Hazai pályán szenvedett vereséget az éllovas, fogy az előnye

22

Nem a házigazdák sikereiről szólt a hazai labdarúgó 1. Liga hétvégi fordulója: mindössze egy gárdának sikerült vendéglátóként a győzelem, egy másiknak – a Sespi OSK-nak – a pontszerzés. Vereséget szenvedett az éllovas, akire egyre jobban tapadnak az oltyánok, tovább menetel a FC Voluntari és egyre nagyobb bajban van a Dinamo. Az alsóházban megint hétközi fordulót tartanak, amely során a háromszékiek rangadót játszanak.

Négy pont – ennyit sikerült szerezniük a házigazda csapatoknak a hazai labdarúgó 1. Liga elmúlt hétvégi fordulójában. A felsőházban az Astra nyert vendéglátóként rangadót és helyet cserélt legyőzöttjével, míg az alsóházban a Sepsi OSK ért el döntetlent házigazdaként, a többi találkozóról a vendégek mindhárom pontot megszerezve távoztak. Az éllovas Kolozsvári CFR vereségét követően csupán egy pontra olvadt az előnye üldözőjével szemben, míg a Bukaresti Dinamo a rájátszásban továbbra sem tudott pontot szerezni és tartja utolsó helyét az alsóházban.

Kettévált a mezőny

A felsőházi rájátszás felén vannak túl a csapatok, öt fordulót követően kettévált a mezőny: a Kolozsvári CFR és az Universitatea Craiova a bajnoki címért vív közelharcot, míg az Astra Giurgiu, a FC Botoșani, a Bukaresti FCSB és a Medgyesi Gaz Metan Európa Liga-selejtezőt érő harmadik helyért harcol.

Az ötödik forduló első meccsén megtört a FC Botoșani három meccse tartó vereségi sorozata, és a Gaz Metan ugyancsak három találkozón át tartott döntetlensorozata: a két csapat közötti pénteki rangadót a moldvaiak nyerték. Érdekesség, hogy a medgyesiek még nem nyertek a rájátszás során, míg a botoșani-i gárdának a Gaz Metan elleni sikere volt az első a bajnoki paly-off-ban.

A Kolozsvári CFR vasárnap fontos meccset vesztett el hazai pályán, az éllovast üldöző Craiova már a 9. percben megszerezte a vezetést és az 55. percben kettőre növelte az előnyt. A CFR negyed óra alatt ledolgozta ugyan a hátrányát, ám a meccs hajrájában az oltyánok eredményesebben játszottak és három perccel a rendes játékidő vége előtt a győztes találatot is megszerezték. A két csapatot mindössze egy pont választja el egymástól, és egyelőre úgy tűnik, hogy a CFR és az Universitatea harcolhat reális esélyekkel a bajnoki címért.

Hétfőn a kolozsvárihoz hasonlóan indult az Astra – FCSB meccs is, ám a fővárosiaknak nem sikerült az, ami egy nappal korábban az oltyánoknak. Fél óra elteltével a FCSB kettővel vezetett ugyan, de a szünetig sikerült az Astrának a szépítés, majd az 52. percben az egyenlítés is. A találkozón egyébként sokkal jobban játszott a giurgiu-i csapat, így nem volt meglepő, hogy a hajrában a győztes találatot is ők érték el. A sikernek köszönhetően az Astra fellépett a dobogóra a legyőzöttje helyére, míg a FCSB visszacsúszott a negyedik helyre.

Menetel a Voluntari

Megszusszanhat az Aca­de­mica, miután pénteken délután Nagyszebenben legyőzte a FC Hermannstadt csapatát, a clin­ceni-i gárda immár ötpontos előnyre van a veszélyzónától, míg a Szeben megyeiek helyzete egyre elkeserítőbb. Ugyan egy meccsel kevesebbet játszottak az előttük álló gárdáknál, és amennyiben elveszítik a Dinamo elleni elnapolt találkozójukat is, egyre nehezebb lesz az új tulajdonosi kör által megszabott cél, az 1. Ligában való maradás elérése.

Szombaton délelőtt két, a kiesés elkerüléséért harcoló gárda csapott össze Ploiești-en, ahol a Chindia Târgoviște a Politehnica Iași-t fogadta. A moldvaiak az első negyedórában és a rendes játékidő utolsó percében eredményesek voltak, így megszakították a három meccse tartó vereségi sorozatukat és helyet cseréltek a Chindiával a táblázaton, ám még mindig csak egy pont az előnyük a sereghajtóval szemben. 

Szombat este az alsóház listavezetője látogatott Sepsiszentgyörgyre, és némi meglepetésre 17 perc elteltével már kettővel vezettek a vendégek. Iancu a 11. percben büntetőből volt eredményes, a Viitorul előnyét Ghiță duplázta meg a 17. percben. Az első játékrész hosszabbításában Fülöp Loránd szépített ugyan, ám a második félidő elején a tengerpartiak visszaállították kétgólos előnyüket. A 65. percben Vașvari büntetőből szépített, a meccs hajrájában Šafrankónak sikerült az egyenlítés és egyúttal a pontmentés. Érdekesség, hogy a Sepsi OSK a 48. perctől emberhátrányban játszott, és így sikerült ledolgoznia kétgólos hátrányát. Ennek fényében ugyan bravúrnak számít a háromszéki pontszerzés, ám a Sepsi OSK a döntetlent követően elvesztette második helyét az alsóházban.

Vasárnap este tovább tartott a Dinamo kudarcsorozata: a fővárosiaknak a rájátszásban még nem sikerült pontot szerezniük, mi több, csak egy gólt tudtak rúgni ellenfelük kapujába. A FC Voluntari viszont felszálló ágon van, a gárda az egyetlen, amely még nem vesztett meccset a rájátszásban – beleértve a felsőházat is –, s míg a Dinamo zsinórban a negyedik vereségénél tart, addig a Voluntari sorozatban a negyedik győzelmét aratta. Szoros volt ugyan a két csapat közötti meccs, ám az 50. percben emberhátrányba került a Dinamo, ez pedig még nagyobb támadófelületet adott a voluntari-i gárdának és a 76. percben meg is szerezték a győztes találatot.

Noha sereghajtó, a Dinamo könnyedén kimászhat a pácból. Szertárosuk koronavírusa miatt a fővárosiak két meccsét elhalasztották, a Dinamo a vergődő Hermannstadttal és a Chindiával kell pótoljon, mindkét ellenfele a kiesés elkerüléséért küzd. Amennyiben a fővárosiak mindkét elnapolt meccsüket megnyerik, akár az alsóház negyedik helyéig ugorhatnak és szinte biztosan ősztől is az első osztályban szerepelhetnek. De ehhez meg is kell nyerni az elhalasztott meccseket, akár egy, de két vereség meg is pecsételheti a Dinamo sorsát.

Újabb rangadó

Az alsóházi rájátszásban újabb hétközi fordulót tartanak, egy meccs tegnap lapzárta után ért véget, ma kettőt, holnap pedig egy találkozót rendeznek. A Sepsi OSK az Academica vendégeként lép pályára, a két csapatot egy pont választja el a tabellán, így egy hazai siker esetén a háromszékiek újabb helyet veszíthetnek. Érdemes lesz figyelni a Voluntari – Chindia meccset is, hiszen a házigazdák győzelme esetén a târgoviștei gárda nagyon közel kerülhet a kieséshez, míg a forduló utolsó találkozóján az éllovas a sereghajtót fogadja, és a nagy kérdés az, sikerül-e a Dinamónak végre pontot szereznie a rájátszásban.

A hétvégén elkezdődik a rájátszás visszavágója, az alsóházban vasárnap a Poli Iași a Sepsi OSK-t fogadja, három nappal később szintén a moldvai városban meccsel a két csapat, akkor viszont a Románia-kupa elődöntőjének visszavágóján. Mindkét mérkőzésen fontos lenne a székelyföldiek győzelme.

Vasárnap délután Clinceni-ben vendégszerepel a Dinamo, hétfőn délután a Chindia a nagyszebenieket fogadja, míg este az éllovashoz látogat a FC Voluntari.

A felsőházban a hatodik fordulót rendezik, pénteken a Gaz Metan az U Craiovát fogadja, szombaton a FCSB a FC Botoșani-t látja vendégül, míg vasárnap este a Kolozsvári CFR az Astra Giurgiu vendégeként lép pályára.

Eredmények, állások, műsor

1. Liga, felsőház, 5. forduló: Medgyesi Gaz Metan – FC Botoşani 0–2 (0–2) /Dugandžić (15.), Keyta (35.)/; Kolozsvári CFR – Universitatea Craiova 2–3 (0–1); /Deac (60.), Vinícius (70.), illetve Koljić (9.), Mihăilă (55.), Cicâldău (87.)/; Astra Giurgiu – Bukaresti FCSB 3–2 (1–2) / Alibec (36., 80.), Seto (52.), illetve Popescu (18.), (29.)/.

1. Kolozsvári CFR    5    3    1    1    7–4    36

2. Universitatea Craiova    5    4    0    1    10–9    35

3. Astra Giurgiu    5    2    1    2    6–6    28

4. Bukaresti FCSB    5    1    2    2    10–9    27

5. FC Botoşani    5    1    1    3    5–7    27

6. Medgyesi Gaz Metan    5    0    3    2    3–6    25


1. Liga, felsőház, 6. forduló: péntek: Gaz Metan – U Craiova (20); szombat: FCSB – FC Botoşani (20); vasárnap: Astra – Kolozsvári CFR (20).

1. Liga, alsóház, 6. forduló: Nagyszebeni FC Hermannstadt – Academica Clinceni 0–1 (0–1) /Patriche (58.)/; Chindia Târgoviște – Politehnica Iaşi 0–2 (0–1) /Luckassen (13.), Chacana (90.)/; Sepsiszentgyörgyi OSK – Konstancai Viitorul 3–3 (1–2) /Fülöp Loránd (45.), Vaşvari (65.), Šafranko (86.), illetve Iancu (11.), Ghiţă (17.), Matei (58.)/; Bukaresti Dinamo – FC Voluntari 0–1 (0–0) /Gheorghe (76.)/.

1. Konstancai Viitorul    6    3    2    1    13–9    31

2. FC Voluntari    6    4    2    0    8–2    24

3. Sepsiszentgyörgyi OSK    6    1    4    1    10–9    24

4. Academica Clinceni    6    4    0    2    6–6    23

5. Politehnica Iaşi    6    2    1    3    5–5    18

6. Nagyszebeni FC Hermannstadt    5    1    2    2    4–7    18

7. Chindia Târgoviºte    5    1    1    3    3–6    17

8. Bukaresti Dinamo    4    0    0    4    1–6    17


1. Liga, alsóház, 7. forduló: ma: Academica – Sepsi OSK (17), FC Voluntari – Chindia (20); holnap: Viitorul – Dinamo (20). A Poli Iaşi – FC Hermannstadt találkozó lapzárta után ért véget.

1. Liga, alsóház, 8. forduló: vasárnap: Poli Iaşi – Sepsi OSK (13), Academica – Dinamo (17); hétfő: Chindia – FC Hermannstadt (17), FC Voluntari – Viitorul (20).

HN-összeállítás

 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.