Hátrányos helyzetű fiatalok képzése

Útkeresés a munka világában

78

Decemberben tartották meg a Találd meg az utad a munka világában elnevezésű projekt első ülését Budapesten. A négy szervezet – köztük a Gyulafehérvári Caritas – partnerségéből létrejövő kezdeményezés a hátrányos helyzetű fiatalokat célozza. Az eddigi elképzelések szerint Székelyudvarhelyen és Zetelakán vonják be a szakiskolákat, de további oktatási intézményeket is felkeresnek majd Hargita megyéből.

Munkaülés. Utat mutatnak a munka világában Fotó: Caritas

A magyarországi Autonómia Alapítvány, a spanyol Fundación Secretariado Gitano, a bolgár Trust for Social Achievement és Arete Youth Foun­dation alapítványok , illetve a Gyu­lafehérvári Caritas – Szociális Gondozás Ágazata közös projektbe kezdett tavaly decemberben.
A Találd meg az utad a munka világában elnevezésű program során 15–29 éves, hátrányos helyzetű fiatalokat szólítanak meg. A tevékenység – Magyarország, Bulgária, Spanyolország mellett – hazai felépítése a következő: három szakiskolát keresnek fel partnerségi megállapodással, majd szakmai mentorálásokat és tréningeket tartanak az érdekelt tanároknak, valamint karrierorientációkat, képzéseket és workshopokat szerveznek a fiatalok számára.
Füzi Imolától, a projekt erdélyi kapcsolattartójától, megtudtuk: eddig Székelyudvarhely és Zetelaka került szóba.
– Hargita megyei iskolák is részesei lesznek a programnak. Az intézményeket mi keressük meg, mert több szempontot is szeretnénk figyelembe venni. Szakiskolákkal hozunk létre partnerséget, amely a következő három és fél évre szól. A kiválasztott iskolákból 180 fiatalt szeretnénk a projektben aktívan bevonni – ismertette a részleteket Füzi Imola, aki arról is beszélt, hogy az eddig megkeresett oktatási intézmények pozitívan álltak hozzá a projekthez, de tényleges megállapodások még nem születtek.
A program célja a partnerek jelenlegi széles körű és változatos tapasztalatainak megosztása, valamint új módszerek és megközelítések feltárása a hátrányos helyzetű fiatalok iskola melletti képzéséhez. Az kedvezményezett fiatalok főként roma diákok, akik széles körben kiesnek a tanügyi rendszerből.
– A partnerszervezetek külön-külön már évek óta foglalkoznak ezzel a témával. A Caritas ebben a projektben szeretne új módszereket átvenni, tanulni és a hátrányos helyzetű fiatalok életét elősegíteni, amennyire tőlünk telik – mondta a program kapcsolattartója.
A tevékenységeket az iskolán kívül szeretnék lebonyolítani egyéni és csoportos foglakozások keretében, önkéntesek és mentorok bevonásával. A projekt időtartama 48 hónap, teljes összértéke 2 673 908,25 euró, ebből 605 195,02 euró tamogatast kap a caritas. A segélyszervezet 15 százalék önrészt vállal.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek