2021, január 17, vasárnap.

Határozott fellépés egy élhetőbb állatmenedékért

Tegnap adta le a székelyudvarhelyi Ebremény Állatvédő Egyesület a polgármesteri hivatalnál a korszerű kutyamenhely létrehozásáért indított, 1715 aláírással támogatott pe­tíciót. A civilszervezet két képviselőjét az alpolgármester és a hivatal műszaki igazgatója fogadta, megbeszélésükön a sajtó nem vehetett részt. Utólag megtudtuk: a Városháza konkrét ígéreteket tett a helyzet kezelésére, a civilek pedig segítségüket ajánlották fel.

Új kutyamenhelyért küzd az Ebremény Egyesület. Ígéretet kaptak
Új kutyamenhelyért küzd az Ebremény Egyesület. Ígéretet kaptak

Az Ebremény Állatvédő Egye­sület kezdeményezését 1715 személy írta alá, a petíciót egy korszerű, élhető állatmenhely létrehozásáért indították. A civilek megelégelték a jelenlegi állapotot, azt, hogy a város csak egy elhanyagolt állapotban lévő, korszerűnek semmiképp nem nevezhető menedéket tud biztosítani a befogott ebeknek. – A kóbor kutyák problémáját ezzel részben kezeli a polgármesteri hivatal, viszont a hely, ahol utána élnek az állatok, semmilyen előírásnak nem felel meg – jelentette ki a petíció benyújtása előtt Király Krisztina, az állatvédő egyesület egyik tagja.
– Változást szeretnénk elérni mindenképpen, hiszen a jelenlegi menhely igazából disznópajtának épült, nem szellőztethető, nem megfelelő a kanalizálás, és nincs látogatási programja, amit pedig előírnak az aktuális rendelkezések. Minden állatmenhelynek naponta 10–18 óra között nyitva kell állnia a látogatók, a segíteni vágyók vagy örökbefogadásra készülő személyek előtt. Itt nálunk csak kérés leadásával, egy hosszadalmas bürokratikus folyamat lejártával lehet bejutni a menhelyre, amely ráadásul lakott területen áll, emiatt pályázni sem lehet felújításra, korszerűsítésre. Az uniós szabályok értelmében legkevesebb 300 méter távolságnak kell lennie a lakóterület és a menedék között – sorolta a tényeket a civilszervezet másik tagja, Bartha Annamária. Az alpolgármester, Benedek Árpád Csaba irodájában iktatták az iratcsomót, amely az aláírások mellett a jelenlegi állatmenhely állapotáról készült jelentést, illetve az érvényes törvényes előírásokat is tartalmazta. Utána – a sajtó jelenléte nélkül – az alpolgármesterrel és Tikosi László műszaki igazgatóval folytatott tárgyalást az Ebremény Állatvédő Egyesület két tagja.
Király Krisztinát kérdeztük meg a megbeszélés eredményeiről, az önkéntes derűlátóan nyilatkozott. – Ígéretet kaptunk arra, hogy rövid időn belül részlegesen megnyitják a menhelyet az érdeklődők előtt, kijelölnek hetente két napot, amikor látogatható lesz a létesítmény. Körvonalazódik ugyanakkor egy új helyszín kijelölése, az egykori szeméttelep jó is lenne a menhely számára, sőt mivel megfelel a feltételeknek, akár pályázni is lehetne – mondta el az önkéntes. Arról is tájékoztatták őket, hogy már készülnek a tervek, amelyeket decemberben be is mutatnak az állatvédő egyesületnek. Ezt követően a korszerű, EU-s normáknak megfelelő létesítmény terve, a megvalósíthatósági tanulmány az önkormányzati testület elé kerül, a civilek abban reménykednek, hogy a jövő évi költségvetésbe sikerül is befoglalni a szükséges összeget. Az Ebremény Egyesület tagjai pedig felajánlották segítségüket, ha pályázásra kerül sor.
– Az állatvédő civilszervezettel való együttműködés részleteiről egyeztettünk, lehetőséget adunk nekik a menhelyen lévő állatok segítésére, az új menhely előzetes terveit is átbeszéljük majd közösen – nyilatkozta a tárgyalás után Benedek Árpád Csaba. – Miután a megvalósíthatósági tanulmányt az önkormányzat elfogadja, terveink szerint a jövő évi beruházási listán szerepelni fog az új menhely elkészítése. Mindez a kóbor kutyák számára biztosítana jobb körülményeket, és ezáltal a város közbiztonsága is nagymértékben javulna – összegzett az alpolgármester. A 30 férőhelyes, II. Rákóczi Ferenc út 78. szám alatt található, a város fenntartásában álló létesítményben jelenleg 20 eb várja az örökbe fogadó gazdikat. Ebben az évben eddig 5 kutyát adoptáltak.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb