Hasznos tanácsok saját cég indításához

84

Vállalkozásindítás iránt érdeklődő fiatalok számára tartottak teg­nap fórumot Csíkszeredában, a Sapientia – EMTE nagyaulájában. Több százan érdeklődtek az előadások iránt, amelyeknek több­ségét már aktív, sikeres fiatal cégvezetők tartottak.

Ötletek kezdő vállalkozóknak Fotó: Márk Boglárka

A Csíki Vállalkozók Egyesülete és a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság Merj vállalkozni! című közös rendezvényének legfontosabb célja az éppen felnőtt korba lépett, valamint a húszas éveik elején járók érdeklődésének felkeltése saját vállalkozás indítása iránt.
Csíki András, a sport- és ifjúsági igazgatóság vezetője azzal az örömmel köszöntötte a jelen lévő fiatalokat, hogy a tavaly elsőként megszervezett vállalkozói fórum sikere után, idén sem lankadt az érdeklődés a rendezvény iránt. Hozzátette, hogy Hargita megye gazdasági helyzete megkívánja azt, hogy minél több vállalkozás működjön itt, hiszen a fiatalok ennek köszönhetően maradnak itthon: vagy céget alapítanak, vagy azoknál alkalmazzák őket.
Páll Tibor, a Csíki Vállalkozók Egyesületének alelnöke kérdést intézett a hallgatósághoz:
– Tudjátok, hogy a világ leghosszabb ideje működő vállalkozása 1305 éves? Mit gondoltok, melyik országban található? Egy japán szálloda működik ilyen hosszú ideje, 53 generáció óta ugyanannak a családnak a tulajdonában van – osztotta meg az érdekességet a fiatalokkal az egyesület alelnöke.
Elmondta, saját tapasztalatból tudja, mivel jár egy vállalkozást megörökölni, és ehhez képest mennyire más és nagyobb kihívás teljesen új céget indítani. Azt is kifejtette az alelnök, hogy ma már nem érdemes „magányos farkasként” vállalkozni, mindenkinek szüksége van társszervezőre, aki hasonló értékeket vall. Az első előadást Fancsali Kálmán, a székelyudvarhelyi Corvin Consulting HR Plusz nevű cég vezetője tartotta. Bemutatója a Kis- és Középvállalkozások Minisztériuma által, kezdő vállalkozók számára indította pályázati lehetőségekről szólt. A Start Up Nationnel kapcsolatosan elmondta, hogy 250 millió lej kiosztását hagyták jóvá. Ezt az idén, január 31. után indított vállalkozások (ezek lehetnek IT-, könnyű-, fa-, fémipar, kreatív iparágak, szolgáltatások, kereskedelem) vissza nem térítendő támogatás formájában kapják meg.
Fancsali Kálmán érdekes adatokat is bemutatott: országos viszonylatban eddig több mint 19 ezren pályáztak, közel 4 ezren 100 pontos, tehát nyertes vállalkozás volt. Hargita megyéből 255 pályázati iratcsomót nyújtottak be, ezekből 33 vállalkozás a maximális 100 pontot érte el, míg 45 új cég 95 pontot. Ezeknek köszönhetően 562 új munkahely létrehozására nyílt lehetőség Hargita megyében. A kezdő vállalkozók 55 százaléka pedig fiatalabb 35 évesnél.
Fancsali Kálmán további két pályázati lehetőségről beszélt, a kereskedelemmel és szolgáltatások nyújtásával foglalkozó kezdő cégeknek szóló, valamint a kisiparosítási de minimis jellegű programról szóló pályázati lehetőségekről.
A vállalkozói fórum ezután következő előadásain többek között az uniós pályázati lehetőségekről, valamint egy építkezési vállalat indításáról számoltak be. Bemutatkozott a csíkszeredai The House Egyesület is, de például azt is megtudhatták az érdeklődők, hogyan lehet webáruházat működtetni.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek