2021, január 17, vasárnap.

Határidő előtt elkészült hidakat avattak

Négy hidat avattak fel szerdán a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségen és Bükkhavason. A 127A jelzésű megyei úton korábban az árvíz okozott jelentős károkat. Több helyen elmosta a töltést és tönkretette a hidakat. Tavaly szeptemberben összesen négy új híd építését kezdték meg, a munkálatokat még a határidő előtt befejezték.


Ahidegségi eltérőnél, Sza­lo­más szádában építettek egy-egy hidat, illetve Bükkhavason kettőt az elmúlt időszakban. Az új hidak kétsávosak, és mindkét menetirányban van járda. A tavalyelőtti és a tavalyi árvízkárok bizonyították, hogy szükség van a patakmeder mélyítésére, a hidak megemelésére, támfalak megerősítésére – mondta a helyszíni terepszemlén Borboly Csaba. A megyeelnök állítása szerint a tavalyi árvíz hatalmas károkat okozott Hidegségen, hiszen több ezer ember életét veszélyeztette, a hidak megrongálódtak és helyenként az út is beomlott. Borboly úgy véli, Hargita Megye Tanácsának egyik legnagyobb beruházásának részeként rekordidő alatt sikerült új hidakat építeni: a közel 20 millió euró értékű beruházásból a hidak értéke mintegy egymillió euró. Mint mondta, a munkálatok folytatódnak, hiszen a támfal építése még folyamatban van, illetve további finanszírozási forrásokat keresve az utat is le fogják aszfaltozni. Hozzátette: mindez azért is fontos, mert turisztikai jelentősége is van a völgynek.

– Szeretnénk, hogy a Gyilkos-tó és a Békási-szoros ne zsákutca legyen, körforgalmat szeretnénk megvalósítani, olyan turisztikai teret kialakítani, amely a helyieknek is jövedelmező lesz – mondta Borboly Csaba.

Hajdu Gábor képviselőjelölt szerint a megyei tanács kiemelkedő prioritással kezeli a gyimesi fejlesztéseket.

– A hidak az összefogást is szimbolizálják, hiszen két partszakaszt kötnek össze. Úgy gondolom, hogy közösségi összefogással hasonló fejlesztéseket tudunk megvalósítani a jövőben – tette hozzá a képviselőjelölt.

Tánczos Barna szenátor szerint a gyors és megfelelő munka a helyi önkormányzat és a megyei önkormányzat jó együttműködésének eredménye. A jövőben is az lesz fontos, hogy a kormányzati költségvetés igazításával legyen olyan erőforrása Hargita megyének, amelyből gazdálkodhat. 

A helyieknek a biztonság a legfontosabb

A helyieknek különösen fontos volt, hogy olyan hidak épüljenek, amelyek árvíz esetén épen maradnak, és nagy az áteresztő képességük. Csillag Péter megyei tanácsos jelen volt, amikor az áradó patakon torlasz lett az alacsony hídból.

– A patakmeder kicsi volt, és az árvízkor az alacsony híd miatt feltorlódott a törmelék. Szerencsére akkor a víz elmosta a híd egy részét, így a víz le tudott folyni, és nem árasztotta el annak a sok családnak a házát, akik itt élnek. Ha ismét megárad a patak, és ebben a nagy mederben nem fog elférni, akkor már nagyon nagy baj van – mondta Csillag Péter.

A munkálatok kezdete óta rekordidő alatt készült el ez a négy híd, habár a bürokrácia nem könnyített a munkán, mondta Rácz Árpád megyei tanácsos, hiszen egy év alatt végzett a hidak építésével a kivitelező cég, a Multipland Kft. 

Gergely Károly, Gyi­mes­kö­zép­lok polgármestere elmondta, idén már nem tudják folytatni munkát, de remélhetőleg jövő tavasztól teljes erővel újrakezdhetik. Megjegyezte: az előző évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a legrosszabbra is fel kell készülni, hiszen az árvizet megállítani nem lehet. Péter Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,315RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb