Használják a magyar nyelvet a közigazgatásban

75

A magyar nyelv közigazgatásban való használatát elősegítő fordító közszolgálat létrehozásáról készített és nyújtott be határozattervezetet a Hargita megyei önkormányzathoz az EMNP – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Jakab Attila, az EMNP Hargita megyei szervezetének elnöke, ugyanakkor beszámolt arról, hogy alig egy hét alatt 500 aláírást gyűjtöttek a bevándorlási kvóták ellen.

Sorbán Attila és Jakab Attila sajtótájékoztatója. Javaslattétel Fotó: Balázs Árpád
Sorbán Attila és Jakab Attila sajtótájékoztatója. Javaslattétel (Fotó: Balázs Árpád)

Bár a törvény előírja, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek aránya 20 százalék fölött van, használható lenne az anyanyelv a hivatali ügyintézésben és az önkormányzati döntéshozatali folyamatban, a gyakorlatban általában nem élnek ezzel a lehetőséggel: nincsenek magyar nyelvű űrlapok és ha születik egy tanácshatározat, az csak román nyelven kerül fel az önkormányzat honlapjára, így előfordul, hogy a lakosság nem érti azokat a döntéseket, amelyek tulajdonképpen róluk szólnak – állapította meg a Bakk Miklós, Bodó Barna, Györke Zoltán, Szabó Tamás, Toró Tibor nevével fémjelzett kolozsvári székhelyű Politeia társaság. Ezt felismerve készítettek egy nyilvános vitaanyagot, amit el is küldtek mindhárom erdélyi párt vezetőségéhez, illetve Kovászna és Hargita megye tanácsának vezetőségéhez, azonban választ alig kaptak, aki pedig válaszolt, elsősorban arra vonatkozott, hogy miért nem lehet ezt megvalósítani – derült ki a tegnapi sajtótájékoztatón.
A javaslat arról szól, hogy a két megyei önkormányzat hozzon létre közösen egy közszolgáltatási intézményt (1 irodavezető, 7 fordító, 2 informatikus, 1 közigazgatási jogász), amely megrendelésre fordítói szolgálatot biztosítana minden Hargita és Kovászna megyei önkormányzatnak – ismertette Jakab Attila, az EMNP Hargita megyei szervezetének elnöke. Hozzátette, a legtöbb esetben azt tapasztalták, hogy anyagi okok, vagy az önkormányzatokban dolgozók tudásának hiánya miatt nem valósul meg az anyanyelvhasználat, és ez a szolgáltatás megoldást jelenthet a problémára. Ehhez az EMNP készített egy határozattervezetet, amelyet Sorbán Attila megyei önkormányzati képviselő rögtön a sajtótájékoztatót követően iktatott Hargita Megye Tanácsánál, és amelyet a jövő hét elején Kovászna megyében is beterjesztenek. Hangsúlyozták, ez egy tervezet, ami nem politikai ügy, és céljuk a közvita elindítása arról, hogy hogyan lehetne a törvény nyújtotta lehetőséget maximálisan kihasználni.
A sajtótájékoztató másik témája a bevándorlási kvóták elleni aláírásgyűjtés volt. Mint ismeretes, az EMNP és az EMNT csatlakozott a FIDESZ kezdeményezéséhez, és aláírásokat gyűjt annak érdekében, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók romániai megjelenését. Kiderült, a magyar állampolgársággal rendelkezők az EMNT–Néppárt irodáiban és helyi vezetőinél aláírhatják a FIDESZ petícióját, illetve készítettek egy román nyelvű petíciót a román állampolgárok részére, amelyet majd a román kormányhoz juttatnak el, kifejezve, hogy nem szeretnék, ha Székelyföldön más etnikumú, vallású és kultúrájú emberek telepedjenek le, hisz tudják, hogy a meglévő kisebbségek integrációját sem sikerült megoldani, sőt egyre súlyosabb a helyzet e tekintetben – mondta Jakab Attila. Hozzátette, alig egy hét alatt irodáikban körülbelül 500-an látták el kézjegyükkel az íveket.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek