Határrendezéssel oldanák meg a vitát

Elvi kérdés az úzvölgyi honvédtemető ügye

339

Elvi határozatot fogadott el az úzvölgyi ügyben tegnap a megyei tanács, amelyben felhatalmazzák Borboly Csaba megyei tanácselnököt, illetve a megyeháza munkatársait, hogy fellépjen a törvénytelenségekkel szemben és dolgozzon a megoldáson.

Megmentenék a temetőt Fotó: Facebook

Mint arról korábban beszámoltunk: dormánfalvi (Dărmăneşti) megrendelésre emlékművet és 50 betonkeresztet állítottak fel Úzvölgyében, a honvédtemetőben. A több mint 650 – zömében magyar – hősi halott nyughelyéül szolgáló területet ráadásul „áttelekeltették”.
Borboly Csaba megyei tanácselnök a különfélék napirendi pontoknál számolt be eddigi tárgyalásairól. Az elöljáró úgy vélte: most a jogi helyzet rendezése a legfontosabb, ennek érdekében igyekezett valamennyi érintett féllel tárgyalni. Elmondta: találkozott a dormánfalvi jegyzővel, később telefonon egyeztetett a község polgármesterével is.
– Ma kiderült, hogy az építkezési felügyelőség szerint sincs rendben a temetőben végzett építkezés, hat pontban foglalták össze a törvénysértéseket. Hargita Megye Tanácsa munkatársaival elindítottuk az uz.hargitamegye.ro oldalt, ide minden olyan információt feltöltünk, ami arra vonatkozik, hogy mit tettünk az elmúlt években az úzvölgyi táborért, temetőért és a megyehatár tisztázásáért – jelentette ki az elöljáró. Hozzáfűzte rengeteget dolgoztak az elmúlt években is, éppen ezért határozottan elutasítja azokat a vádakat, hogy nem tettek semmit.
– Ami azonban most történik, hogy betonkereszteket állítanak honvéd katonák sírjaira, az minden elképzelést meghalad, az sírgyalázás. Ígéretet tett a dormánfalvi polgármester, a Hargita megyei prefektus és a Bákó megyei prefektus, hogy megoldást keresnek a határvita rendezésére. Cél: megállítani az építkezést és elhalasztatni a május 17-i avatóünnepséget, valamint a megyehatárt tisztázni – zárta beszámolóját Borboly Csaba.
Az Úzvölgyéért Kezdeményező Bizottság döntése alapján egyébként Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, valamint Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő tucatnyi meggyalázott sírhely betonkeresztje elé mogyorófa keresztet állított tegnap az úzvölgyi honvédtemetőben. „Mostanra bizonyossá vált, hogy a román kereszteket a magyar katonák sírjainak meggyalázásával állították fel. Ezt támasztja alá elsősorban a Bécsi Hadtörténeti Levéltárból származó temetői kataszter, amellett pedig a románok által 1926–27-ben készített térkép is” – közölte Facebook-oldalán Korodi Attila. Hozzátette: arra kérték a dormánfalvi polgármestert, hogy a betonkereszteket helyezzék át olyan helyszínre, ahol valóban román katonák nyugszanak, vagy pedig teljesen más parcellát alakítsanak ki a román hősök tiszteletére. Vasárnap 15 órakor egyébként ökumenikus misét tartanak a temetőben.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek