Hazahozzák a Nyeregbe a Csíksomlyói Passiót

178

A Magyar Nemzeti Színház egy évvel ezelőtt bemutatott nagysikerű Csíksomlyói Passió című előadását hozzák el idén augusztus 18-án a csíksomlyói Nyeregbe. Az előadás a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, illetve székelyföldi táncosok közreműködésével készül meglepetésvendégekkel. Az élőzenés-táncos nagyprodukciót a szakrális helyszínhez alakítják: két színpadon, mintegy négy futballpályányi területen adják elő, amelynek megtekintése ingyenes lesz – számoltak be a sajtónak tegnap a csíkszeredai főkonzulátuson az előadás készítői és a házigazdák.

Sajtótájékoztatón az alkotók és a házigazdák. Hazatérés Fotó: László F. Csaba

Jézus szenvedéstörténetét Vid­nyán­szky Attila rendező, a Magyar Nemzeti Színház igazgatója álmodta színpadra barokk iskoladrámák, népdalok, a Biblia és kortárs költészeti alkotások felhasználásával, színház és tánc összefonódásával. Az egy éve nagy sikerrel játszott Csíksomlyói Passió a címben szereplő helyszínen történő előadása rendhagyó lesz: a három felvonásos, háromórás darabot 1 óra 45 percbe sűrítik, a helyszínre tervezett különdíszletet hoznak a Nyeregbe, ugyanakkor vendégszerepel benne a világhírű csíkszeredai származású Molnár Levente operaénekes és Berecz András énekes, mesemondó, népmesegyűjtő.
A tegnapi sajtótájékoztatón jelen volt Vidnyánszky Attila rendező, aki elöljáróban elmondta, hogy amikor elkezdődtek a darab próbái, már akkor megfogalmazódott az ötlet, miszerint érdemes lenne Csíksomlyón is előadni azt. Hozzátette, a Csíksomlyói Passió fontos üzenettel bír a nemzet számára, és az intézmény közelebb került ahhoz, hogy nemcsak nemzeti színház, hanem a nemzet színháza legyen.
– Nagyon fontos előadása ez a színházunknak mindenféle szempontból, az üzenetei szempontjából is. Nem egyszerű megtalálnunk azt a megszólalási módot, azt a hangnemet, amelyben nekünk szólnunk kell. Az üzenetek – amelyeket megfogalmazunk – világosak első pillanattól kezdve, és úgy gondolom, hogy a nemzeti táncegyüttessel való együttműködések révén is most találtunk rá arra az útra, hangnemre, amely ránk jellemző, nekünk, belőlünk szóló színházi formát is szül a maga üzeneteivel, határozott kiállásaival – fogalmazott a rendező-színházigazgató.
A nemzeti táncegyüttes koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán kifejtette, hogy az elmúlt 45 évben számos alkalommal járt Felcsíkon és a Gyimesekben, hogy a vidék táncaival megismerkedjen. Meglátása szerint a Csíksomlyói Passióval újra elhozzák ide azt a kultúrát, ami innen vétetett.
Ráduly Róbert Kálmán, Csík­szereda polgármestere kifejtette, hogy Csíksomlyó ma már fogalommá vált, nemcsak a székelyek szent hegye, hanem az egész magyarságé, ehhez pedig nagyban hozzájárult a pálos, majd a ferences szerzetesrend megtelepedése, akik iskolát hoztak itt létre, és nekik köszönhetően vert gyökeret a színjátszás Csíkban. Azok nevében mondott köszönetet Vidnyánszky Attilának és Zsuráfszky Zoltánnak a darab elhozásáért, akik őrködnek Csík­somlyó felett mind egyházilag, mind közigazgatásilag.
Böjte Csaba ferences szerzetes elmondta: a passiónak azért van jelentősége, mert általa rendre feltevődik a kérdés, hogy miért kellett Krisztusnak szenvednie.
– Európát ilyen-olyan hatások érik, amelynek következtében megkérdőjelezik a kereszténységet. Jézus a szeretet hozta el közénk, az Újszövetségben körülbelül 400-szor szerepel a szeretet szó, miközben a Koránban egyszer sem. Jézus ajándékot adott nekünk – mutatott rá a ferences atya, majd köszönetet mondott a produkció készítőinek, hogy a kereszténység szikmagját feldolgozták és elhozzák Csíksomlyóra is.
Tóth László csíkszeredai főkonzul az általa vezetett intézmény magyar–magyar kapcsolatok kialakításában és erősítésében végzett tevékenységéről beszélt, külön örömnek nevezte, hogy a kultúra terén számos jó együttműködésre van példa a székelyföldi és a magyarországi intézmények között. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszönetet mondott, és reményét fejezte ki, hogy a kezdeményezés hagyományteremtő jelleggel is bír majd.

Márk Boglárka

A cikk a Hargita Népe március 22-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek