Határtalan magyar gyerekfoci

A nemzeti összetartozást erősíti a székely–magyar utánpótlástorna

101

A Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar a Valami Amerika című film főcímdalát játszotta, amikor hat magyarországi és hat székelyföldi labdarúgó utánpótláscsapat tagjai, mintegy háromszáz gyerek bevonult a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénába, ugyanis tegnap ezzel az ünnepélyes mozzanattal kezdődött el a harmadik alkalommal megrendezett székely–magyar utánpótlás labdarúgótorna.

A torna megnyitóünnepsége Fotó: László F. CSaba

Elsősorban a nemzeti összetartozás tudatosítását szolgálja az utánpótlás korú gyerekek számára megrendezett labdarúgótorna, nem véletlenül Kövér László, a magyarországi országgyűlés elnöke vállalta a rendezvény fővédnökségét. A megnyitóünnepségen a házigazdák részéről Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda, Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere köszöntötte a gyerekeket, illetve a Tóth László csíkszeredai főkonzul, valamint Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, illetve a torna főszervezője szólt a gyerekekhez. Borbély Lénárd a Hargita Népének a megnyitót követően elmondta: amikor 2016-ban első alkalommal rendezték meg a székely–magyar labdarugó útánpótlástornát, az volt a szándékuk, hogy a nemzeti összetartozást erősítő sportrendezvényt szerveznek elsősorban a gyerekeknek, hiszen ők jelentik a jövőt, ugyanakkor a magyarországi gyerekeket sok szülő is elkíséri.
– Nagyon jó alkalom ez, hogy Magyarország szűk határain belülről idehozzunk jó sok embert és megismertessük velük a Székelyföldet – mutatott rá a sportesemény társadalmi hozadékára Borbély Lénárd
A tornán összesen 12 város képviselteti magát, városonként két különböző – 2005–2006-os, illetve 2007–2008-as születésű – korosztályos csapattal, azaz 24 játékossal érkeztek. A meghívásos tornán hat anyaországi és hat székelyföldi csapat vesz részt. Kérdésünkre elmondta: a távlati tervek közt szerepel, hogy a tornát kibővítsék és akár jelentkezni is lehessen rá. Egyelőre azon dolgoznak, hogy a köztudatban minél nagyobb ismertségre tegyen szert a torna. Csütörtökön Tusnádfürdőn közös bográcsozásra is sor kerül, ahol értelemszerűen nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik is részt vesznek, így igazi családi eseménye is lesz a sportrendezvénynek. A háromnapos tornán az FK Csíkszereda, a Gyergyószemiklósi Jövő FC, a Kézdivásárhelyi SE, a Marosvásárhelyi MSE 08, a Sepsiszentgyörgyi OSK, az FC Székelyudvarhely, valamint a Budapest III kerületét, Óbuda-Békásmegyert képviselő ASR Gázgyár, az UTE Labdarúgó Akadémia, az 1908 Szentlőrinci Atlétika Klub, a Csepel Utánpótlás Sportegyesület, a Kisvárda Labdarúgó Akadémia és a Videoton FCF Baráti kör ifjú labdarúgói mérkőznek meg egymással.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.