Hazai pályán a csíkiak

Hargita Rali 2018 (4)

254

Ma és holnap rendezik a hazai ralibajnokság ötödik versenyét, a Hargita Ralit. A versenyt szervező Maxx Racing SE ezúttal is a tavaly használatos pályákon tartja az idei viadalt, csupán egy szelektív, a szuperszpeciál helyszíne módosult. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros hazai pályákon versenyez, és mint a pályabejárások során elmondták, mindenképpen dobogós helyeken szeretnének zárni kategóriájukban és géposztályukban.

Dobogós hely a csíki ralisok célja

Ma délután kezdődik és holnap este ér véget a hazai ralibajnokság ötödik futama, melynek főhadiszállása Székelyudvarhelyen lesz. Ma három, holnap kilenc szelektív vár a résztvevőkre. A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta páros ezúttal hazai pályán és hazai köznség előtt szerepel, éppen ezért a csíkszeredaiak dobogós helyeket céloztak meg: mind kategóriájukban, mind pedig géposztályukban az elsők között szeretnének végezni a Hargita Ralin.
– Ugyan a hazai pálya némi előnyt jelenthet számunkra, ugyanakkor nagyobb a nyomás is, hiszen tudjuk, sok csíki, sok kollégánk, barátunk lesz a pályák szélén, és biztos vagyok benne, hogy nekünk szurkolnak majd – mondta a pályabejárások során Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, harmadik éve már, hogy a Hargita Ralin nem változtak a pályák, de ezzel az ellenfelek is így vannak: ismerik az útvonalat.
– Nekünk abból származhat egy kis előnyünk, hogy a pályák között vannak olyan útszakaszok, amelyeken más alkalmakkor is járunk, hiszen éppen ezeket használjuk egy magán- vagy üzleti út során. Viszont más személyautóval, és más versenygéppel végigmenni ezeken a szakaszokon – tette hozzá a csíki pilóta.

Nincs sok változás
A csíkiak azt mondják, a tavalyhoz képest vannak pályarészek, amelyek némileg változtak, de nem túl sokat.
– A Bucsint utoljára két éve teljesítettük, mert a tavaly törölték biztonsági okokból. Tavalyelőtt közvetlen ellenfelünkhöz képest negyven másodperccel voltunk gyorsabbak, idén is erre számítunk – mondta Teslovan. Navigátora pedig hozzátette, a kedvenc szelektívje a Bucsin.
– Az emelkedő részek nagyon tempósak annak ellenére, hogy kanyar van bőven. Az ereszkedő pedig picivel lassabb, mint az első rész, de szerencsére ez rövidebb. Egyébként a lejtmenetben az autók közötti erőkülönbség eltűnhet, viszont sokat számít, ki mennyire bátor, ki mit mer bevállalni lefelé. Itt a győzelem is eldőlhet – nyilatkozta lapunknak Cseh. Hozzátette, a Libán szelektív hasonló a bucsinihoz, csak valamivel keskenyebb az út és rövidebb a szakasz.
– Patakfalván több a huppanó, mint tavaly, de nagyon sok helyen megfoltozták az aszfaltszőnyeget, így jóformán kátyú nincs is – mondta Cseh Vajk Imre. – A huppanók eléggé veszélyesek. Ha nagy tempóval érkezel egy ilyen útegyenletlenséghez – ami gyakorlatilag az aszfaltréteg megcsúszását jelenti, amelyet újraburkoltak –, jó nagyot lehet repülni az árok vagy domboldal felé. Aki nem vigyáz ezekre a huppanókra, az biztosan szenvedni fog – mondta a navigátor. Az idei mezőnyben van olyan pilóta, akit tavaly pont egy ilyen huppanó tréfált úgy meg, hogy a navigátor a kórházba került a repülés és borulás után. A homoródszentpáli szakasz nagyon gyors és technikás, de ezen is vannak huppanók.
– Rövid a szakasz, vannak nagyon lassú, visszafordító kanyarok emelkedő és ereszkedő végén egyaránt, vannak viszont tempós kanyarok, a szelektív része pedig nagyon gyors – vélekedett Teslovan Adrian. A legtrükkösebb szelektívnek a csíkiak a Lövéte szakaszt jelölték meg.
– A sok esőzés miatt óriásira nőtt a fű. Főleg a szelektív végén, Kirulyfürdőtől a Kalibáskőig ez okozhat gondot a versenyzőknek. Ugyanis ott szűk, csak négy méteres az út, nincs útpadka, kétoldalt pedig sűrű az erdő, a hídfők pedig közvetlen az úttest szélén vannak és a legtöbb kanyarban található. Ezek mellett derékig ér a fű, a legtöbb hídfőt a növényzet jól betakarja. Aki ezeket a pályabejáráson nem jegyezte fel, egy apró hiba is végzetessé válhat. Számítunk a szurkolók támogatására, reméljük, hogy nagyon sokan lesznek majd a pályák mellett, hiszen nekünk is szükségünk van a biztatásra. A hazai pálya mellett a hazai szurkolók biztatása adhat egy óriási lendületet számunkra a győzelem felé – nyilatkozta a pályabejárások során Cseh Vajk Imre.

Útlezárások
A Hargita Rali alatt több megyei, illetve egy országúton lezárják a közúti forgalmat.
Ma: Parajd–Borzont 14.00–18.00; Gyergyóújfalu–Gyergyó­libán­telep 15.00–19.15; Székelyudvarhely: Városháza tér, Vár, Petőfi Sándor, Tomcsa Sándor, Tamási Áron, Sziget és Tölgyfa utca 17.30–23.00.
Holnap: Patakfalva – Homoródalmás 7.30–18.00; Homoród­szent­pál – Homoródkarácsonyfalva 8.00–18.30; Lövéte – Kalibáskő 8.30–19.00.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.