2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Hátrányos helyzetű fiataloknak segítenek a munkakeresésben

Hargita megyében elsőként Gyer­gyó­szentmiklóson nyílt meg az állami gondozásból kikerülő és a fogyatékos fiatalok munkavállalását segítő, támogatott foglalkoztatási központ a Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság projektje révén.

A nehéz helyzetben élő álláskereső fiatalokat fogadja a támogatott foglalkoztatási központ
A nehéz helyzetben élő álláskereső fiatalokat fogadja a támogatott foglalkoztatási központ

Fiatalok a jövőért – Támogatott foglalkoztatás címmel nemrég indult el a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság új programja, mely által a gyermekvédelmi rendszerből kikerülő, fogyatékos és roma fiataloknak szeretnének segíteni, hogy munkát találjanak. A Norvég Alap által támogatott projekt keretén belül az első támogatott foglalkoztatási központot tegnap nyitották meg Gyergyószentmiklóson.
Elekes Zoltán, a gyermekvédelmi vezérigazgatóság vezetője azt mondta, tudomásuk van róla, hogy a megyében sok veszélyeztetett helyzetben levő fiatal él, akik nehezen találnak munkát, mert előítéletekkel találják szembe magukat. Ha viszont sikerül elhelyezkedniük a munkaerőpiacon, a társadalomba is könnyebben beilleszkednek, hiszen a munkahely a közösséghez való tartozást is jelenti – tette hozzá. Az igazgató kifejtette, az elmúlt időszakban készített felmérésből kiderült, a legnagyobb hiányosság e téren az, hogy nem találkoznak a nehéz helyzetben levő munkakeresők a potenciális munkaadókkal. Az Ápoló- és Gondozóközpont épületében berendezett iroda és két munkatársa éppen ezen szeretne változtatni.
– A központ sikere nemcsak a munkatársaktól, hanem a hátrányos helyzetű fiataloktól, családjaiktól, a környékbeli cégektől és civilszervezetektől is függ – jegyezte meg Elekes Zoltán.
Kovács Emőke, az iroda munkatársa kifejtette, ha jelentkezik náluk egy munkakereső veszélyeztetett fiatal, először feltérképezik képességeit, ha szükséges, képzést ajánlanak, amit ingyenesen végezhet el, majd segítenek megkeresni a számára megfelelő munkát. Ezzel nem zárul le a központ feladata, tovább követik a fiatalok pályáját, segítenek az felmerülő munkahelyi problémák megoldásában is.
A központ munkatársai megjegyezték, tudják, nehéz feladat áll előttük, de úgy vélik, esélyt kell adni a fiataloknak, és remélik, itt is működhet a módszer, ami egyébként Nyugat-Európában igen sikeres.
Az iroda tevékenysége elindult, felveszik a kapcsolatot a gyermekvédelmi rendszerből kikerült vagy fogyatékos fiatalokkal, valamint cégekkel, a nyitvatartási programot a hét folyamán véglegesítik, de telefonon is elérhetők (0748–613642).
A projekt keretében egyébként további három központ is megnyílik hamarosan a megyében, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Székelykeresztúron.

Lázár Hajnal

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb