Hasznos pénzt is hozott az árvíz

Rég várt fejlesztések Tusnád községben

231

Heteken belül átadják a forgalomnak a 3,15 millió lejből megvalósuló újtusnádi Olt-hidat, remélhetőleg jövőre pedig nekifoghatnak a 2,5 milliós verebesi Olt-híd építésének – tudtuk meg Tusnád község polgármesterétől. A szennyvíztisztító állomás megfelelő védelmére ugyanakkor félő, hogy nem lesz elég a kormánytól kapott 50 ezer lejes támogatás.

Utolsó simításokat végzik. A partvédelem maradt hátra Fotók: Kovács Hont Imre

Kissé „kifordítva” a helyzetet: mintha kapóra jönne mostanság az árvíz Tusnád községben. A tavalyi árvízkárokra kapott kormánytámogatásból ugyanis nemsokára elkészül az újtusnádi Olt-híd, az idei árvízkárok orvoslására kiutalt összegből pedig Csíkverebesen készül új átkelő.

Szeptemberben átadják az újtusnádit
A község legnépesebb falujának régi hídja tönkrement, évek óta vár a lakosság a felújítására. A kegyelemdöfést a 2017-es árvizek adták meg, ekkor folyamodtak kormánytámogatásért. Sürgősségi alapból biztosítottak pénzt erre a célra, és tavaly ősszel elkezdődött az új híd építése. Vezetékek akadályozták a kivitelezést, de most már magával a híddal csak apróbb munkák maradtak hátra, a legnagyobb feladat pedig immár a híd közelében a partvédelem megerősítése – tudtuk meg a helyszínen.
– Ez a híd 3,15 millió lejbe került. A régi annyira tönkrement, hogy máshol sem lenne használható, ezért elbontjuk – nyilatkozta György József polgármester.

Tervezés előtt a verebesi
A június végi árvizeket illetően Hargita megye helyi önkormányzatai a július 25-i 2018/563-as kormányrendelet értelmében 4,91 millió lejes gyorssegélyben részesültek, ennek több mint felét – 2,69 millió lejt – Tusnád községnek utalták ki, öt tételben: három községi út javítására (összesen 2,6 km hosszúságban), az újtusnádi szennyvíztisztító javítására, valamint a verebesi hídra.
Mint az elöljárótól megtudtuk: a hídra 2,5 millió lejt igényeltek, és ezt meg is kapták.
– A geológiai és a topográfiai felmérés már megtörtént, jelenleg a szakvéleményezés folyamatában tartunk. Az igényelt összeg elég kell hogy legyen minden költségre, ezt a tervezőnek is figyelembe kell vennie – mondta György József. A verebesi Olt-híd azért is kényes létesítmény, mert a falut a vonatmegállóval összekötő utcán található. A fa lábakon álló híd veszélyessé vált, 5 tonnánál nagyobb tengelysúlyú járműveknek tilos rajta az átkelés.
A fent megnevezett kormánytámogatásból egyébként 50 ezer lej jut célirányosan a szennyvíztelepre.
– A tisztítóállomás az Olt árterületén épült, a legutóbbi árvízkor is az adminisztrációs épületben állt a víz. Valamilyen védőrendszert kellene építeni oda, de nem hiszem, hogy erre elég lenne 50 ezer lej. A tervező és a vízügyi szakemberek azon dolgoznak, hogy a lehető legjobban költsük el ezt az összeget – mondta a polgármester.

Megroggyant a szerkezet. Új hídra van szüksége Csíkverebesnek

Napirenden az aszfaltozás
György József sajnálatosnak tartja, hogy aszfaltozási munkák esetében a közbeszerzés gyakran több időt felemészt, mint maga a kivitelezés. Ezzel telik most is az idő Tusnád községben, de most már – ahogy egyik falubeli mondta – legalább nemcsak álmodoznak róla. A Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL 2) megpályázott, mintegy 9 millió lejes támogatásból 6 km-nyi utat aszfaltoznak a község három településén, és jelenleg a kivitelezési közbeszerzés elbírálásának szakaszában tartanak.
Uniós vidékfejlesztési projekt jóvoltából, egymillió euróból ugyanakkor további 4 km községi utat aszfaltoznának, és az összesen 10 km-nyi útszakasz korszerűsítésével a község úthálózatának körülbelül háromnegyedét modernizálnák. Legtöbb esetben nemcsak aszfaltozást, hanem vízelvezetést, sőt helyenként járdát is magában foglal a fejlesztés. Az aszfaltozás legkorábban jövőre kezdődhet, ez idő alatt kell előteremteniük az áfából származó több mint 100 ezer lejes önrészt.

Visszafizetik az adósságot
Tusnád község 1,5 millió lejes, 90 napot meghaladó tartozást halmozott fel a csatornaépítési projekt során. A kivitelező az önkormányzatnak számlázott, az önkormányzat azonban nem tudott fizetni mindaddig, amíg a munkálatot finanszírozó Környezetvédelmi Alap (AFM) nem utalta át a támogatását. György József elmondta: a tartozás összege már megérkezett a számlájukra, a papírformaságok teljesítése után pedig törlesztik az elmaradást.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek