Hat év múlva költözhet két osztály

Készül az új kórházépület megvalósíthatósági tanulmánya

1 377

Öt-hat éven belül költözhet át új épületébe a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyó­gyá­szati, illetve fertőző betegségeket kezelő osztálya, amennyiben minden terv szerint halad – vetítette előre tegnap Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke az épület megvalósíthatósági tanulmányára kötött szerződés aláírása alkalmával.

Szerződéskötés a kórházban. Mérföldkőnek remélt pillanat Fotó: László F. Csaba

A sajtó nyilvánossága előtt, osztályvezető főorvosok jelenlétében kötötték meg tegnap reggel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a szerződést azzal a nagyszebeni céggel – Consiliere Financiară MB –, amely a megvalósíthatósági tanulmányt készíti a tüdőgyógyászati és a fertőző betegségeket kezelő osztályok befogadására készülő, a központi kórházépület szomszédságába tervezett épületről.
Dr. Konrád Judit, a kórház menedzsere szerint nehéz időszakot zárt le ez a pillanat, és bár még sok kihívás áll előttük, reméli, sikerül megvalósítani a terveket. A kórházat ügykezelő megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba arra mutatott rá, a kórházfejlesztési terveket összegző övezeti rendezési terv elfogadása után beindultak a lépések a fejlesztések megvalósítására és a tegnapi momentum is ezek egyike. Az RMDSZ közbenjárásával kormányzati finanszírozást remélnek az épület megvalósítására, a kormány erre vonatkozó döntését pedig a tanácselnök reményei szerint a június elsejére várt pápalátogatás is pozitívan befolyásolhatja. Hisz a szóban forgó két kórházi osztály Csíksomlyón, a római katolikus egyháznak rég visszaszolgáltatott épületben működik. A helyzetet már vázolták a pápai nunciatúrának és a látogatásra akkreditált újságíróknak is bemutatják – említette.
Amíg elkészül az új épület, addig kisebb javításokat végeztet majd a tulajdonos a somlyói épületen, de ezek mellett a tetőt is felújítják – közölte Borboly Csaba. A fertőző betegségeket kezelő osztály főorvosa, dr. Ambrus Irén és a tüdőgyógyászati osztály főorvosa, dr. Kurkó Csilla reményüket fejezték ki, hogy sikerül megvalósítani az új, a mai követelményeknek megfelelő kórházépületet. Amint Ambrus Irén rámutatott, több terv felmerült már a két osztály helyzetének megoldására, de eddig a fázisig még egyik sem jutott el.
Amint elhangzott: a tegnap aláírt szerződés értéke 80 ezer lej, és a cégnek hat hónap alatt kell elkészítenie a dokumentációt. A két osztályt és járóbetegrendelőiket magában foglaló új épület az elképzelések szerint mintegy 3500 négyzetméteres lesz, földszintjén a fertőző betegségeket kezelő, emeletén a tüdőgyógyászati osztály kapna helyet.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek