Hasznosítanák a 260 ezer hektárnyi területet

53

Harminc évvel a csernobili katasztrófa után a szakértők már megoldásokat is kínálnak arra, hogyan lehet hasznosítani az atomerőmű környékét, az úgynevezett tiltott zónát. Az egyik terv egy különleges, sugárzásállónak tartott növényhez kapcsolódik.

Chernobyl_npp

Gyakran buknak le ma is tolvajok, akik a csernobili tiltott zónából sugárzó fémeket és fát csempésznek ki, vagy a korábban ott lakók személyes tárgyait fosztogatják, amelyek később a feketepiacokon tűnnek fel. Létezik viszont legális fa- és fémkereskedelem is, ez esetben hatósági dokumentumokkal igazolják a szállítócégek, hogy a zónából származó fém vagy fa radioaktivitási szintje nem éri el az egészségre veszélyes mértéket.
A szakemberek már több tervet is kidolgoztak arról, hogy a jövőben miként lehet még inkább hasznosítani a katasztrófa által sújtott környéket. Az egyik ilyen lehetőség, amely már a megvalósulás felé halad, hogy atomtemetőt hoznak létre a területen. Az elhasznált fűtőelem-tároló ötlete már évekkel ezelőtt felvetődött, de megvalósításához csak 2014 augusztusában láttak hozzá az erőművet üzemeltető Enerhoatom ukrán állami vállalat és az amerikai Holtec között létrejött szerződés alapján. Egy másik kormányzati elképzelés az, hogy a területen alternatív energia előállítására alkalmas eszközöket állítsanak fel. A terv megvalósításához először az atomerőmű körüli, mintegy 260 ezer hektáros tiltott övezetet 30 kilométeres sugarúról 10 kilométeresre csökkentenék. Ukrán kormányzati források szerint a különleges ipari terület kijelöléséről szóló törvényjavaslatot már kidolgozták, de még nem terjesztették a parlament elé.
Egy másik lehetőség a repcetermesztés a területen, amiből bioüzemanyag állítható elő. A szakemberek szerint a repce olyan növény, amelybe nem épülnek be a radioaktív szennyezőanyagok. A napokban jelentette be a csernobili atomerőmű igazgatója, hogy Kijev reményei szerint hosszú évek után végre az idén elkészül és a sérült 4-es energiablokk fölé helyezik a francia Novarka konszern által épített új szarkofágot. Szintén elkészülhet az év végéig a használt nukleáris fűtőelemek tárolója. Az atomerőműben ma napra pontosan harminc esztendeje, 1986. április 26-án történt a világ eddigi legsúlyosabb ipari balesete.

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.