Hasznosnak bizonyul a térfigyelő rendszer

59

Bár a szakirodalomban előfordul olyan vélemény is, hogy a térfigyelő rendszerek kiépítése a bűnmegelőzés egyik legköltségesebb, de legkevésbé hatékony módja, Székelyudvarhelyen is – akárcsak más városokban – a gyakorlat mást mutat. A közbiztonság javítását fontosnak tartó önkormányzati képviselő pár évvel ezelőtt síkra szállt a rendszer kiépítéséért, és a helyi rendőrség vezetője is úgy vélekedik, hogy a rendszer hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Jelenleg 25 kamera „vigyáz” a közterületek biztonságára.

Kamera a városközpontban. Az illetékesek dicsérik a rendszert Fotó: Csedő Attila
Kamera a városközpontban. Az illetékesek dicsérik a rendszert Fotó: Csedő Attila

Az első térfigyelő kamerákat 2009-ben szerelték fel, akkor hat kisebb teljesítményű, egyszerűbb műszaki jellemzőkkel bíró berendezést helyeztek el, amelyek a Városháza és a Márton Áron tereket, illetve a Bethlen lakótelepi parkot „figyelik” azóta is. Az RMDSZ önkormányzati programjában is szereplő rendszer tervezési és kivitelezési munkálatainak megszervezését az ötletgazda, Jakab Áron Csaba tanácsos vállalta, akinek blogján részletes tájékoztatót lehet olvasni a kezdeményezésről.

Segít a bűnmegelőzésben, de a nyomozásban is
A rendszer bővítése, fejlesztése azóta is tart, évente átlagban 5-6 új, egyre nagyobb teljesítményű kamerát sikerült felszerelni. Jakab szerint a térfigyelő berendezések hasznossága ma már nem kérdőjelezhető meg, hiszen átlagosan kétnaponta kérik ki valamely kamera képét sértettek vagy a rendőrség képviselői, illetve rendőrségi források szerint évente közel száz esetben kizárólag a rendszer segítségével sikerült fényt deríteni kihágások és bűncselekmények körülményeire, elkövetőire – ezek között cserbenhagyásos halálos gázolás is szerepel –, ugyanakkor a bűnmegelőzésben is szerepe van. Nemcsak forgalmas terekre, útszakaszokra, hanem kisebb, de közbiztonsági szempontból problémás helyekre is helyeztek ki térfigyelő berendezést, 2012-ben így „kapott” két kamerát a Termés utca.
– Ezek már infraledes világítással rendelkeznek, így sötétben is használható képeket tudnak készíteni. Sőt, egy szenzornak köszönhetően érzékelik azt is, ha elmozdítják őket. Ha a műszer idegenkezűséget érzékel, akkor a hangriasztás mellett szöveges üzenetet küld a megadott telefonszámokra. Ezek közt ott a helyi rendőrség száma is – mondta el Jakab Áron Csaba.
Jelenleg összesen 25 térfigyelő kamera működik a városban, és a legutóbbi tanácsülésen további 130 ezer lejt különítettek el újabb eszközök beszerzésére. – Ez az összeg legkevesebb 20 új készülék felszereléséhez elegendő, de a kamerák típusától függően ennél több is lehetséges. Akárcsak az utóbbi időben, ezúttal is a helyi rendőrség javaslatait figyelembe véve, de az állami rendőrséggel is konzultálva döntünk a berendezések helyéről – tudatta Jakab.

[box type=”shadow” ]„Hasznát vették közlekedési balesetek, jelentős anyagi kárral járó rongálások, közlekedési kihágások esetén, sőt nagyon hasznos a szabadtéri rendezvények idején is a felvételek figyelése.”[/box]

A felvételeket a helyi rendőrségnél figyelik
A térfigyelő eszközök felvételeit egyelőre napi 16 órát figyelik a helyi rendőrségnél, a korszerűen kialakított diszpécserközpontban – tudtuk meg László Szabolcstól, az intézmény vezetőjétől.
– A felvételeket 7–14 napig terjedően tároljuk. A képek visszakereséséért, kiadásáért is hozzánk kell fordulni, nyomós indokkal, de általában az állami rendőrség, az ügyészség vagy a bíróság kérésére bocsátjuk ki ezeket – tette hozzá László.
Az igazgató is annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint a térfigyelő rendszer jelentősen hozzájárul a közbiztonság javításához. Hasznát vették közlekedési balesetek, jelentős anyagi kárral járó rongálások, közlekedési kihágások esetén, sőt, nagyon hasznos a szabadtéri rendezvények idején is a felvételek figyelése. Éppen ezért László Szabolcs is a rendszer további bővítését javasolja.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek