Hazai pályán kezdenek a székely csapatok

Ötvenöt nap múlva rajtolnak

335

Ötvenöt nap múlva kezdi el a Csíkszeredai Sportklub, két nappal később a Gyergyói Hoki Klub a jégkorong Erste Liga 2018/2019-es idényét. Mindkét Hargita megyei gárda hazai pályán mutatkozik be, és mindkét csapat a Ferencvárost fogadja. A Magyar Jégkorong Szövetség tegnap tette közzé a nemzetközi sorozat menetrendjét.

Zsúfolásig telt a VIP-terem Csíkszeredában a szurkolói ankéton. Drágítások lesznek a jegy- és bérletárak tekintetében Fotó: László F. Csaba

Acsíki jégkorongdrukkerek ötvenöt, a gyergyói szurkolók ötvenhét napot kell még várjanak kedvenceik első Erste ligás bemutatkozására. A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) a csapatokkal való egyeztetést követően, majd a szakmai bizottság jóváhagyása után tegnap tette közzé a jégkorong Erste Liga 2018/2019-es idényének menetrendjét.
A nemzetközi sorozatban tizenegy csapat vesz részt. A Csíkszeredai Sportklub és a Brassói Corona mellett a Gyergyói Hoki Klub is indul az Erste Ligában. Gyergyószentmiklósi csapat eddig csak egy kiírásban szerepelt, a tíz éve alapított sorozat akkor még MOL Liga néven futott, a Progym pedig az első – 2008/2009-es – idényben a nyolcadik helyen zárt. A három erdélyi csapat mellett az Újpesti TE, a Ferencvárosi TC, a Hokiklub Budapest, a Schiller-Vasas HC Budapest, a Dunaújvárosi Acélbikák, a Fehérvári Titánok, a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) és a Bécsi Capitals II. szerepel a sorozat tizenegyedik kiírásában.
Az alapszakaszban a csapatok két oda-vissza kört, azaz negyven mérkőzést játszanak, az első öt helyezett a felsőházban, a 6–11. helyezett pedig az alsóházban folytatja a küzdelmeket, ebben a szakaszban egy oda-vissza kör lesz. Fontos, hogy mind az alsó-, mind pedig a felsőházban bónuszpontokkal lehet kezdeni, így az alapszakaszt élen záró négy csapat helyezés szerint 6, 3, 2, 1 pontot kap, és így kezdi a középszakaszt. Hasonló bónuszpontrendszer lesz az alsóházban is, így az alapszakaszt a 6–9. helyen zárók 6, 4, 2, illetve 1 ponttal kezdik a középszakaszt. Az alapszakasz ötödikje a felsőházban, illetve az alapszakasz két utolsója az alsóházban pont nélkül kezd.
A rájátszásban nyolc csapat lesz érdekelt, a felső ház öt csapata automatikus résztvevője lesz a play offnak, míg az alsóház 6 csapata közül az első három jut tovább. A rájátszás párosítása választás útján alakul ki, negyeddöntők esetében a középszakasz 1–3. helyezettje választ a középszakasz 5–8. helyezettje közül, az elődöntőre a középszakasz helyezés alapján legmagasabban rangsorolt csapat választ magának ellenfelet.
Az alapszakasz szeptember 9-én két budapesti mérkőzéssel indul, a Ferencváros a DEAC-ot, a HK Budapest a Capitalst fogadja. Az alapszakasz utolsó mérkőzését 2019. január 21-én Brassóban rendezik, amelyen a Corona a Sportklubot fogadja majd. A középszakasz január 23. és február 23. között zajlik, a rájátszás február 26-án kezdődik, és minden párharc négy nyert mérkőzésig tart, így legvégső esetben 2019. április 6-án ér véget a bajnokság.
A MJSZ honlapja megjegyzi, nem változik a hosszabbítás szabálya, az alap- és középszakaszban hirtelen győzelem az irányadó, öt perc, 3-3 ellen, ha a hosszabbítás során nem születik gól, büntetőpárbaj dönt. A rájátszás és a döntő mérkőzésein 4-4 ellen első gólig tart a mérkőzés. A mérkőzésekre nevezhető külföldi játékosok száma nem haladhatja meg a hatot csapatonként.

Itthon kezdenek
A Csíkszeredai Sportklub szeptember 14-én, a Gyergyói Hoki Klub két nappal később, 16-án kezdi meg az Erste Liga 2018/2019-es idényét. Mindkét csapat hazai jégen kezd, és mindkét gárda a Ferencváros csapatát fogadja. Az első székely rangadóra sem kell túl sokat várni, szeptember 17-én, hétfőn Gyergyószentmiklóson játszik egymás ellen a két Hargita megyei csapat.
A gyergyószentmiklósiak első kiszállásukat szeptember 21-én kezdik meg, ekkor Bécsben a Capitals II. ellen lép jégre a csapat, míg a csíkiak szeptember 27-én játszanak az új idény során a sorozatban külföldön, ekkor Dunaújvárosban az Acélbikák vendége lesz a kék-fehér gárda.
Mindkét Hargita megyei csapat idegenben zárja az alapszakaszt 2019. január 21-én, a Gyergyói Hoki Klub a Ferencváros vendégeként Budapesten, míg a Sportklub Brassóban a Corona ellen lép jégre.
Az már ismert, hogy az erdélyi csapatok egymás elleni Erste ligás meccsei beleszámítanak majd a román bajnokságba is, csupán az a kérdés, a négy-négy találkozóból hányat vesz figyelembe a hazai szakszövetség. Ugyanis a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) még nem készítette el a hazai bajnoki kiírást, hiszen az előzetes egyeztetések szerint várták az Erste Liga végleges menetrendjét. Lapunk információi szerint az Erste Ligában részt vevő csapatoktól már korábban bekérték azokat az időpontokat, amelyeken a gárdák a nemzetközi sorozatban játszanak, ennek függvényében készítik majd el a román bajnoki menetrendet. Az is kiderült, hogy az erdélyi csapatok egymás elleni mérkőzésein, amelyek a hazai bajnokságba is számítanak, csak hazai kapusokat szerepeltethetnek a gárdák.

Nagytakarítás Gyergyószentmiklóson
Két kalákát is hirdetett a Gyergyói Hoki Klub, amelyek célja egyrészt az volt, hogy a játékosok és a szurkolók, karöltve a klubvezetéssel, közösen varázsolják szebbé a csarnokot, másrészt a közösségformálás sem volt utolsó szempont.
Az első alkalommal többek között seprőgéppel dolgoztak, újrafestették a csere- és büntetőpadokat, emellett a székeket is felszedték, hogy a megrongáltak helyére újakat tegyenek. A jelen lévő szurkolók elmondása szerint soha nem volt ilyen méretű takarítás a műjégpályán, az pedig külön örömöt jelentett számukra, hogy a játékosok, Vaclav Novak sportigazgató és Alexander Trofimov vezetőedző is aktívan kivette a részét a munkából.
Múlt héten indították el a jégkészítést a csarnokban, szombatra pedig újabb kalákát hirdettek, amelyen a klub közleménye szerint a vártnál kevesebben vettek részt, a munka azonban jó ütemben haladt.
Mint írják, a jó állapotban lévő székek java részét visszaszerelték a lelátókra, a hét folyamán pedig ezer új széket hoznak. Lefestették az öltözőkben található padokat, és a gumiszőnyeget is elhelyezték, néhányan a bejáratnál, a csatornahálózat javítása miatt felásott rész helyreállításán dolgoztak, emellett pedig a mellékhelyiségekben is higiénikusabb körülmények várják a szurkolókat. Mint fogalmaznak: munka még van, az első mérkőzésekig azonban minden a helyére kerül. A Gyergyói HK egyénként ma kezdi meg a jeges felkészülést a soron következő bajnoki idényre.

Szurkolói ankét Csíkszeredában
A Csíkszeredai Sportklub Szurkolók Egyesülete szervezésében hétfőn este szurkolói találkozót tartottak Csíkszeredában, a Vákár Lajos Műjégpálya VIP-termében. A találkozó arra volt hivatott, hogy a csapat körüli dolgokra Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán, illetve a csapat egyik főtámogatója, Csató Kovács Imre válaszoljon.
A szurkolói ankét mindaz mellett, hogy a csapat körüli dolgokról is szólt, kiderült, hogy további két orosz játékos – egy hátvéd és egy csatár – várható még, akik csatlakoznak a kék-fehérekhez. A továbbiakban viszont a jegy- és bérletárakról volt szó. Itt a klub vezetői és a város elöljárója közös hangra igyekezett jutni a szurkolókkal, akik egyetértettek azzal a felvetéssel, hogy drágítani kell a bérleteken. Minden bizonnyal, de még nem végleges döntés, a teljes értékű bérlet 350 lej körül fog mozogni, amennyiben azt augusztusban megvásárolják és szeptembertől ez az ár tovább nő. Szó esett a nyugdíjas-, illetve különböző típusú kedvezményes bérletekről is, amelyek árai szintén emelkedni fognak. Mindezek mellett a jegyárak is növekednek. Várhatóan az Erste Liga alapszakaszára 20, a rájátszásra 25, míg egy esetleges döntőbe jutásra már 30 lejt kell fizetni. A román bajnoki meccsekre ezen árakból 5 lej jön majd le. Ugyanakkor a szurkolók is megjegyezték, hogy a drágítások mellett is megéri majd bérletet venni, hiszen csak az Erste Ligában minimálisan 25 hazai meccs lesz, ami akár a tavalyi jegyárral kalkulálva is megéri, nemhogy az ideivel.
A jegy- és bérletárak mellett szó esett a szurkolók jégpályára való beengedéséről, hogy az nem eléggé gyors, illetve a szurkolók viselkedéséről is. Továbbá elhangzott, hogy a B-közép szektorát át kellene nevezni Balla Feri szektornak a Sportklub korábbi nagy szurkolójának tiszteletére, és hogy oda csak azok kellene bérletet váltsanak, akik vállalják, hogy szurkolnak a mérkőzések alatt és nem zavarja őket, ha dobolnak, kürtölnek vagy épp zászlókat lengetnek.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.