Hazai sikertörténetek

Az önfejlesztés fortélyai

108

Erdélyi fiatalok hozták létre a GrowthReaktor elnevezésű, önfejlesztéssel foglalkozó blogot, amely mára már annyira kinőtte magát, hogy a blogbejegyzések mellett podcast-ek (interjúk) is megtalálhatóak platkormjukon, április elején már megtartották az első online konferenciájukat, illetve pár napja könyvet is adtak ki.

Barabási Csongor és Péter István, két marosvásárhelyi fiatal hozta létre a GrowthReaktort, miután külföldi tanulmányaik alatt azt tapasztalták, hogy kint nagyon nagy népszerűségnek örvend az önfejlesztés, itthon viszont még nem ismert ez a gyakorlat. A GrowthReaktor 2019 október elsején rajtolt, természetesen a háttérmunkák már jóval azelőtt elkezdődtek. Először csak blognak indult, aztán folyamatosan bővítették motivációs zenékkel, podcastokkal, illetve nemrég saját könyvvel is. A csapat részét több fiatal képezi, akik közt minden szerepkör le van osztva.

A célközönség az erdélyi fiatalság, többek között akik most végezték el tanulmányaikat, illetve most kezdenék el pályájukat. A GrowthReaktor csapata minden egyes tevékenységét, munkáját ingyenesen teszi elérhetővé a blog-oldalán.

Hetente frissülő bejegyzések

A GrowthReaktor oldalán hetente frissülnek az önfejlesztéssel kapcsolatos bejegyzések, különböző témákban: család, barátok, egészség, párkapcsolat, produktivitás, spirituális élet, személyes fejlődés és szociális élet. A legelső bejegyzések az alapismeretekről szóltak, hogy mit is jelent az önfejlesztés és, hogy miért is jó ez az embereknek.

Legtöbb bejegyzés fordítás, átdolgozás, viszont saját anyag is felkerül az oldalra.

Van egy Facebook csoport is, ahol havonta különböző kihívásokat indítanak a csapattagok az érdeklődőknek. Egy kihívás 21 napig tart, mert a pszichológusok szerint ennyi idő szükséges ahhoz, hogy egy tevékenység berögzüljön. Elindítottak egy úgynevezett chatbotot, azaz robotot, amit Albertnek neveztek el. Albert minden reggel ír felhasználója számára egy motivációs idézetet, illetve követi, hogy az illető minden nap el tudja-e végezni a kihívást vagy sem. A januári kihívás szerint a résztvevők minden nap kellett legalább fél órát olvassanak, februárban minden nap meditáljanak, márciusban öt perces naplót írjanak, a csoport által megadott szempontok szerint, áprilisban pedig, a kialakult helyzetre tekintettel, a mindennapi edzés volt a kihívás. Erre egy férfi és egy női edzőt választottak ki, akik minden nap videókat tettek közzé a csoportban az általuk bemutatott gyakorlatokról.

 

Ismerjük meg az itthoni sikertöténeteket is!

A GrowthReaktor minden héten közzétesz egy interjút is, úgynevezett podcastot, amit bármikor vissza lehet hallgatni. Ezeknek a hangfelvételeknek az a célja, hogy az emberek megismerjék az erdélyi szakemberek sikertörténeteit és ihletet merítsenek az ő ambíciójukból, kitartásukból.

− A mai fiatalság nagy része külföldön keresi a megélhetést, és az esetek többségében, ha kiment, nem igazán tér haza. Az emberek inkább a külföldi, amerikai sikeres embereket ismerik, az ő történeteiket tartják számon. A podcastok célja az, hogy a fiatalok tudomást szerezzenek az erdélyi sikeres emberekről is, tudatosuljon bennük, hogy itthon is van lehetősége annak, aki tesz is érte valamit – vélekedett Péter István, társalapító, a podcast műsorok vezetője.

Változatos szakterületekről hívnak meg szakembereket, akik beszámolnak a történeteikről, hogy hogyan jutottak el oda, ahol most vannak. Többek közt már több Hargita megyei sikertörténetet is megtalálható: Nagy Hunorral, a Power Huni Gym tulajdonosával, Csala Dénessel, a székelydata szerkesztőjével, Mihály Ágnessel, az Agnescake tulajdonosával, György Botond humoristával, illetve Vitos Dorottyával, a „nutrigirl”-lel, aki nem utolsó sorban egészséges életmód kategóriában fog blogbejegyzéseket közzétenni az oldalon.

Könyv az önfejlesztésről

− Sokan tették már fel a kérdést, hogy miről szól a könyv. Csak annyit tudunk válaszolni, hogy rólad, arról, aki kézbe veszi, elolvassa és végigoldja a benne levő gyakorlatokat – mondta el Béni Brigitta, a könyv és a blog szerkesztője.

Minden fejezet végén megtalálható egy gyakorlat, ezek fokozatosan végigvezetnek az önfejlesztés lépcsőfokain. A könyv ingyenesen letölthető a GrowthReaktor oldaláról és aki úgy érzi, jelképes összeggel értékelheti a csapat belefektetett munkáját.

 

Konferencia otthonról

A GrowthReaktor csapat gőzerővel halad, iskolák felkeresését és önfejlesztésről szóló órák tartását tervezték. Sok mindent azonban kénytelenek voltak lemondani a vírusjárvány megfékezése érdekében hozott szigorítások miatt. Ezért szervezték meg más szervezetekkel együttműködve április elején a Vétel elnevezésű online konferenciát, ahol a meghívottak szintén erdélyi, vagy erdélyi kötősédű szakemberek voltak, többek közt a csíkszeredai Delikates tulajdonosa is. Minden előadónak fél óra állt a rendelkezésére ahhoz, hogy az önfejlesztésről beszéljen, az egyént vagy a vállalkozást nézve. A konferencián több mint ötszáz résztvevő volt.

A szigorítások csökkenése után a GR elsődleges terve, hogy kilépjen az online szférából, ami maga után vonja a közösségépítést, illetve tematikus estek szervezését, meghívottakkal Kolozsváron, Szatmáron, Csíkszeredában, illetve Erdély különböző pontjain is.

− Többen is mondták már nekem, hogy kevés az az ember, aki ingyen annyit dolgozik, mint én. Véleményem szerint ez a munka igenis kifizetődik, ha nem is pénzben, de talán sokkal fontosabb dolgok által. Számomra elismerés és boldogság, amikor olyan visszajelzéseket kapok, hogy valakinek megváltoztatta a napját, vagy hogy egy vásárhelyi rádiós naponta a mi bejegyzéseinkből inspirálódik. És ez is az egész GrowthReaktor célja, ezért vagyunk mi – nyilatkozta Béni Brigitta.

A Karantéma jótékonysági online fesztiválon a GR szintén társszervező, így az esemény keretein belül hétvégén, szombaton ismét megszervezik a Vétel 1.2 – ReAkció online konferenciát. A Zoom nevű applikáción keresztül zajlik, élőben, így előzetes regisztrációhoz kötött. A konferencia belépőjére mindenki annyit fizet, amennyit jónak lát, az összegyűlt összeget pedig Last Chance Rescue Romania menhely kapja adományként. Az online konferencián részt vesz Ménessy Kinga Kitty, rendezvényszervező, a Nőileg újságírója, Bölöni László, a Royal Antwerp vezetőedzője, Gregor Roy Chowdhury gróf, valamint Farkas András stratégiai igazgató, a PONT Csoport társalapítója. A jelentkezéshez szükséges link elérhető a Vétel konferencia Facebook oldalán.

Szilágyi Dalma-Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.