Hatalmas büntetést kapott a korondi polgármester

Újra lecsapott Dan Tanasă

298

Ugyan közösségi ügy, mégis a polgármester személyét büntetik azon döntése miatt, amiért nem távolította el időben a magyar feliratot a korondi községházáról. Katona Mihály bizonyítékokkal tudja alátámasztani: márpedig nem szegett törvényt.

A korondi községháza évekkel ezelőtt. Példátlan ítélet Fotó: Simó Márton

Hatalmas pénzbírságra (280 ezer lej), illetve a késedelmi kamat (80 ezer lej) kifizetésére kötelezi a Marosvásár­helyi Ítélőtábla Katona Mihályt, Korond polgármesterét a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági ítélet végrehajtásának elmulasztása miatt.
A polgármester értetlenül áll a döntés előtt, hiszen amint lapunknak elmondta, bizonyítékokat szereztek arra vonatkozóan, hogy az ítélőtábla döntését végrehajtották, amit a pert kezdeményező Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője, Dan Tanasă blogger is elismert a honlapján. Ugyan a feliratot 2017-ben visszatették, ezúttal az ADEC által javasolt Casa Comunală felirattal, viszont a Községháza is mellé került, ami miatt újabb pert akasztottak a polgármester nyakába. Ezt a feliratot is eltávolították idén január 8-án az önkormányzat homlokzatáról. – 2016. október 12-én a feliratot a községházáról eltávolítottuk, azaz végrehajtottuk a döntést. Az ítélőtábla nem vette figyelembe azokat az igazoló aktákat, bizonyítékokat, fényképeket, amelyeket mellékeltünk. Szerencsére a helyi televíziótól kaptunk igazoló dokumentumokat 2016-ból, ugyanakkor a bloggerrel való levelezést is visszakerestük, amelyben tudomására hoztuk, hogy mikor távolítottuk el a feliratot és mikor fizetjük ki az 1055 lej büntetést. Megszereztük azoknak a nyilatkozatát, akik itt dolgoztak a felirat eltávolításával. Most már a bíróság döntésén fog múlni, hogy elfogadja-e a bizonyítékokat, vagy további lépésekre lesz szükségünk – mondta az elöljáró.
Katona Mihály polgármester elmondta, mindenképp élni fognak a perújrafelvétel kezdeményezésének lehetőségével.
– Nem én vagyok az egyetlen magyar polgármester a megyében, aki büntetést kapott, ezért össze kellene fognunk, egységesen kellene fellépnünk, hiszen egyenként feldarabolnak bennünket, és azon vesszük észre magunkat, hogy egyirányú forgalomban vagyunk, ahol nem fordulhatunk vissza. Nagyon megviselt ez az ügy engem is, családomat is – vallotta be a polgármester.

Kelemen Hunor a korondi polgármester megbírságolásáról

„Kimondhatatlanul felháborít Korond polgármesterének megbírságolása! A közel 100 000 eurós büntetés kiszabása méltánytalan, aránytalan, a rosszindulat netovábbja az igazságszolgáltatás részéről” – idézi az RMDSZ Tájékoztató Kelemen Hunor szövetségi elnököt. „Úgy tűnik, a határ a csillagos ég, amikor a közösségi vezetőink »rendreutasítása« a cél, amiért merészelik használni szimbólumainkat, vagy önkormányzataink homlokzatán megjelenik a magyar felirat” – jelentette ki Kelemen, aki hozzáfűzte: „Néhány éve számolunk azzal, hogy van egy fickó, nagyromán – aki Spanyolországból való hazaköltözése előtt már a régi kommunista időkből ismert jó rendőrt játszotta –, aki nem bír leállni, akinek az a mániája és legfőbb elfoglaltsága, hogy a magyarokat támadja, hogy nekünk árt minden mozdulatával. A közel 100 000 euró azonban túl van minden határon!” Végezetül hangsúlyozta: „Ezúton is szolidaritásomat fejezem ki Katona Mihály polgármester úrral és Korond község lakóival. Minden támogatást megadunk nekik, számíthatnak ránk! Nacionalista, jelentgető barátunk pedig biztosra veheti, hogy minden létező nemzetközi fórumon hangot adunk felháborodásunknak.”

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek