Határon innen és túl a magyar nyelvű újságírásról

I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó

50

Az identitás erősítését, a családok támogatását és a gazdaság fejlesztését jelölte meg a magyar nemzetpolitika legfontosabb célkitűzéseként Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a múlt héten Visegrádon szervezett I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozón tartott előadásában. Az eseményen mintegy kétszáz újságíró vett részt a magyar nyelvterületről, helyzetképet adva a mai magyar újságírásról.

Mintegy 200 újságíró találkozott. Csíkszeredai kollégáinkat is méltatták Fotó: Sarány István

Visegrádon találkoztak a múlt héten az utódállamok magyar írott és elektronikus sajtójának képviselői a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága által szervezett rendezvényen. A rendezvény megnyitóján Potápi Árpád János, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a magyar nemzetpolitika történetiségét és mai célkitűzéseit vázolta előadásában. Az államtitkár kitért valamennyi jelenleg elérhető támogatási formára és hangsúlyozta, hogy a média támogatása nemzetpolitikai kérdés, akárcsak a családok támogatása, az oktatás fejlesztése, a szakképzés elősegítése, a közösségépítő programok elérhetővé tétele vagy az egységes magyar gazdasági tér megteremtése.
Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a magyar kormány diaszpóra-politikáját ismertette, Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Kisebbségi és Külhoni Főszerkesztőségének vezetője pedig a magyar közszolgálati médiának a Kárpát-medencében betöltött szerepéről beszélt.
Lekötötte a hallgatóság figyelmét érzékletes előadásával Molnár-Bánffy Kata, a Salt Communications tulajdonos-ügyvezetője, a Képmás magazin kiadója, aki a média átalakulásának főbb csapásait vázolta fel: elvékonyodik a tartalom jelentősége, az egyszerűen fogyasztható tartalmak kapnak nagyobb hangsúlyt, ugyanakkor cáfolta, hogy az olvasók a rövid írásokat részesítenék előnyben, s hangsúlyozta, a bátrabb, szókimondó írások iránt nagyobb az érdeklődés. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a család témaköre három esetből kettőben a családon belüli erőszak kapcsán kerül előtérbe.
Kiemelt rendezvények voltak a Kárpát-medencei magyar televíziós és rádiós körképet, illetve a magyar nyelvű írott sajtó helyzetét felvázoló kerekasztal-beszélgetések. Az utódállamokban tevékenykedő magyar szerkesztőségek képviselőinek beszámolóiból kiderült, hogy a rádió- és tévéadók, lapok és folyóiratok jelentős hányada saját állami forrásokból tartja fenn magát, mások magyar állami pénzeken működnek, s vannak, amelyek fenntartásához saját állami és magyarországi forrásokból egyaránt hozzájárulnak, a kis közösségek ugyanis képtelenek lennének eltartani saját médiaorgánumaikat.
A találkozó része volt a szervezők által meghirdetett meghívásos pályázatra beérkezett pályamunkák díjazása: valamennyi régió értékes alkotásokkal képviselte magát.
A rendezvény része a Potápi Árpád János államtitkár által megfogalmazott célkitűzés, az egységes magyar médiatér megvalósítási folyamatának. A szervezők a visegrádi találkozó folytatását ígérték.

A találkozó része volt a szervezők által meghirdetett meghívásos pályázatra beérkezett pályamunkák díjazása: valamennyi régió értékes alkotásokkal képviselte magát. A díjátadó gálán Potápi Árpád János államtitkár bejelentette, hogy a Csúcs Péter–Csúcs Mária házaspár a Bethlen Gábor Alap révén 500 000 forint támogatásban részesül kamera vásárlására, ugyanis a sajnálatos úzvölgyi incidens alkalmával a feldühödött román nacionalisták megrongálták az eseményeket rögzítő Csúcs Péter kameráját. Ugyanakkor az államtitkár köszönetet mondott Oláh Gál Elvirának, a Kossuth Rádió tudósítójának is bátor magatartásáért, mondván, hogy őt is a csendőrök kellett kimenekítsék a magyarokra uszított románok gyűrűjéből.

Sarány István

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek