2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

Hatvan méhész nyújtotta be elszámolását

Két egyesületen keresztül hatvan Hargita megyei méhész összesen 485 ezer lejre nyújtotta be elszámolását az augusztus elején lejárt határidőig a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség csíkszeredai központjához. A méhcsalád-, raj-, gyógyszer-, illetve kaptárvásárlásra kérhető utótámogatást az Országos Méhészeti Programból finanszírozzák.

Fotó: Domján Levente
Fotó: Domján Levente

[dropcap]A[/dropcap]ugusztus elsejéig nyújthatták be szakegyesületeiken keresztül az Országos Méhészeti Program keretében kínált támogatásra igényléseiket a romániai méhészek. A lehetősséggel Hargita megyéből ezúttal hatvan méhész élt, a gyógyszer-, kaptár-, illetve raj- és méhcsalád-vásárlási elszámolásaik alapján pedig idénre 485 ezer lej támogatást igényeltek – derül ki a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) lapunk rendelkezésére bocsátott adataiból. A méhészek számlákkal alátámasztott elszámolásait minden esztendőben a hivatalosan bejegyzett szakegyesületek állítják össze, és juttatják el az augusztusi határidőig a kifizetési ügynökséghez.

Hatvan méhész, 7255 méhcsalád
A méhészeti támogatást a Hargita Megyei Méhészegyesület tagjai közül idén 16 méhész vette igénybe: az összesen 1218 családdal gazdálkodó méhészek elszámolásaik alapján – három kategóriában – 22 264 lejre kértek támogatást: 9825 lejt a méhcsaládok bővítésére, 9039 lejt a varroa atka elleni védekezést szolgáló gyógyszervásárlási költségek fedezésére, míg 3400 lejt kaptárvásárlásra igényeltek.
Az udvarhelyszéki méhészeket tömörítő Örösi Méhészegylet ugyanakkor az APIA-hoz idén 44 méhész nevében nyújtotta be támogatási kérelmét, összesen 462 474 lej méhészeti beruházás utólagos rész- vagy teljes finanszírozására. Az elszámolásaikat benyújtó 44 méhész egyébként 6037 méhcsaládot gondoz: közülük többen tevékenységüket hivatalosan is az ökogazdálkodás szabályai szerint végzik. A kifizetési ügynökség adatai alapján az Örösi Méhészegylet tagjai a varroa atka elleni gyógyszeres védekezésre 39 964 lejt fordítottak, míg a bioméhészek az atka elleni természetes készítményekre – elszámolásaik tanúsága szerint –
25 622 lejt költöttek. Méhcsaládok serkentésére, állománybővítésre 173 129 lej támogatást igényeltek, míg kaptárok és méhcsaládok vásárlására összesen 223 758 lejt fordítottak – derül ki a Hargita megyei APIA adataiból.

Apadó támogatás
Az Országos Méhészeti Programon (PNA) keresztül a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium éves szinten közel 30 millió lejt biztosít a hazai méhészetek fejlesztésére, támogatására. A támogatási keretösszeg fele – éves szinten több mint 3 millió euró – uniós alapokból származik. A PNA költségvetéséből 2011-ben a Hargita megyei méhészek még 800 ezer lejnyi támogatást kaptak, ehhez képest a gyógyszervásárlásra, állománybővítésre – anyák-, rajok-, illetve méhcsaládok vásárlására –, valamint laborvizsgálati költségekre és vándorméhészetre igényelhető támogatásból 2012-ben már csak 550 ezer, 2013-ban 376 ezer, tavaly pedig 418 ezer lejhez jutottak.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb