éves katonanőt Oroszországban elvakult nacionalistának tartják, hazájában viszont nemzeti hősnek, és fogsága idején parlamenti képviselőnek is megválasztották. Szavcsenko főhadnagy 2014-ben – a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor – szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.
Petro Porosenko ukrán elnök felajánlotta Moszkvának, hogy cseréljék ki a katonanőt az Ukrajnában 2015 májusában elfogott két hivatásos orosz katonára, Alekszandr Alekszandrovra és Jevgenyij Je­rofejevre, az orosz felderítés feltételezett tagjaira.
Az ukrán hatóságok azzal vádolják Alekszandrovot és Jerofejevet, hogy az orosz katonai hírszerzés (GRU) tagjaiként részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban az oroszbarát lázadók oldalán. Oroszország szerint azonban saját elhatározásból hagyták el alakulatukat, és csatlakoztak a szakadárokhoz. Alekszandrovot és Jerofejevet tegnap ítélte első fokon fejenként tizennégy évi szabadságvesztésre egy kijevi bíróság.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.