Határok nélkül: Kézilabda- és kulturális fesztivál Székelyudvarhelyen

51

Első ízben rendezi meg a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a Kárpát-medencét átfogó kézilabda- és kulturális fesztiválját, és ennek helyszínéül Székelyudvarhelyt választotta. Július 9–12. között közel félszáz gyermek részvételével zajlik a rendezvény, ahol egy felnőtt „álomcsapat” is megmérkőzik a Szejke SK-val.

Gálfi és Novák. Kézilabda-főváros lesz Székelyudvarhely                                                       Fotó: Lőrincz Csaba

Tegnap a székelyudvarhelyi városházán ismertették a nagyszabású nyári rendezvény részleteit. Az idei esztendő a trianoni békeszerződés századik évfordulója jegyében, a nemzeti összetartozás éve. A centenáriumi rendezvényekhez csatlakozik az MKSZ is, ennek jegyében álmodták meg Határok nélkül nevet viselő kézilabda és kulturális fesztivált – mondta el az esemény főszervezője, a székelyudvarhelyi Jakab Árpád.

Ilyen még nem volt
Gálfi Árpád polgármester azt hangsúlyozta köszöntőjében, mennyire megtisztelő, hogy Szé­kelyudvarhely lehet ennek az újszerű eseménynek a házigazdája.
– Sok mindent rendeztünk, de ilyent még nem – ezt mondta Novák András, az MKSZ operatív igazgatója. Ezután Ilyés Ferenc, a Grundfos Tatabánya KC játékosa, 229-szeres magyar válogatott jelentkezett be Skype-on Berlinből, ugyanis ő is részt vesz a nyári nagy esemény szervevézésében, ő verbuválja össze az All Stars csapatot a legjobb magyar sportolókból, korábbi válogatott tagokból, akik a gálamérkőzésen a székelyudvarhelyi Szejke SK-val lépnek pályára.
– Rendkívül büszke vagyok, hogy szülővárosom ad otthont ennek az egyedi rendezvénynek – közölte az élvonalbeli kézilabdázó.

A főszerep a gyerekeké
Több mint 450-en jönnek Szé­kelyudvarhelyre, több felvidéki, dél­vidéki, partiumi és anyaországi csapat máris igent mondott a meghívásra. A tornát a 2006–2007-es korosztályra írták ki, de néhány (2008–2009-ben született gyerekekből összeállított) „minicsapat” is megmutatja az utánpótlás erejét. Érkeznek Dunaszerdahelyről, Magyarkanizsáról, Zentáról, Szat­márról, a nagy anyaországi kluboktól, Székelyföldről pedig Székely­keresztúr, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Zetelaka vesz részt.
Az esemény tehát a Kárpát-medence magyar ifjúsági kézilabdacsapatainak, kézilabda-akadémiáinak és sportegyesületeinek találkozója lesz, és mindez előfutára lesz egy jövőre megálmodott nagszabású sporteseménynek. Ballai Attila, a Mediaworks és a Nemzeti Sport sport-főigazgatója tegnap bejelentette, hogy jövőre megrendezik a Magyarok Világjátékát Budapesten, amely egy négyévente jelentkező sportesemény lesz, a világon bárhol élő magyarok számára.

Sport és koncertek
Sport, kultúra, gasztronómia, kirándulás, helytörténet, szórakozás, összetartozás – ezek lesznek a négynapos esemény programjának kulcsszavai. A főszervező elárulta, hogy a Kowalsky meg a Vega együttes nyitja meg a koncertek sorát, az Ismerős Arcok is fellép. Lesz színház, kézművesvásár, főzőverseny, közönségtalálkozó a magyar kézilabdázás kiemelkedő szereplőivel, sportkarrier témájú konferencia, kézilabda-sporttörténeti kiállítás, továbbá a vendéggyerekeknek bemutatják a térség történelmét és Székelyföld szépségeit.
A sajtótájékoztatón az említetteken kívül részt vett Bardóczy Gábor, TAO-főigazgató, kormánybiztos, Pitz András, MKSZ operatív igazgató-helyettes, dr. Prémecz Attila, az MKSZ igazgatótanácsának elnökhelyettese, Liszkay Gábor, az MKSZ kommunikációs igazgatója, valamint Juhász István, az MKSZ akadémiai központjának vezetője. A sajtótájékoztató végén Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester és Novák András, az MKSZ operatív igazgatója aláírta a fesztivál együttműködési szerződését. Részletekért érdemes lesz követni a Kézilabda Fesztivál Facebook-oldalát.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek