Határozott, de békés tiltakozás

Élőlánccal az úzvölgyi temetőért

196

Az úzvölgyi haditemetőhöz várják mindazokat, akik békés tiltakozó megmozdulás keretében megakadályoznák, hogy a törvénytelenségek egész sorával létrehozott „román parcellát” nem hivatalosan felavassák. A magyarok 16 órakor élőláncot alkotnak a temető körül, a dormánfalvi polgármester által szentesített dokumentum szerint pedig a Bákó megyei város polgármesteri hivatala 17 órától szervez megemlékezést a temetőben.

Borboly Csaba, Tánczos Barna és Korodi Attila. Nem engednék a törvénysértést

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba is meghívást kapott arra a rendezvényre, amelyet a Hősök napja alkalmából Dormánfalva Polgármesteri Hivatala szervez a mai nap folyamán több katonatemetőben, így 17 órától az úzvölgyiben is. Az ötlet nem a polgármester fejéből pattant ki: a Facebookon szélsőjobbos román civil szervezet hirdette meg először az eseményt, majd ezt „fejlesztette” tovább a dormánfalvi városvezető. A megyeelnök Tánczos Barna szenátorral és Korodi Attila parlamenti képviselővel közös sajtótájékoztatón tegnap bejelentette: 16 órára békés tiltakozásra várják az úzvölgyi temetőhöz mindazokat, akik számára fontos a hősi halottak emlékének méltó ápolása.

Borboly kifejtette: az állami szervek egymás után mutatnak rá hivatalos dokumentumokkal, hogy a dormánfalvi polgármetser, Constantin Toma törvénytelenségek sorát követte el, amikor felállíttatta a kelta keresztet és 50 kisebb beton keresztet az úzvölgyi temetőben. Ennek ellenére sem riad vissza a további törvénytelenségektől, legújabban csíkszentmártoni területen, Hargita megyéhez tartozó megyei úton tervezett eseményekre adott engedélyt.
– Kedden az államelnöki konzultáción pontos helyzetképet festettünk Klaus Johannis államfőnek a temető ügyéről. Az az álláspontunk, hogy amíg nem rendezik ezt az ügyet korrekt módon, addig elfogadhatatlan, hogy bármelyik oldalról bármiféle akciót szervezzenek a helyszínen. Ha a védelmi minisztérium a saját archívumában fellelhető adatokkal igazolja, hogy román katonák is vannak oda temetve, akkor megtalálják a módját román parcella létesítésének, de amit a dormánfalvi polgármester művel, az gyalázat. Csakis a román és a magyar védelmi minisztérium közös bizottsága dönthet ebben a kérdésben, ez nem önkormányzati jogkör – fejtette ki Korodi Attila.
– Határozott, békés tiltakozáson veszünk részt. Élőlánccal akadályozzuk meg, hogy bármiféle avatás történhessék ott. Személyesen fordultam Carmen Dan belügyminiszterhez, hogy biztosítsák a közrendet és a békét, mert az esemény nem lesz feszültségtől mentes – mondta Tánczos Barna, megjegyezve, hogy bár valamennyi érdekelt állami szerv elismeri a dormánfalvi kihágást, egyikük sem foganatosított konkrét lépéseket a rend visszaállítására. Ezért azt kérték a miniszterelnöktől, hogy listázzák a törvénytelenségeket, az elkövetőket és a szankciókat.
– Bákó megye prefektusa is elismerte, hogy Úzvölgye mai napig Csíkszentmártonhoz tartozik. Az oda vezető megyei utunk Csíkszentsimontól kezdődik és 41 km hosszú, a temető pedig a 38-as kilométernél van – mutatott rá Borboly Csaba.
Csíkszeredából indulva egyébként mintegy kétórás autóút vezet a katonatemetőig.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek