Hatodszorra is Lurkó Fesztivál

Magyarországi társulatok előadásai láthatók

44

Öt magyarországi, egy brassói és a helyi társulat előadásaival várja idén a közönséget az Erdély-szerte egyedülálló Lurkó Fesztivál. A május 22–26. közötti színházi találkozón összesen tizenkét produkció közül válogathatnak az érdeklődők, újra Csíkszeredába érkezik Scherer Péter színművész osztálytermi előadásával és a budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ is jelen lesz két előadásával.

Sajtótájékoztatón ismertették a szervezők a fesztivál programját Fotó: László F. Csaba

Idén főként magyarországi társulatok előadásaiból állt össze a csíkszeredai gyermek- és ifjúsági színházi találkozó programja – tudtuk meg a Lurkó Fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján. Budaházi Attila dramaturg, a színházi találkozó megálmodója és főszervezője folyamatosan figyeli az erdélyi és anyaországi társulatok munkáját, hogy a legszínvonalasabb gyermek- és ifjúsági előadásokat hívja meg a fesztiválra, tavaly az erdélyi színházi társulatok kaptak nagyobb hangsúlyt, teret a rendezvényen. Idén úgy alakult, hogy zömében budapesti, szombathelyi, békéscsabai és zsámbéki produkciókat láthat a közönség. Két román előadással érkezik ugyanakkor a megyeszékhelyre a brassói Arlechino társulat, és a Csíki Játékszín a Titkos összetevők című előadása is szerepel a fesztiválprogramban.
– Visszatérő és új társulatok, báb-, gyermek- és ifjúsági előadások követik egymást a színházi találkozón, a korábbi fesztiválokról már ismerős lehet a nézőknek Scherer Péter, aki ez alkalommal a Kolibri Színház előadásával tér vissza városunkba, de itt lesz a budapesti Kerekasztal Színházi Nevelési Központ is, két korosztálynak hoznak magukkal előadást. A Fogságban című előadásukat 7–8 éveseknek ajánlják, míg a Kéksziget című produkcióval a 14–16 éveseket szeretnék megszólítani – tájékoztatta a sajtó képviselőit Budaházi Attila főszervező.
A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ előadásai interaktív módon, a nézőtéren ülőket is megszólítja, bevonja az előadás menetébe, ezért a szervezők ezekre az előadásokra összeforrt osztályközösségek jelentkezését várják.
Az idei fesztiválon is itt lesz Fabók Mancsi, aki népmesebábokkal kápráztatja el a kicsiket, a programban szerepel továbbá és elsőként vendégszerepel a találkozón a Békéscsabai Napsugár Bábszínház három előadással, a Magamura Alkotóműhely produkciója, a Dob­ronka cirkusz, illetve a szombathelyi Mesebolt Bábszínház szabadtéri előadása.
A fesztivál előadásait a gyermekek 8 lejes belépőjeggyel látogathatják, a 18 órakor kezdődő előadásokra pedig 15 lej a belépő.
A fesztivál a Csíki Játékszín, a Kortina Egyesület és a megyei önkormányzat Hargita Megyei Kulturális Központjának a szervezésében jön létre, és a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Hunguest Hotel Fenyő támogatta.
A Lurkó Fesztivál részletes programja megtekinthető a www.lurkofesztival.ro honlapon.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.