Hasznos bábmese és csoportos vetélkedők

442

Változatos és ingyenes foglalkozásokat kínál a Kájoni János Megyei Könyvtár idén is, az Iskola másként országos iskolai program keretében. A korcsoportok szerint kínált áprilisi ajánlat egyik színfoltja a könyvtárosokból alakult Fakalinka bábcsoport.

Szórakoztatva tanítják a gyermekeket a Fakalinka csoport tagjai Fotó: Archív

A gyerekközönség lelkesedése tápláló és inspiráló – vallja Kopacz Katalin könyvtáros, aki bő évtizede elindította a Kájoni János Megyei Könyvtár bábcsoportját, a Fakalinkát. Kifejező gesztusokra képes, és ezért a gyerekekhez talán legközelebb álló kesztyűbábokban gondolkodott, így a kollégákból verbuvált öttagú csapat kalákázni kezdett a bábszínház-teremtéshez. Előbb plüssállatokat alakítottak át: kibontották a testek varrásait, kiszedték a betétet, és saját kezükre méretezték Zsók Éva könyvtáros varráskészségének köszönhetően. Kollegiális segítséggel elkészült az azóta is helytálló paraván, a szintén ma is használt díszleteket pedig Kopacz László, Katalin azóta már képzőművészeti egyetemet végzett fia festette.
Az eleinte zene nélkül próbáló csapat hamar szórakoztatóvá fejlődött a gitárkíséretet azóta is biztosító Nagy György Erika könyvtáros révén. Csíkszeredai fellépéseik mellett két éve a Szé­kelyudvarhelyi Városi Könyvtár is meghívja őket a Könyvek éjszakája programra, de Sepsiszentgyörgyön és a Kászonokban is szórakoztatták a kicsiket. A darabválasztásnál Kopacz Katalin arra is figyel, hogy az óvodáskorútól harmadik elemistákig terjedő korosztályoknak tanulságos történeteket nyújtsanak, amelyeket a kicsik könnyen hasznosítanak a hétköznapokban. Ilyen történet A róka és a nyuszikák című bábjáték is, mely révén a fakalinkások az idei Iskola másként programra érkező kis közönséget arra figyelmeztetik: veszélyes helyzetbe keveredhetnek, ha engednek az utcán őket megszólító idegenek csábító ajánlatainak. A bábcsoport előadása napközis, óvodás csoportoknak, valamint I–II. osztályosoknak szól, és az előadáson való részvétel egyetlen feltétele – akárcsak a többi program esetében is – az előzetes bejelentkezés és az időpont egyeztetése.
A Hargita Megye Tanácsa által fenntartott intézmény hétfőtől péntekig, naponta 8–13 óra között, magyar és román nyelvű programokkal egyaránt várja az Iskola másként program közönségét. A kínálatban a nagyobbaknak csoportos tevékenységek szerepelnek, melyek játékos módon nyújtanak lehetőséget az információszerzésre és tájékozódásra, ugyanakkor céljuk a gyerekek érdeklődésének felkeltése a könyvek világa, az olvasás iránt is.


Minden korosztálynak ajánlják a csoportos könyvtárlátogatást, ismerkedést a könyvtár szolgáltatásaival. Előkészítő osz­tályoknak, illetve I–IV. osztályosoknak választható a Mesetarisznya könyvtári foglalkozás magyar és román nyelven, valamint a Kincses szigetek könyvtári foglalkozás II–IV. osztályosoknak. Utóbbi olyan népszerű foglalkozás, melyen – Török Edit könyvtáros kezdeményezésére – térkép segítségével kutatják fel a polcokon elrejtett könyveket a kisdiákok, és a sikeres keresés végén érdekes könyvrészleteket is megoszthatnak a csoporttal. Az V–VIII. osztályos csoportok választatják az olvasóvá nevelés megalapozásául szolgáló Értékes vagy című csoportos könyvtári foglalkozást, az V–VIII. osztályosok és középiskolai csoportok pedig három érdekesség közül is választhatnak. Egyrészt Szent László nyomába eredhetnek a Székelyföldön a megyei könyvtár történelmi-helytörténeti témájú oktató társasjátéka révén: a játékban a 10–16 éves korosztályból 4-5 tagú csapatok vehetnek részt, egyszerre legtöbb 6 csapat. Az Ismerjük meg értékeinket! című foglalkozáson Hargita megye kulturális és természeti értékeiről szerezhetnek új ismereteket vagy mélyíthetik el tudásukat játékos módon a foglalkozáson részt vevő csoportok, ugyanakkor a könyvtár helyismereti adatbázisainak használatával ismerkednek. Középiskolai csoportoknak szól az Ismerjük meg nagyjainkat sorozatban a Kájoni János polihisztorról szóló könyvtári foglalkozás. Az Iskola másként programjaira a következő telefonszámon lehet jelentkezni, illetve további tájékoztatást kérni: 0753–073489.

Iskola másként a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen

Ismeretterjesztő, interaktív előadásokat és műhelyeket szervez középiskolásoknak a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozata 2018. április 16. és 22. között. Az egyetem intézményesen kiválasztott időszakot jelölt meg a középiskolás csoportok foglalkoztatására, valamint iskolákba való látogatásra, tekintettel arra, hogy az Oktatási Minisztérium által nincs rögzített időpontja az Iskola másként hétnek. A kijelölt héten a BBTE 17 kara összesen 73 programpontot hirdetett meg, olyan ismeretterjesztő, interaktív előadásokat és műhelyeket, amelyek révén a diákok betekintést nyerhetnek az egyes szakterületek oktatásába, a BBTE-s és a kolozsvári diákéletbe. Az oktatók és egyetemi hallgatók által a természet-, reál-, humán- és társadalomtudományok területéről biztosított bemutatók mellett, a középiskolások tájékozódhatnak majd az oktatási kínálatról és a felvételi követelményekről is. A kolozsvári foglalkozások mellett az egyetemi oktatók lehetőség és igény szerint más városokba is ellátogatnak meghívás alapján. Az év elején az iskolákhoz eljuttatott programajánlatból a diákcsoportok és az osztályfőnökök igény és érdeklődés szerint válogathattak, majd az egyes foglalkozásoknál megjelölt elérhetőségen vehették fel a kapcsolatot a szervezőkkel. Ebben az időszakban lehetőség van a csoportoknak szervezett egyetemlátogatásra is az egyes karok székhelyén. Az egyetem által szervezett programok összesítője megtalálható a közleményhez mellékelve. Továbbra is lehetőség van előadásokra és foglalkozásokra való bejelentkezésre vagy az oktatók meghívására az összesítőben feltüntetett elérhetőségeken.

Gergely Edit

A cikk a Hargita Népe április 13-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek