Hatalmas az öröm az Orbán Balázs iskolában

126

Húszezer eurót nyert a szé­kely­udvarhelyi Orbán Balázs Általános Iskola a Kaufland Románia szeptember óta zajló nagyszabású vetélkedőjén. A Tábor lakótelepi tanintézmény szinte a verseny kezdete óta az élbolyban volt, és az első forduló végén már nyertek 2000 eurót. Az anyagi nyereségen túlmutat az, hogy az eltelt hónapokban igazi közösséggé kovácsolódott az iskola csapata: diákok, tanárok vállvetve küzdöttek a pontokért.

Az igazgatónő és egy csapat tanuló. A jól végzett munka és a közösen teljesített feladat öröme Fotó: Orbán Balázs Általános Iskola
Az igazgatónő és egy csapat tanuló. A jól végzett munka és a közösen teljesített feladat öröme Fotó: Orbán Balázs Általános Iskola

Összesen nyolc udvarhelyi tanintézmény vett részt a Kaufland Románia nagyszabású vetélkedőjén, amelynek főnyereménye 40 000 euró volt. Korábban már írtunk róla, hogy a megmérettetés szeptemberben rajtolt, november végén zárult az első forduló, amikor a száz legszorgalmasabb tanodát 2000 euróval díjazták – a nyertesek között akkor is ott volt az Orbán Balázs Általános Iskola.

Iskolán kívüli tevékenységeket pontoztak
Az OlimpadeleK elnevezésű versenyben egészen február végéig iskolán kívüli tevékenységeket kellett lebonyolítani, kör­nyezetvédelem, egészségügyi nevelés, közlekedés, kreativitás és inno­váció–felfedezés–tudomány té­ma­körökben. A vetélkedő szabályzata szerint ezeket dokumentálni kellett és feltölteni fotókkal együtt egy országos platformra, amiért a résztvevők pontokat kaptak. Egy iskola körüli takarítás például 40 pontot ért, de egy felfedező jellegű tevékenység lebonyolítására ennél többet adtak.
A végeredményt március 16-án délután hozták nyilvánosságra: a 40 000 eurós fődíjat egy vaslui-i napközi kapja 7800 összegyűjtött ponttal, de az Orbán Balázs Iskolának is sikerült bekerülnie a 101 tanintézmény közé, amelyek egyenként 20 000 eurót nyertek.
Az élbolyba Hargita megyéből három gyergyószentmiklósi és két csíkszeredai tanintézmény is bekerült, az udvarhelyi iskola a 86. helyet szerezte meg 7720 ponttal.
Tegnap hatalmas volt az öröm az iskolában – tájékoztatott Gá­bos Anna igazgató.
– Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, kollégáimra, igazgatótársamra egyaránt. Hatalmas csapatmunka volt ez a verseny. Azt hiszem, sikerünk mögött az áll, hogy tényleg együtt tudtunk dolgozni egy célért, a tanárok irányították a diákokat, mi pedig, a vezetőség összefogtuk az egész tevékenységet – számolt be.

A munka fele még hátravan
A korábban elnyert 2000 euró elköltésébe különösebben nem szólt bele a szervező, a
20 000 eurós összegre viszont már komoly pályázatot kell megírni a hónap végéig. Az Orbán Balázs Iskolában jövő héten gyűlésen döntik el, hogy mit kezdjenek a pénzzel. Terveik már vannak: videoprojektort szeretnének minden osztályba, interaktív táblákat vásárolnának. A verseny szabályzata is inkább a beruházást támogatja. Ha rendben találják a pályázatot, április 15. után szerződést kötnek a felek, az összeg 50 százalékát június végén kapja meg az iskola, ezt októberig kell elkölteni, és akkor érkezik majd a maradék 10 000 euró.
– Az iskola az eltelt néhány hónap alatt kis osztályközösségekből egy igazi nagy közösséggé alakult – mondta Gábos Anna. – A gyerekek rendkívül élvezték a hagyományos tanítási órákon kívüli tevékenységeket, ahol alkothattak, dolgozhattak. Egy másik nyereség, hogy ki kellett mozdulni az iskolából, ellátogattunk gyárakba, üzemekbe, öregotthonba, beteg gyerekek közé. A tanulók is nagyon büszkék, hogy idáig eljutottunk.
A korábban elnyert 2000 eurót például az ő javaslataik alapján költötték el: felállítottak az udvaron egy második pingpongasztalt, és jelenleg zajlik az iskolarádió felszerelése, nagyszünetben már zene szól az iskolában.
A nagyszabású vetélkedőben 1300 tanintézmény versengett. Szé­kely­udvarhelyről a nyertes Orbán Balázs Iskolán kívül a Csillagvár, a Csicsergő és a Zsibongó napközik, a Marin Preda Líceum, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium, a Tamási Áron Gimnázium és a Móra Ferenc Általános Iskola vett részt. A napközik közül a megyében a legtöbb pontot a Zsibongónak sikerült összegyűjtenie, teljesítményüket valószínűleg oklevéllel jutalmazzák.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek