Havi tízezer lej az elszámolatlan költségek fedezésére: Kedveznek a körzeti állatorvosoknak

70

Módosult az állategészségügyi törvény, így havi 10 ezer lejes juttatással kompenzálja a megbízott körzeti állatorvosokat a szakhatóság azokért az el nem számolt utazási és adminisztrációs költségekért, amik az országos stratégiai program végrehajtásából keletkeznek. A pénzre azok az állatorvosok jogosultak, akik 30 kilométeren belül legalább 300 számosállattal rendelkező körzetet vezetnek. Hargita megyében e két kritériumnak mind a 61 körzetben eleget tesznek. A törvény alkalmazási módszertanában azonban még lehetnek meglepetések.

Juhok fülszámozása. A körzeti állatorvosok feladata az állatok nyilvántartása is

Költségtérítés címén havi 10 ezer lejes juttatásban részesülnek – várhatóan már az idéntől – az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatósággal (ANSVSA) szerződéses viszonyban álló körzeti állatorvosok.

Ellentételezik a szállítási költségeket
A havi 10 ezer lejes juttatás elvileg a megbízott körzeti állatorvosok olyan járulékos költségeit hivatott fedezni, amikkel az országos állategészségügyi stratégiai programhoz kötődő feladatok során szembesülnek – minták begyűjtése, laborvizsgálatra szállítása, adatbázisok és formanyomtatványok kezelése, az állattartó gazdáknak nyújtott szaktanácsadás, szakmai eligazításokra és felkészítőkre való utazás –, ezek költségeit a szakhatóság eleddig nem térítette meg. Az új javadalmazást az állategészségügyi törvényt módosító, tavaly novemberben elfogadott 236-os törvény teszi lehetővé. A megbízott körzeti állatorvosok pluszjavadalmazását eredetileg 2021-től vezették volna be, ám a főhatóság a múlt héten az Agerpres hírügynökségnek arról számolt be, hogy Robert Chioveanunak, az ANSVSA elnökének, a pénzügyminisztérium képviselőivel közösen, már idénre sikerült megtalálnia az új javadalmazáshoz szükséges forrásokat. A célra szükséges pénzösszeget a főhatóság az idei első költségvetési kiigazítás alkalmával kapja meg a kormánytól – tudatta a főhatóság.

Feltételekhez kötött juttatás
Az intézkedés természetesen a Hargita megyei körzeti állatorvosokat is kedvezően érinti. Dr. Ladó Zsolt, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője azonban nem rejtette véka alá, hogy a javadalmazást a törvény kidolgozói néhány feltétel teljesítéséhez kötik. Kitét, hogy az illető megbízott állatorvos körzetében az állatállomány nagysága legkevesebb 300 számosállat (UVM), illetve e fölött kell legyen, ugyanakkor a körzet kiterjedése nem haladhatja meg a 30 kilométert. A főorvos szakmai berkekből úgy tudja, a juttatásra jogosult állatorvosok egyéb követelményeknek is eleget kell tegyenek – például a 10 ezer lejes juttatást a stratégiai terv teljesítéséhez kötnék –, épp ezért biztos információkat csak a törvény alkalmazási útmutatójának kidolgozását és megjelenését követően ígért. Pletykák szerint a havi juttatásra jogosultak köréből a nyugdíjkorhatárt elérő állatorvosok is kimaradnának.

Hargita megyében nem lesz összevonás
– A 236/2019-es törvény életbe lépett, ennek értelmében minden koncessziós állatorvos – az elvégzett munka mellett – havi 10 ezer lejes juttatást kap. A pontos kritériumokat azonban csak a törvény alkalmazási útmutatójából tudjuk meg. Pillanatnyilag a szakhatóságnál még ezen dolgoznak. Nem új szerződésekről van szó, hiszen az érvényben levő szerződések továbbra is élnek, hanem olyan módosításokról, amelyek az állatorvosi körzet méretére vonatkoznak. Újraértékelik azokat a körzeteket, amelyben nincs minimum 300 számosállat és a 30 kilométeren belüli körzethez csatolják. Tehát az a cél, hogy a körzeti állatorvosok hatósugara ne haladja meg a 30 kilométert. Hargita megyében ez a probléma nem áll fenn, minden állatorvosi kör le van fedve, nincs olyan kör, amit a fenti okok miatt meg kellene szüntetni. Az 1999-ben előbb 15 évre megkötött, majd 7,5 évvel meghosszabbított koncessziós szerződések 2021 márciusáig érvényesek. Új szerződéseket csak az élő szerződések lejártával kötünk – tette hozzá a Hargita megyei főállatorvos.
Hozzátette, a minimum 300 számosállatra és a maximum 30 kilométeres körzetre vonatkozó korlátozás inkább az ország déli megyéiben működő állatorvosi körzeteket érinti negatívan: a kisebb állományszám miatt itt a körzetek összevonására lehet számítani. Azokban a körzetekben, ahol nincs szerződéses megbízott állatorvos, a törvény értelmében a megyei szakigazgatóság saját alkalmazottjával töltheti be az űrt, azaz végeztetheti a körzeti állatorvos feladatait. Hargita megyében 61 állatorvosi körzet működik, a havi 10 ezer lejes juttatásra vonatkozó, eddig ismert általános feltételeket mindegyik teljesíti.

Nem darabolják a körzeteket
Kérdésünkre, hogy olyan állományszám alapján túlterhelt körzetekben, ahol több mint 600 számosállat található, kérhetik-e új, kisebb, de a minimális feltételeket teljesítő körzetek kialakítását az állatorvosok, Ladó Zsolt nemmel válaszolt.
– Ilyesmiről nincs szó, ez nem erről szól. Az új szerződésben pontosan le van írva, hogy a nagyobb állománnyal bíró körzetekben – például 1500 és 3000 számosállat között – a megbízott körzeti állatorvosnak hány alkalmazott technikusa, vagy állatorvos-segítője kell legyen. A január 1-jei állományszám függvényében az előírt alkalmazotti számot az Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság a munkakamarával és állatorvosi kollégiummal közösen követi. Felső határ nincs, de az világosan szerepel, hogy a megbízott állatorvosnak a körzet számosállat-számának függvényében minimum hány alkalmazottja kell legyen – szögezte le a főállatorvos.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek