hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Hazai pályán a csíkiak

A hétvégén rendezik a hazai ra­libajnokság negyedik futamát, a Hargita Ralit. A romániai mezőny mellett a szokásokhoz híven ezúttal is rajthoz állnak magyarországi pilóták, az indulók között lesz három csíkszeredai páros is.

Újoncként nyert tavaly kategóriájában a Csató–Csikós páros. Idén ismételnének

Sorozatban hetedik éve ad majd otthont a Hargita Ralinak Székelyudvarhely, 2013-tól három évig murva borítású utakon tartotta a Maxx Racing a Hargita Ralit, 2016-tól pedig aszfaltutakra tért át a mezőny és azóta változatlan pályákon zajlik a verseny. A hétvégi futamra összesen hetvennégy páros nevezett, az országos bajnokságban ötvennégyen, a veteránok pontvadászatában öten, a rali-2-ben tizenöten harcolnak a pontokért. A hazai mezőny mellett nyolc magyarországi pilóta is nevezett. A gyorsasági szakaszokon három csíkszeredai párosnak szurkolhatunk.
Magyarországról Botka Dávid (Skoda Fabia R5), Marozsi Zsolt (Hyundai i20 R5), Kelő-Gere László „Latyak” (Mitsubishi Lancer EVO), Tajmel Tibor (BMW M3), Faragó Richárd (Lada 2105), Szilas Péter (Ford Fiesta), Locher János (Peugeot 106) és Wirtmann Ferenc (Ford Escor RS) vesz részt a Hargita Ralin, az előfutók között pedig a székelyudvarhelyi Vincze Emilnek Szabó Gergő navigál majd. A 11-es géposztályba nevezett Ábrahám Thomas a népszerű Mitsubishi Lancer EVI III Kombival, neki ellenfele lesz Răzvan Nechifor, akinek a csíkszeredai születésű, de Székelyudvarhelyen lakó Mag Levente navigál majd.

Rekordidő alatt építették újjá a Citroënt
A Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros húzós heteken van túl. A csíkiak autója a Bákó Ralin kigyulladt, ám a versenytársak és néhány lakó segítségével a tüzet sikerült eloltani, ám így is tetemes kár keletkezett a páros Citroën DS3 R3T Max versenygépében. A tüzet egy üzemanyag-vezeték szakadása okozta, a lángok az utastérben és a motortérben pusztítottak.
– Nem sokat tétlenkedtünk. A Bákó Rali első napján (június 21. – szerk. megj.) megégett autó teljes kárfelmérése hamar megtörtént, ezt követően pedig az alkatrészek beszerzése került előtérbe, a múlt hét végén kezdtek neki az Omega Motorsport szakemberei az autó újjáépítésébe, tegnap pedig már sikerült beindítani az erőforrást – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, a támogatók – a Defi és a SetProdCom – hathatós segítsége nélkül lehetetlen lett volna ilyen rövid idő alatt versenyre képessé tenni az autót.
– Rekordidő alatt sikerült az autót újjáépíteni, pedig elég hosszú volt a hibalista. Cseréltük az üzemanyagtankot, a motortérben mindent, ami műanyagból volt, többek között a teljes elektromosságot, a kuplung-, a hidraulika-, a fék-, a hűtő- és az ablakmosó folyadék tartályát, az automata tűzoltó-berendezést, a pilóta és navigátor közötti átbeszélőt, az egyik biztonsági övet, az első szélvédőt, a motorháztetőt, elöl az összes lámpát, kanyarjelzőket, az alvázvédőt, az első sárvédőket, az első karambolvédőt, a maszkot. Mivel egy gyári versenygépről beszélünk, minden alkatrészt a Citroën Sporttól, Franciaországból kellett megrendelni, időbe telt, mire Bukarestbe ért, ahonnan már az Omega Motorsport szerelőinek szakértelmére volt szükség ahhoz, hogy tegnap már „burrogjon” az erőforrás – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, a hétvégi verseny előtt csak egy tesztlehetőségük lesz. – Az autót az újjáépítés után pénteken a shakedown-on próbáljuk ki, akkor történnek meg a versenybeállítások. Reménykedünk, hogy a húzós három hét után kategória-győzelmekkel koronázhatjuk meg a mi és szerelőink elmúlt két és fél heti erőfeszítéseit – tette hozzá Cseh Vajk Imre.
A csíkiak a pályákat elég jól ismerik, hiszen negyedik éve változatlanok a szelektívek a Hargita Ralin.
– Ma kezdődnek a pályabejárások, így az utak minőségéről nem tudunk nyilatkozni. Azt viszont tudjuk, hogy gyorsak, de ugyanakkor technikásak a pályák, hiszen az elmúlt három évben is ezeken a szelektíveken versenyeztünk. Re­mélem, nem lesz eső, mert szá­raz aszfalton kevesebb a csúszás kockázata. Győzni megyünk Szé­kelyudvarhelyre, és remélem, hogy két trófeával térhetünk haza Csík­szeredába szombaton este – mondta Cseh Vajk Imre.

A kigyulladás előtt száguldottak Bákóban a csíkiak. Rekordidő alatt építették újjá az autót

Ismételni szeretnének
A tavalyi Hargita Rali volt a Csató Roland és Csikós Sándor alkotta kettős első versenye, a páros a rali-2-ben kategóriagyőzelmet aratott újoncként. Idén a csíki páros teljes idényt teljesít a másodosztályú pontvadászatban, így fontos, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el.
– Az autón futóművet cseréltünk, hiszen az előző rali murva borítású utakon zajlott, a Hargita és a két és fél hét múlva sorra kerülő Szeben Rali pedig aszfaltverseny. Az elmúlt hétvégén volt egy tesztlehetőségünk a Marosvásárhely melletti Transilvania Motor Ringen, sikerült a Suzuki Ignist jól beállítani – mondta Csató Roland. A fiatal, 17 éves pilóta csak a szelektíveken vezet majd, az összekötőszakaszokon navigátora, Csikós Sándor „forgatja majd a perecet”, ahogy ezt a szabályok előírják.
A Csató–Csikós párosnak sem sikerült a Bákó Rali, hiszen a nagyon durva utakon zajlott versenyen egy terjedelmes kő lyukat ütött versenygépük üzemanyagtartályán, így benzin nélkül maradt az autó. – Rossz érzés, amikor úgy kell feladni egy versenyt, hogy tudom, nem hibáztam. Elfolyt a benzin, mi meg megálltunk, kész, ennyi volt. Hamar túl kellett lépnünk az eseten, cseréltük a tartályt, most pedig rajtra kész az autó. Szeretném, ha tavalyi eredményünket megismételnénk, azaz kategóriagyőzelemmel akarunk hazatérni és összetettben is akarjuk gyarapítani pontjaink számát – tette hozzá Csató Roland.
A Fazakas Erik Zsolt és Fésüs László alkotta csíkszeredai páros egy Honda Civic Type-R gyári versenygéppel nevezett a Hargita Ralira a rali-2 szakágban. – Nevezésünket elküldtük, de indulásunk bizonytalan. Én azért reménykedem, hogy rajthoz állunk majd a Hargita Ralin – nyilatkozta lapunknak a pilóta.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb