Havonta gyűjtik a vásár alkalmával

Újabb lehetőség az étolaj leadására

83

Civil kezdeményezésre havonta leadható lesz a használt étkezési olaj Csíkszeredában. Korábban a Zöld SzékelyFöld Egyesület szervezett hasonló akciókat a megyeszékhelyen. Csonta László, az egyesület vezetője elmondta: a valaha volt második legsikeresebb akcióként zárták az idei első gyűjtést, és nagyon hasznosnak tartja, hogy újabb opcióval bővült a városban a környezettudatosság fellendítése.

Használt étolaj környezetbarát gyűjtése. Új, állandó alternatíva Csíkszeredában

Civil kezdeményezésre mostantól a havi vásárok ideje alatt is le lehet adni a használt étolajat a megyeszékhelyen. Péter Antal kezdeményezésére minden hónap harmadik szombatján, a hagyományos és helyi termékek vásárának alkalmával 8 és 14 óra között a megyeháza parkolójának szélén – a Sapientia egyetem oldalán – adhatják le a lakók a használt étolajukat. Az ötletgazdát nem sikerült elérnünk ugyan, de annyit megtudtunk, hogy a Zöld SzékelyFöld Egyesület februári gyűjtése alatt fogalmazódott meg a havi vásárokkal összevont gyűjtési akció.
Egyébként éppen a Zöld Szé­kelyFöld Egyesülethez köthető az első olajgyűjtési akció Csíkszeredában, ahol legutóbb 932 liter olajat adott le a lakosság. Mint megtudtuk: a február 23-i gyűjtéshez 214 család csatlakozott és adott le valamilyen hulladékot – köztük használt étolajat.
– A második legjelentősebb ilyen esemény volt ez, hiszen közel 1000 liter olajat gyűjtöttünk be. Örömmel értesültünk arról is, hogy újabb lehetőségük lesz a csíkszeredaiaknak a használt étolaj leadására, hiszen minél több az alternatíva, annál többen figyelnek oda a szelektív gyűjtésre is – közölte Csonta László, megjegyezve: az egyesülettől függetlenül indul el a havi akció.
A Zöld SzékelyFöld Egyesület felhívására egyébként az elmúlt tíz évben 15 800 liter használt étolajat hasznosítottak újra.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek