Hat medve kiemelését engedélyezték

Engedély már van, megoldás még nincs

1 266

Két medve kilövésére és további öt elszállítására adott engedélyt a környezetvédelmi minisztérium – a vonatkozó rendelet tegnapra virradóan jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint összesen tizenegy veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelésére vonatkozó igénylés érkezett az illetékes helyi hatóságok részéről. Ezzel együtt a medvék elszállítása nem lesz egyszerű.

Medvetrófeák. A tusnádi egyedekkel gyarapítják sorukat

Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere a Hargita Népének elmondta, összesen öt bocsos medve elszállítására és két másik medve kilövésére kapott engedélyt a környékbeli vadásztársaság. Az elszállítandó öt anyamedve közül két medve hárombocsos, egy pedig kétbocsos. Az elöljáró kérdésünkre ugyanakkor elmondta: a befogás meglehetősen hosszas eljárás, az sem világos, ki fogja finanszírozni a medvék elszállítását.
A vadásztársaság ugyanakkor nem felhőtlenül boldog amiatt, hogy a medvéket el kell szállítani. Rafain Zoltán, a Tusnádfürdő és környéke vadászterületét felügyelő egyesület elnöke lapunk megkeresésére úgy fogalmazott: ha a minisztériumnak medveáthelyezési gondjai vannak, akkor szálljanak ki a helyszínre és oldják meg. Hangsúlyozta: a vadásztárság törvényesen az emberi településektől legalább 200 méteres távolságban található területen avatkozhat közbe. A vadak befogásához használt altatólövedék használatához külön engedély szükséges, ezzel pedig a környéken senki nem rendelkezik – mutatott rá a technikai nehézségekre Rafain Zoltán.
Graţiela Gavrilescu tárcavezető tegnapi sajtótájékoztatóján megerősítette, eddig összesen tizenegy veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve kiemelésére vonatkozó igénylés érkezett az illetékes helyi hatóságok részéről. Mint mondta, a dossziék ellenőrzése nyomán eddig két medve kilövését, illetve öt bocsos anyamedve áttelepítését rendelték el. Délután 4 óráig várták a dokumentációt a többi nagyvaddal kapcsolatban, hogy kiadhassák a további rendeleteket – tette hozzá.
A tárcavezető ismét hangsúlyozta, hogy a minisztérium nem késlelteti a rendeletek kibocsátását, amint kézhez kapják a szükséges dokumentációt az illetékes helyi hatóságoktól, azonnal intézkednek.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közösségi oldalán köszönte meg a miniszternek és Szép Róbert, a környezetőrség igazgatójának a gyors intézkedést.
A tárca sajtóosztálya az MTI hírügynökség megkeresésére elmondta: a hiányos dokumentációjú vagy nem kellőképpen megalapozott kérelmeket visszaküldték a feladónak. Ha a helyi hatóságok kiegészítik ezeket a dossziékat, a minisztérium újra megvizsgálja a kéréseket.
Hírügynökségi jelentések szerint Gavrilescu bejelentette, szombaton személyesen is ellátogat Tusnádfürdőre.
Mint arról korábban beszámoltunk róla, két embert támadott meg a medve Tusnádfürdőn vasárnap, egyiküket meg kellett műteni. Az eset miatt a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága hétfőn rendkívüli ülést tartott Csíkszeredában. A megbeszélés végén a felek abban maradtak, hogy minden érintett hivatal, intézmény megtesz mindent azért, hogy a tusnádfürdői polgármesteri hivatal és a vadásztársulás által azonosított tizenkét medve esetében minél hamarabb megadják az engedélyeket a nagyvadak kiemelésére.
Többtucatnyi tus­nádfürdői lakos múlt héten petíciót intézett a környezetvédelmi minisztériumhoz, amelyben azt írták, veszélyeztetve érzik magukat a város utcáin.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.