Határtalan felolvasómaraton: Fókuszban József Attila költészete

121

Tíz országban mintegy 36 ezren csatlakoztak a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezte XII. Nemzetközi fel­olvasómaratonhoz. József Attila születésének 115. évfordulóján a költő verseit Hargita megyében több mint 20 ezren szólaltatták meg. A felolvasásba bekapcsolódtak többek között Magyarországon, Szlovákiában, Németországban, Svédországban, de még az Amerikai Egyesült Államokban is.

Egymást váltották a felolvasómaratonon az iskolák diákjai, különböző intézmények képviselői

Fotó: László F. Csaba

Az első felolvasómaratont 2009-ben László Judit szé­kelyudvarhelyi mű­ve­lődés­szervező kezdeményezte. 2013-tól nemzetközi méretűvé nőtt a rendezvény, 2014-től pedig a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Kájoni János Megyei Könyvtár szervezi. A korábbi években Benedek Elek, Jókai Mór, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda és Petőfi Sándor műveiből olvastak fel. Ez alkalommal a 115 éve született József Attila költő verseire hívták fel a figyelmet. A felolvasás megnyitóján Borsodi L. László költő, irodalomtörténész, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője József Attila költészetéről tartott kiselőadást, majd a költő verseiből szerkesztett kollázst olvasta fel. A rendezvényen Kányádi Szilárd rendező, a Csíki Játékszín igazgatója, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának munkaközössége, Balog László, a Sapientia – EMTE Csíki Kara könyvtárának igazgatója, Endes-Ábrahám Ákos, a József Attila Általános Iskola látássérült tanulója is megszólaltatott egy-egy alkotást. A Role együttes megzenésített verseket adott elő.
József Attila 1937-ben írt Töredékek című költeményből választották az idei felolvasómaraton mottóját: „Ahol a szabadság a rend, / Mindig érzem a végtelent”.
– A maratonnak a rendje szabad, bárki és bárhol, a nap bármely időszakában szabadon olvashat József Attila gazdag költészetéből. Én ebben érzem a szabadságot, de van egyfajta rend is. Végtelen a felolvasás, mert Kárpátaljától Amerikáig tart, tehát megvan a mozgástere, nagyon sokan vesznek részt, ez egy kicsit a végtelent idézi – mondta el a mottóválasztás miértjét lapunknak Török Edit szervező.

Biró István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek