Hatvanadik születésnapját ünnepelte – Balási Csaba: Téli rege

Fotó: Nagy Gyöngyvér / Csíki Székely Múzeum

Téli rege című fotókiállítással ünnepelte hatvanadik születésnapját Balási Csaba fotóművész. A Kossuth utcai galériában szombattól látható húsz alkotásból nyílt tárlata anyagával a művész elnyerte a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének Mestere címét.

Fotó: Nagy Gyöngyvér / Csíki Székely Múzeum

Sokan gyűltek össze szombaton a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájába, hogy a születésnapját ünneplő Balási Csabát felköszöntsék, a Mester-díjas fotókat megtekintsék. Barátok, családtagok, helyi fotóművészek és kultúrakedvelők gratuláltak a mesternek, többen virággal érkeztek.
– Balási Csaba bejárta a fotóművészet piramisát, végül pedig megkapta a Nemzetközi Fotóművészek Szövetségének Mestere címét, a legrangosabb elismerést. Mindehhez számos nemzetközi versenyen kellett bizonyítania. A Téli rege című kiállítás anyagában remek látni, hogyan talál egymásra a fotós és a természet és tárul elénk mindaz a látvány, amelyet csak a kellő művészi érzékenységgel rendelkező fotós tud megragadni – mondta a kiállítás megnyitón Székedi Ferenc műkritikus.
Balási Csaba 2003-tól tagja a Fotóművészek Nemzetközi Szövetségének, ekkor tüntetik ki AFIAP címmel is, 2008–2010 között megkapja a szövetség Kiváló Művésze bronz, ezüst és arany fokozatát, majd elnyerte a Mesteri címet.
– A kiállításon bemutatott fotók tizenöt év anyagának a válogatása. A Nemzetközi Fotóművészek Szövetségénél ezzel a húsz fotóval pályáztam a Mesteri címre. Olyan képeket kellett bemutatnom, melyek egy sorozatot alkotnak, témájukban és formailag pedig egységesek. A hó és a téli táj fotózása fontos szerepet tölt be munkásságomban: a hó minden piszkot elfed, különleges struktúrája van. A téli táj letisztult, megdermedt, azt is mondhatnánk, látszólag merev atmoszférája mögött pedig ott az élet – mondta lapunknak a kiállítás kapcsán Balási Csaba.

Pál Bíborka