Hatékony természetvédelem

88

Több Hargita megyei Natura 2000 – azaz az Európai Unió számára kiemelten fontos – természetvédelmi terület és rezervátum kezelési tervét készítik el uniós forrásokból a következő két és fél évben. A mintegy hárommillió lej értékű beruházás jelentőségét a végeredményként elkészülő menedzsmentterv adja, ez pontosan szabályozni fogja, hogy a Csíkszereda, Csíkszentkirály, illetve Kászonaltíz környéki védett területeken hogyan lehet majd gazdálkodni – jelentették be hétvégi csíkszeredai sajtótájékoztatójukon a projektet lebonyolító Medio Pro Egyesület és a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség képviselői.

Sajtótájékoztatón ismertették az új terveket. Konszenzusra törekednek Fotó: Kovács Hont Imre

A természetvédelmi projekt keretében előbb pontosan felmérik, hogy milyen állapotban találhatóak jelenleg a Lucs-tőzegláp Natura 2000 terület, a Lucs-tőzegláp rezervátum, valamint a szintén Natura 2000-es Lassuág–Honcsok-tőzegláp és a kászonaltízi Kicsi Romlásmező rezervátum. A tudományos kutatómunkát követően pedig elkészítik a fent felsorolt természetvédelmi területek kezelési vagy menedzsmenttervét. A projektben szereplő természetvédelmi területek 70 százaléka Hargita megyében, a fennmaradt 30 százalék pedig Kovászna megyében találtató.
A projekt fő célkitűzése egyébként, hogy megőrizze a védett területek biodiverzitását, a természet értékeinek népszerűsítése, illetve a környékbeli lakosság tájékoztatása azok mibenlétéről. Domokos László, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta: Hargita megyében összesen 27 természetvédelmi terület van, ezek közül ötnek nem volt eddig kezelési terve, ezen változtat az uniós projekt. Mint kifejtette: a környezetvédelmi ügynökség feladata elsősorban a projekt népszerűsítése, ugyanakkor a menedzsmentterv elkészítése során a helyi gazdák, közbirtokosságok és önkormányzatok érdekeit is figyelembe veszik, hogy később ne legyenek nézeteltérések. Az igazgató ugyanakkor sietett megnyugtatni az érintetteket, hogy nem fogják betiltani a hagyományos mezőgazdasági tevékenységet.
Constanin Vezeanu, a Medio Pro Egyesület elnöke, ugyanakkor arról értekezett, hogy a biodiverzitás megóvásán túl a projekt célja a törvényes keretek megteremtése, hogy hatékonyan tudják menedzselni a védett fajokat. Mint mondta, a közösség tájékoztatása is fontos, ezért ennek a célnak külön tájékoztató kampányt szentelnek, amelynek során a felnőtteknek és gyerekeknek is tartanak előadásokat. Az egyesület vezetője újságírói kérdésre elmondta: a menedzsmenttervre azért van szükség, mert a természetvédelmi törvény előírásai túl általánosak. Így jelenleg egyetlen jogszabály sem rögzíti, hogy például a védett területeken hány állatot lehet legeltetni. A tudományos kutatások egyik feladata, hogy felmérjék, mekkora terhelést bírnak el ezek a területek. Az állatok számát azért is szükséges szabályozni, hogy ne zsigereljék ki a természetet – hangsúlyozta Constantin Vezeanu, megjegyezve, semmilyen döntést nem hoznak anélkül, hogy az érintettekkel is ne egyeztessenek. Szintén újságírói kérdésre elmondta: a költségvetés nagy részét a bérköltségek teszik ki, ugyanis a tudományos kutatómunkát legalább 30 szakértő fogja elvégezni.

Kiss Előd-Gergely

A cikk a Hargita Népe március 5-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek