Havas versenyen a csíkiak

Nemzetközi ralival indul a hazai idény

243

Noha nem szerepel idén sem a hazai versenynaptárban, tesztlehetőségként tekinthetnek a sportolók a hétvégi Kovászna Téli Ralira. A tizenkettedik kiíráshoz érkező viadalra idén ötvenhat páros nevezett előzetesen, közöttük számos magyar és három bolgár páros is. Csíkszeredából két fiatal páros vállalja a megmérettetést.

Csató Roland tavaly a Hargita Ralin kategóriasikerrel zárt. A Téli Ralin is ez a cél

Noha az elmúlt év végén az ideiglenes versenynaptárban szerepelt, mégsem lesz része a hazai pontvadászatnak a Kovászna Téli Rali. A szervezőket ez nem rettentette el a versenyszervezéstől, két hete egy francia egyesülettel közösen veterán autók számára tartottak versenyt Kovászna és Kommandó környékén, február első hétvégéjén pedig immár a profi pilóták is megküzdenek a havas-jeges utakkal.
A sepsiszentgyörgyi Auto Crono SK tizenkettedik alkalommal szervezi meg a Kovászna Téli Ralit, a verseny egyre népszerűbb a hazai és a magyarországi pilóták körében, mi több, idén Bulgáriából is érkezik majd két páros. Az előzetes nevezési lisztán ötvenhat páros szerepel, a mezőnyben harmincegy hazai, huszonkét magyar és három bolgár pilóta lesz. Két csíkszeredai páros is szerepel a nevezési listán.

A résztvevők
Annak ellenére, hogy utólagosan az idei versenynaptárból törölte a hazai szakszövetség a hétvégi versenyt, óriási az érdeklődés a Téli Rali iránt. A nevezési listán többek között megtalálható Dan Gartofan, Constantin Aur és Costel Casuneanu (mind Skoda Fabia R5), vagy éppen a junior világbajnoki Raul Badiu (Renault Clio R3T), a Maior testvérpár, Norbert és Francesca (Peugeot 106), de felvezetőként jelen lesz Vali Porcisteanu is.
A magyarországiak közül Lencse Zoltán és Kovács Antal is Ford Fiesta R5-tel indul, Szabó Gergő a Mitsubishi Lancer EVO 9 mellett döntött, de két páros régebbi WRC modellekel indul a Kovászna Téli Ralin: Csik Zoltán Subaru Impresa WRC S8-cal, míg Javorka Roland Mitsubishi Lancer WRC-vel áll rajthoz.
A nevezési listán két csíkszeredai páros is található, egyikük számára ez lesz az első rali. – Az elmúlt években ügyességi versenyeken indultam, de az országos másodosztályú hegyibajnokságban, valamint a Time Attack-ban is többször rajthoz álltam. Sajnos, tavaly a versenygépem erőforrása többször is megtréfált, emiatt az év második felében keveset versenyeztem, emiatt maradt el a Hargita Rali is számomra – nyilatkozta lapunknak Szabó Botond. A csíki sportoló az elmúlt évben az ismert brassói pilótától, Heinz Göllnertől vette meg azt a Seat Ibiza FR autót, amelyet a szintén barcasági Puiu Rusu épített. – Noha az autó építője remek munkát végzett, mi igyekeztünk még jobbá tenni. Göllner segítségével és közbenjárásával az autó erőforrását, futóművét és váltóját a németországi Seat Sportnál tették rendbe, így úgy érzem, remek lett a versenygép – mondta Szabó Botond.
A csíki pilótának Fülöp Szilárd navigál majd, aki pilótaként egy alkalommal maga is indult a kovásznai versenyen, az elmúlt években pedig a gyergyószentmiklósi Pál Alpárral indultak különböző hazai ralikon, így Szabónak egy tapasztalatokkal rendelkező társa lesz a jobb egyben. – Egyelőre még nem tudom, melyik géposztályba teszik be az autót, de ez a technikai gépátvételen kiderül. Dízel autóról lévén szó, vagy az 5-ös, vagy a 12-es kategóriában indulunk. Elsődleges célunk a verseny befejezése, de szeretnénk a lehető legjobb helyen zárni kategóriánkban – mondta lapunknak Szabó Botond.
Csató Rolandnak a hétvégi lesz a második ralija. – Tavaly jól szerepeltünk a Hargita Ralin, a másodosztályban az A1 kategóriát megnyertük. Az idén szeretnénk teljes szezont teljesíteni a rali-2-ben, így számunkra tesztverseny a Téli Rali. De ennek ellenére szeretnénk a lehető legjobb helyezést elérni – nyilatkozta lapunknak a csíki pilóta. Csató Roland navigátora Csikós Sándor lesz, akivel a Hargita Ralin is versenyzett.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek