Hatodik kiadásához érkezett a pulzArt kortárs művészeti fesztivál

65

A sepsiszentgyörgyi pulzArt kortárs művészeti fesztivál eddigi öt évében újszerű gondolkodásmódot képviselő alkotásokat mutatott be, a kortárs művészet kiemelkedő képviselői által, a szeptember 13–16. között zajló hatodik kiadása is ezt az irányt hivatott követni. A közösségi részvétel évét követően, a 2018-as programkínálat kulcseleme a műhely, ahol bárki ihletre találhat egy szakavatott alkotó vezetésével.

A hatodik pulzArt ideje alatt több művészeti területen is kipróbálhatják magukat az érdeklődők, nemsokára lehet jelentkezni a meghirdetésre kerülő workshopokra: szeptember 13–16. között lesznek zenei, színművészeti, irodalmi és animációs foglalkozások, valamint origami-, bábos- és mapping-műhely egyaránt.

Szakmai workshop Európa egyik legismertebb épületvetítőjével
„A fesztivál programja minden évben egy jól körülhatárolt téma köré szerveződik. Előző kiadásában a közösségi alkotás és a közösségi élmények színterévé kívántuk alakítani. A hatodik kiadás egy lépéssel továbbviszi a kortárs művészet érzékelésének élményét és még több lehetőséget kínál a közvetlen tapasztalatokra a műhelyfoglalkozások által” – nyilatkozzák a szervezők. A kortárs művészeti esemény első bejelentett műhelye a Bordos László Zsolt – Bordos.ArtWork által vezetett Projection Mapping Workshop. A vizuális művész a világ legreprezentatívabb épületein vetítette már alkotásait, Shanghaitól Los Angelesig, beleértve a párizsi Eiffel-tornyot is. A háromnapos műhelymunka során a résztvevők a 3dsMax animációkészítésbe, a Realflow folyadékszimulációs szoftver használatába nyernek bepillantást, valamint elkészítik saját munkájukat, amelyet a fesztivál végén bemutatnak a nagyközönség számára. A műhelyre előzetes jelentkezés szükséges, a helyek száma korlátozott, bővebb információkat az esemény oldalán lehet találni hamarosan.

Sepsiszentgyörgyön az Egyesült Királyság bábmesterei
„Báb-úttörők”, „az Egyesült Királyság bábmesterei”… ilyen és ehhez hasonló címkékkel illeti a brit szakmai kritika a Blind Summit Theatre tagjait, akik újragondolták a bábszínházat a modern felnőttközönség számára. A The Table nevű díjnyertes produkciójuk 2011 óta 25 országban turnézott, több mint 300 előadással. A társulat bábjátékait 1997-es megalakulásuk óta összesen több mint egymillió ember látta. A Sepsiszentgyörgyre érkező produkció főhőse, Mózes, egy egyedülálló „asztali filozófus”, aki viccelődve, flörtölve, irányítóinak pedig folyamatosan ellentmondva próbálja megmagyarázni a nézőknek a bábszínház jellegét. Egy egészen különleges felnőtt bábszínházi előadást tekinthetünk meg a pulzArt mai és szombati napján, a Blind Summit előadásában. „Szórakoztató bábszínház, amelyet Beckett, a Biblia és az Ikea ihletett” – vallják az alkotók.

Megemészteni a múltat – Eat Art és objektművészet
A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérbe érkezett Daniel Spoerri-kiállítás, mely az Eat Artra és az alkotó objektművészetében testet öltő kulturális archeológiára fókuszál, a világhírű művész első eredeti műveket bemutató tárlata Romániában.
Daniel Spoerri (1930) művészi karrierjét balett-táncosként kezdte, majd a színház és az irodalom világában próbált szerencsét. Mégis képzőművészként vált ismertté, amikor harminc évesen megalkotta az első csapdaképeket: piszkos edények, üres üvegek, hamutartó és cigarettacsikkek asztalra, székre vagy másfajta alátétre rögzített, jellemzően étkezés utáni maradványegyütteseit, melyek köznapi, vízszintes helyzetükből függőlegesbe fordítva, képként lógnak a falon. Az étkezési szituáció összekapcsolása a képzőművészettel nem állt meg ennyivel: a hetvenes évek elején Spoerri már a napjainkban is elevenen élő Eat Art művészeti irányzat híres-hírhedt megalapítójaként szerepelt a nyugat-európai köztudatban. A kiállítást Ligetfalvi Gergely kurátor nyitotta meg tegnap, a fesztivál első napján.

Iamyank Live Ensemble: elektronikahangzás szimfonikusokkal
A pulzArt hatodik kiadásának meghívottja, iamyank szólóprojektként, kizárólag elektronikus eszközöket használva indult, munkásságát már évek óta nehéz műfaji meghatározásokkal definiálni. Elmondása szerint zenéje „álmodozó, varázslatos zene azokhoz a pillanatokhoz, amikor a belső világunkra szeretnénk koncentrálni”. Hangzásvilágának alapját olyan klasszikus, akusztikus hangszerek adják, mint a zongora, cselló vagy brácsa. Az így létrehozott filmzenei hatású szövetre fekszik fel az egyedi építésű, moduláris szintetizátorból és effektekből születő hangfolyam.
Iamyank, a számtalan zenei díj tulajdonosa egy különleges felállásban, zenekarával együtt lép fel a pulzArt zárónapján, szeptember 16-án, a Tamási Áron Színház nagytermében.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek